Za področje

    Opečni zidaki, betonski zidaki ali porobeton?

    Članek je koristil že 24945+ uporabnikom
    Pri gradnji hiše smo seznanjeni z dejstvom, da imamo na izbiro zares širok spekter gradbenega materiala. Če ne prej pa, ko bomo izvedli temelje, se bo pojavilo vprašanje, iz česa postaviti stensko konstrukcijo. Na trgu imamo več možnosti, od najbolj klasične opeke, plinobetona ali porobetona, betonskih zidakov ali opažnih zidakov. Spregovorili smo nekaj besed o izbiri le-teh.
    Strokovni članek 24945
    opečni zid
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    1. Stenska konstrukcija

    Stenska konstrukcija je poglavitnega pomena za vašo hišo. Ima dve funkciji, nosilnost in toplotno izolativnost. Nosilnost vam bo izračunal statik, v praksi pa velja pravilo, da moramo za klasično steno debeline cca. 20 cm zagotoviti vertikalne vezi vsake 4,5 m. Prav tako je potrebno izvesti preklade nad vsemi odprtinami. Toplotno prevodnost pa določa PURES, pravilnik o učinkoviti rabi energije in vam jo bo določil izračun gradbene fizike. Tukaj pa kar hitro pridemo do vprašanja, kateri material izbrati.
    V praksi obstaja pravilo, da je ceneje zgraditi tanjši zid in toplotno prevodnost nadomestiti z dodatno izolacijo. 

    2. Opečni zidaki

    2.1 Opečni zidaki so prastar material

    Opeka je preizkušen material, ki ga za gradnjo uporabljamo že tisočletja. Glino so žgali in iz nje izdelovali opeko že pred tisočletji. Marsikdo ne ve, da so Stari Rimljani in Grki templje v notranjosti pregrajevali tudi z opečnimi zidaki. Opečni zidaki so bili skozi zgodovino tako uporabljeni za številne namene. Uporabljali so se predvsem kot gradniki sten, polagali pa so se tudi na tla kot tlakovci.

    2.2 Opečni zidaki - proizvodnja

    Njena proizvodnja in vgradnja se ni bistveno spremenila. Glede na postopek proizvodnje ločimo tri vrste opečnih zidakov oziroma opek: nežgana in žgana ter kemično obdelana opeka. Vsak tip opeke se izdeluje nekoliko drugače. Opečni zidaki se vgrajujejo ročno in za to ne potrebujemo mehanizacije. Med sabo se spajajo s cementno malto. Od modularne opeke na stari in novi modul, ki je stvar preteklosti, se je razvil opečni zidak z utori. Ta zidak ima glineno satovje, ki mu bistveno poveča toplotno upornost. Tehnološko dovršene so brušene opeke, ki se lepijo s poliuretanskim lepilom.

    2.3 Opečni zidaki so standardnih velikosti

    Opečni zidaki so standardnih velikosti, lahko pa zahtevamo tudi posebne velikosti in oblike, pri čemer bo proizvajalec na to pristal le, če gre za res veliko naročilo. Opeke je mogoče naročiti v različnih debelinah, 38 cm, 30 cm, 25 cm, 20 cm, za predelne stene pa se uporabljajo opeke debeline 10 cm. Koeficient toplotne prevodnosti je nizek, za 38 cm lambda = 0,139, za 20 cm lambda = 0,33 W/mK.

    2.4 Koliko stanejo opečni zidaki?

    Cene se za klasični modul opeke debeline 20 cm se za m3 gibljejo okrog 60 eur, tanjši moduli, debeline 10 cm, pa so nekoliko dražji - okrog 100 eur. Zelo pomembno je, da ste pozorni tudi na statično trdnost. Svetujemo vam nakup opeke iz slovenske, nemške ali avstrijske opekarne. Nikakor ne nasedajte nizkim cenam nepreverjenih proizvajalcev! 
    Opečni zidaki
    Opečni zidaki so na voljo v številnih dimenzijah in oblikah. 

    3. Porobeton

    3.1 Kaj je porobeton?

    Plinobeton ali porobeton, ki ga pogovorno imenujemo kar siporex, je na našem tržišču prisoten že nekaj let. V osnovi gre za maso peska, apna, cementa in mavca, v katero z visokim tlakom vbrizgajo zrak. V zidaku je zato veliko homogeno razporejenih ujetih zračnih mehurčkov, kar mu povečuje toplotno izolativnost. Enako kot pri opeki je porobeton zdravju prijazen in okolju neškodljiv.

    3.2 Prednosti porobetona

    Prednost porobetona je v njegovi enostavni obdelavi. Zidake, ki so na obeh straneh opremljeni s peresom, lepimo s tankoslojno lepilno malto. Prednost je tudi v izvedbi inštalacij, saj zaradi homogenosti zidaka lahko enostavno izvedemo utore za kanale, kable in cevi. Manjša pomanjkljivost je v krhkosti, ki se odpravi z zaključno obdelavo. Ljudje zaradi poroznosti porobetonu pripisujejo tudi večjo vpojnost, kaj pa ne drži, saj ima porobeton v nekaterih primerih nižji kapilarni vlek kot opeka.
    Porobeton lahko nabavimo v zidnih blokih, ploščah in tudi suhih prekladah. Debeline zidnih blokov so med 20, 25 in 30 cm, toplotna prevodnost pa je zelo nizka, giblje se med 0,096 in 0,12 W/mK.
    Porobeton
    Porobeton odlikuje zelo majhna lastna teža, zato je odličen za nadgradnje nove starih stavb. 

    4. Betonski zidaki

    4.1 Betonski zidaki namesto opeke?

    Betonski zidaki so izdelani iz posebnega betona z visoko nosilnostjo. Uporabljajo se za izvedbo kleti v stanovanjskih hišah in za izvedbo vertikalnih vezi. Celična struktura zidakov je manj gosta, po navadi v izvedbi med 6 in 12 celicami.  Prednost betonskih zidakov je v natančni izvedbi, saj se za to uporabi kalup. Take zidake je mogoče položiti na »fugo«, pri čemer nam ni treba uporabiti fasadnega ometa.

    4.2 Kakšnih dimenzij so betonski zidaki?

    Betonski zidaki imajo načeloma standardno višino, spreminja pa se lahko njihova širina. Poznamo betonske zidake širine 12, 20, 25 in 30 cm. Pri tem je treba vedeti, da beton ni lahek material in z naraščanjem debeline zidaka bo narasla tudi teža konstrukcije. Betonski zidaki so sicer relativno poceni; za betonski zidak debeline 12 cm boste odšteli približno 0,8 eur/zidak, za najdebelejši betonski zidak (30 cm) pa približno 1,2 eur/zidak.

     
    Betonski zidaki
    Betonski zidaki se običajno armirajo, kar zagotavlja dodatno stabilnost konstrukcije. 

    5. Opažni zidaki

    5.1 Vlakocementni opažni zidaki

    Poleg klasičnih rešitev pa so že nekaj let na tržišču novi materiali in tehnologije. Klasične zidake marsikje zamenjujejo opažni zidaki. Ena izmed rešitev je vlaknocementni opažni zidak. Lesna vlakna, povezana s cementom, so odličen naravni material za gradnjo. Imajo namreč vgrajen CO2, ki so ga drevesa vsrkala iz ozračja. Prednost vlaknocementnih zidakov je v hitri in izredno enostavni vgradnji, ki poceni investicijo. Zidovi so paroprepustni, zato vaša hiša diha. Cena zunanjih zidakov je sicer za 40 % višja od notranjih.

    5.2 Stiroporni zidaki

    Zanimiva alternativa klasični gradnji so opažni zidaki iz stiropora ali druge trde pene. Sistem gradnje je praktično obrnjen ga glavo. Zidake, ki imajo utore in vozliče, zlagamo kot »lego« kocke. Zidaki so votli, na notranji strani so tanjši, na zunanji pa debelejši. V votli del vstavimo armaturo in ulijemo beton. Tako ne potrebujemo dragega in zamudnega razopažanja, saj je zidak sam zase opaž.
     
    Viri
     
    - Novi pravilnik o učinkoviti rabi energije,  http://varcevanje-energije.si/zakonodaja-pravilniki-gradnja/novi-pravilnik-o-ucinkoviti-rabi-energije.html
    - Priročnik gradbene fizike, http://www.ee.fs.uni-lj.si/GradbenaFizika/vajeGF_2014_gradivo.pdf
    -Goriške opekarne, http://www.go-opekarne.si/mma_bin.php?id=2012031514504031
    -Wienerberger, http://www.wienerberger.si/zidovje/katalog-proizvodov/porotherm-dryfix.sistem/porotherm-20/50-profi.html?lpi=1239401325356
    - Rimljan Opekarna, http://www.rimljan.si/pr_opeka.asp 
    - Test kapilarnega dviga, Ytong, http://www.ytong.si/si/content/novice_2450.php 
    - Xella, http://www.ytong.si/#_sub1772
    -Betonski zidaki Jadranka, http://www.jadranka.si/betonski_zidaki.html
    -Lesnocementni opažni zidaki, IsoSpan, http://www.isospan.eu/cms/front_content.php?changelang=5
    -Stiroporni opažni zidaki, Variant Hous, http://www.variant-haus-group.de/eu/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=37
    Strokovni članek 24945
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zidarstvo?

    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo
    9.1
    0

    ZIDARSTVO IN FASADERSTVO ANTON ŠINKOVEC S.P.


    9.7
    5

    Kelaj, gradbeništvo in trgovina, d.o.o.


    9.7
    5

    Gradbeništvo MAMA, Alija Spahić s.p.


    10
    9

    PEGAGO, storitve v gradbeništvu, Dragan Bubnjić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane