Za področje

  Ploščice za teraso in balkon

  Članek je koristil že 11268+ uporabnikom
  Za končno podlago balkona je na voljo veliko različnih materialov. Za balkon lahko recimo uporabimo keramične ploščice, ki veljajo za t. i. klasično izbiro. Na voljo so tudi prane betonske plošče, lesene deske in kamen. Izbire je ogromno, od posameznika in njegovih želja pa je odvisno, za katere se bo na koncu odločil. Pri polaganju keramike je potrebno paziti na zadosten razmik med ploščicami (fuge). Keramične ploščice lepimo z lepilom na cementni estrih, na koncu se uporabi še fugirna masa za zapolnitev reg oz. fug med ploščicami. Tovrsten način izvedbe finalne talne podlage velja za klasičnega. Kakovostna izvedba hidroizolacije je v tem primeru še bolj pomembna.
  Detajl 11268
  Keramične ploščice veljajo za klasično izbiro talne podlage balkona
  Imamo kar 257 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

  1. Zakaj izbrati keramične ploščice za teraso?

  1.1 Ploščice za teraso so enostavne za vzdrževanje

  Keramične ploščice za teraso in balkon ponujajo številne prednosti, ena izmed največjih pa je zagotovo enostavno vzdrževanje ploščic. Ploščice za balkon lahko očistimo z mokro krpo oziroma metlo z brisačo in čistilnim sredstvom za ploščice za teraso, zadostuje pa tudi navaden detergent za posodo.

  1.2 Ugodna cena

  Naslednja prednost je zagotovo cena. Ploščice za balkon imajo načeloma ugodno ceno, čeprav je cenovni razpon precej širok. Cena je precej odvisna od vrste ploščic in dimenzij posamezne ploščice za teraso, pri čemer načeloma velja pravilo, da večje plošče tudi več stanejo. Vsekakor pa je to veliko ugodnejša rešitev od pravega kamna ali betonskih teraco ploščic.

  1.3 Ploščice za balkon številnih barv

  Če želite poseben videz svojega balkona oziroma terase, so ploščice za balkon prava izbira, saj je na voljo ogromno različnih barv in vzorcev. Priporočamo, da se izogibate svetlim odtenkom, saj se na njih takoj poznajo madeži, prav tako pa je priporočljivo, da ne izberete monotonih in enobarvnih ploščic, pač pa takšne z zrnasto strukturo. Takšne ploščice za teraso bodo še bolj prikrile morebitne madeže, listje in cvetni prah.

  2. Priprava podlage za ploščice za balkon

  2.1 Hidroizolacija

  Če sta terasa ali balkon nad notranjimi prostori, je nujna kakovostna izvedba hidroizolacije, ki se jo položi na izvedeno nosilno armiranobetonsko ploščo. Hidroizolacija bo preprečila vdor vode v hišo in zamakanje notranjih prostorov. Za hidroizolacijo se običajno uporablja bitumenska folija, ki se polaga v trakovih, ki se nato zvarijo v enotno, neprepustno površino. Ne glede na to, ali potrebujemo hidroizolacijo ali ne, v vsakem primeru potrebujemo dober sistem odvodnjavanja vode preko žleba, zato da voda ne zastaja na površini.

  Hidroizolacija se zaradi zaščite nosilne konstrukcije priporoča tudi, če gre za konzolni balkon ali teraso, pod katero ni nobenih prostorov.

  2.2 Priprava podlage za ploščice za teraso

  Najprej je treba pripraviti podlago, na katero bomo ploščice polagali. To izvedemo z estrihom v 2 % naklonu, s čimer omogočimo normalno odtekanje meteorne vode z balkona oziroma terase. Pri izvedbi estriha moramo biti pozorno na čim bolj enakomerno površino brez večjih grud in mehurjev, saj to precej otežuje polaganje ploščic. Če do tega pride, je podlago treba intenzivno pobrusiti, da se površina čim bolj izenači.

  Ploščice za teraso in balkon
  Za ploščice za teraso in balkon je treba pripraviti kakovostno podlago. 

  3. Kako se polagajo ploščice za teraso?

  3.1 Naredite si načrt polaganja

  Ko je podlaga pripravljena, začnemo s polaganjem ploščic. Zelo pomembno je, da še pred polaganjem naredimo načrt oziroma skico polaganja, zato da se ploščice za teraso lepo izidejo in so povsod približno enakih velikosti. Nemogoče se je povsem izogniti rezanju, saj je treba velikost ploščic ob robovih in zaključkih prilagoditi velikosti terase oziroma balkona. Lahko pa težimo k čim bolj enakomernim velikostim ploščic in da bi to dosegli, moramo najprej razmisliti, kako jih sploh začeti polagati. Premisliti moramo, ali s polaganjem celih ploščic začeti na sredini terase ali ob robovih, pri fasadi objekta ipd. Različne kombinacije moramo v merilu preizkusiti na skici, nato pa se lotimo dela.

  3.2 Polaganje ploščic

  Ko vemo, kje moramo začeti polagati ploščice, se lahko lotimo dela. Na podlago nanesemo malto, nato pa nanjo položimo posamezne ploščice za teraso. Pri tem si pomagamo z distančniki, saj moramo med ploščicami narediti fuge, ki omogočajo raztezanje materiala. Fuge bomo zapolnili kasneje, ko bodo vse ploščice že položene. Distančniki ostanejo na mestu vse do zapolnitve fug, saj se lahko ploščice preden se dokončno prilepijo na podlago, še nekoliko premikajo. Če gre za veliko teraso ali balkon, moramo predvideti tudi dilatacije, To so posebne, običajno nekoliko debelejše fuge iz elastične mase, ki omogočajo raztezanje materiala. Če fug in dilatacij ne izvedemo pravilno, bodo ploščice za teraso najverjetneje razpokale.

  Glede izvedbe dilatacij se posvetujte s ponudnikom ploščic.

  4. Granitogres ploščice za teraso in balkon

  Posebne ploščice za teraso, ki so zadnja leta vse bolj priljubljene, so t. i. granitogresne ploščice. Odlikuje jih privlačen videz, podoben naravnemu kamnu (granitu) in nekoliko bolj groba površina, namenjena preprečevanju zdrsov in padcev. Granitogresne ploščice za balkon toplo priporočamo, če je vaš balkon oziroma terasa brez strehe in tako izpostavljena padavinam. Protizdrsne ploščice lahko preprečijo marsikatero poškodbo!

  5. Novi tehnološki izumi: lepilo in hidroizolacija v enem

  5.1 Poliuretanska lepilna masa SIKABONDŸ-T8 + za ploščice za teraso

  Posebnost lepilne mase SIKABONDŸ-T8 + je ta, da združuje hidroizolacijo in lepilo. SIKABONDŸ-T8 + je primeren za polaganje različnih talnih oblog na različne vrste površin, tako vpojne kot tudi nevpojne. Produkt obenem znižuje prenos napetosti med podlago in lepljeno strukturo in je posebej primeren za površine izpostavljene vročini, ki povzroča poškodbe, ki so tipične za balkone, ki so izpostavljeni neposredni sončni svetlobi.

  Pred polaganjem se je treba prepričati, da je podlaga brezhibno pripravljena in ne vsebuje sprijetih delcev betona, prahu ali olja. Beton mora biti star 28 dni. Površina se obrusi in odpraši. Vse pocinkane kovine in bakrene obloge se predhodno očistijo z mineralno jekleno volno in razmastijo s Sika Aktivator 205. Ko se Sika Aktivator 205 posuši, se nanj nanese prednamaz Sika Primer 3N. Nadalje sledi nanos prvega sloja SIKABONDŸ-T8 + (hidroizolacija) in nanos drugega sloja SIKABONDŸ-T8 + (lepilo). Oba sloja se nanašata z zobčasto gladilko dimenzij 4x4 mm. Po nanosu obeh slojev sledi polaganje ploščic neposredno v svežo pripravljeno maso, za konec procesa pa sledi tesnjenje stikov.

  Za tesnjenje se uporabi Sika Ceram-520 TG, ki je enokomponentno, visokokvalitetno cementno elastično polnilo s finim kremenovim agregatom za polnjenje stikov med keramičnimi ploščicami.

  5.2 Mineralni sistem SIKALASTICŸ - 152 ali SikaTop Seal 107

  SIKALASTICŸ - 152 in SikaTop Seal-107 sta fleksibilni hidroizolacijski cementni plasti, ki se lahko nanašata na vse cementne osnove in služita kot dodatni hidroizolacijski sloj, ki zaradi svoje elastičnosti premošča razpoke. Izdelek je vsekakor združljiv s sistemi za popravilo betonskih površin, kot so recimo Sika MonoTop, SikaTop in Sika MiniPack.

  Podlaga za polaganje mora biti ustrezno pripravljena, brez sprijetih delcev betona, prahu in olja, pred nanosom cementnih mas mora biti osnovna podlaga dobro prepojena z vlago (seveda brez stoječih luž). Nadalje sledi zatesnitev stikov med navpičnimi in vodoravnimi površinami s hidroizolacijskim trakom SikaSeal Tape S. Hidroizolacijska malta SIKALASTICŸ - 152 ali SikaTop Seal-107 se nanaša na čisto in z vlago prepojeno podlago s pomočjo zobčaste gladilke. To je dvokomponentni material, ki se pripravi z mešalnikom.

  Po nanosu hidroizolacijske malte sledi polaganje ploščic, ki jih lepimo na utrjeno hidroizolacijsko malto s pomočjo zelo kakovostnega elastičnega lepila Sika Ceram-203. Ko se lepilo strdi (utrdi), se na ploščice nanese fleksibilna fugirna masa SikaGrout-520 TG. Fugirna masa se nanaša z gumijasto gladilko v diagonalni smeri čez fuge. Po končanem postopku se odstrani višek, fuge se dokončajo z vlažno gobo. Ko se začne masa v fugah utrjevati (po pribl. 5 min), se keramične ploščice očistijo z vlažno gobo. Za konec sledi tesnjenje stikov z zelo kakovostno, elastično poliuretansko tesnilno maso SIKAFLEXŸ-11 FC+, ki je na voljo v različnih barvnih odtenkih: bela, siva, rjava, črna ali opečnato rdeča.

  Detajl 11268
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 257 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 257 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 257 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase
  9.8
  2

  UNI GRADNJE, ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, SAMIR KRYEZIU S.P.


  9.7
  1

  Gradbena dela Osredkar, Andraž Osredkar s.p.


  9.7
  4

  MG Projekti d.o.o., druga zaključna gradbena dela


  9.7
  5

  Zaključna gradbena dela, Jan Pislevič s.p.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SANACIJA BALKONA, TERASE?

 • Sanacija balkona, terase Ljubljana
 • Sanacija balkona, terase Maribor
 • Sanacija balkona, terase Celje
 • Sanacija balkona, terase Koper
 • Sanacija balkona, terase Kranj
 • Sanacija balkona, terase Ajdovščina
 • Sanacija balkona, terase Bled
 • Sanacija balkona, terase Bovec
 • Sanacija balkona, terase Črna na Koroškem
 • Sanacija balkona, terase Črnomelj
 • Sanacija balkona, terase Domžale
 • Sanacija balkona, terase Gornja Radgona
 • Sanacija balkona, terase Gornji Grad
 • Sanacija balkona, terase Hrastnik
 • Sanacija balkona, terase Ilirska Bistrica
 • Sanacija balkona, terase Izola
 • Sanacija balkona, terase Jesenice
 • Sanacija balkona, terase Kamnik
 • Sanacija balkona, terase Kidričevo
 • Sanacija balkona, terase Kobarid
 • Sanacija balkona, terase Kočevje
 • Sanacija balkona, terase Kranjska Gora
 • Sanacija balkona, terase Krško
 • Sanacija balkona, terase Laško
 • Sanacija balkona, terase Lendava
 • Sanacija balkona, terase Litija
 • Sanacija balkona, terase Ljutomer
 • Sanacija balkona, terase Metlika
 • Sanacija balkona, terase Mojstrana
 • Sanacija balkona, terase Mozirje
 • Sanacija balkona, terase Murska Sobota
 • Sanacija balkona, terase Nova Gorica
 • Sanacija balkona, terase Novo mesto
 • Sanacija balkona, terase Ormož
 • Sanacija balkona, terase Piran - Pirano
 • Sanacija balkona, terase Pivka
 • Sanacija balkona, terase Portorož
 • Sanacija balkona, terase Postojna
 • Sanacija balkona, terase Ptuj
 • Sanacija balkona, terase Radeče
 • Sanacija balkona, terase Radenci
 • Sanacija balkona, terase Radovljica
 • Sanacija balkona, terase Ravne Na Koroškem
 • Sanacija balkona, terase Ribnica
 • Sanacija balkona, terase Rogaška Slatina
 • Sanacija balkona, terase Sevnica
 • Sanacija balkona, terase Sežana
 • Sanacija balkona, terase Škofja Loka
 • Sanacija balkona, terase Slovenj Gradec
 • Sanacija balkona, terase Slovenska Bistrica
 • Sanacija balkona, terase Slovenske Konjice
 • Sanacija balkona, terase Šoštanj
 • Sanacija balkona, terase Štore
 • Sanacija balkona, terase Tolmin
 • Sanacija balkona, terase Trbovlje
 • Sanacija balkona, terase Tržič
 • Sanacija balkona, terase Trzin
 • Sanacija balkona, terase Velenje
 • Sanacija balkona, terase Vipava
 • Sanacija balkona, terase Vojnik
 • Sanacija balkona, terase Vransko
 • Sanacija balkona, terase Vrhnika
 • Sanacija balkona, terase Žalec
 • Sanacija balkona, terase Zreče
 • Sanacija balkona, terase Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane