Za področje

    Ploščice za teraso in balkon

    Članek je koristil že 15084+ uporabnikom
    Za končno podlago balkona je na voljo veliko različnih materialov. Za balkon lahko recimo uporabimo keramične ploščice, ki veljajo za t. i. klasično izbiro. Na voljo so tudi prane betonske plošče, lesene deske in kamen. Izbire je ogromno, od posameznika in njegovih želja pa je odvisno, za katere se bo na koncu odločil. Pri polaganju keramike je potrebno paziti na zadosten razmik med ploščicami (fuge). Keramične ploščice lepimo z lepilom na cementni estrih, na koncu se uporabi še fugirna masa za zapolnitev reg oz. fug med ploščicami. Tovrsten način izvedbe finalne talne podlage velja za klasičnega. Kakovostna izvedba hidroizolacije je v tem primeru še bolj pomembna.
    Detajl 15084
    keramika za balkon
    Imamo kar 322 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

    1. Zakaj izbrati keramične ploščice za teraso?

    1.1 Ploščice za teraso so enostavne za vzdrževanje

    Keramične ploščice za teraso in balkon ponujajo številne prednosti, ena izmed največjih pa je zagotovo enostavno vzdrževanje ploščic. Ploščice za balkon lahko očistimo z mokro krpo oziroma metlo z brisačo in čistilnim sredstvom za ploščice za teraso, zadostuje pa tudi navaden detergent za posodo.

    1.2 Ugodna cena

    Naslednja prednost je zagotovo cena. Ploščice za balkon imajo načeloma ugodno ceno, čeprav je cenovni razpon precej širok. Cena je precej odvisna od vrste ploščic in dimenzij posamezne ploščice za teraso, pri čemer načeloma velja pravilo, da večje plošče tudi več stanejo. Vsekakor pa je to veliko ugodnejša rešitev od pravega kamna ali betonskih teraco ploščic.

    1.3 Ploščice za balkon številnih barv

    Če želite poseben videz svojega balkona oziroma terase, so ploščice za balkon prava izbira, saj je na voljo ogromno različnih barv in vzorcev. Priporočamo, da se izogibate svetlim odtenkom, saj se na njih takoj poznajo madeži, prav tako pa je priporočljivo, da ne izberete monotonih in enobarvnih ploščic, pač pa takšne z zrnasto strukturo. Takšne ploščice za teraso bodo še bolj prikrile morebitne madeže, listje in cvetni prah.

    2. Priprava podlage za ploščice za balkon

    2.1 Hidroizolacija

    Če sta terasa ali balkon nad notranjimi prostori, je nujna kakovostna izvedba hidroizolacije, ki se jo položi na izvedeno nosilno armiranobetonsko ploščo. Hidroizolacija bo preprečila vdor vode v hišo in zamakanje notranjih prostorov. Za hidroizolacijo se običajno uporablja bitumenska folija, ki se polaga v trakovih, ki se nato zvarijo v enotno, neprepustno površino. Ne glede na to, ali potrebujemo hidroizolacijo ali ne, v vsakem primeru potrebujemo dober sistem odvodnjavanja vode preko žleba, zato da voda ne zastaja na površini.

    Hidroizolacija se zaradi zaščite nosilne konstrukcije priporoča tudi, če gre za konzolni balkon ali teraso, pod katero ni nobenih prostorov.

    2.2 Priprava podlage za ploščice za teraso

    Najprej je treba pripraviti podlago, na katero bomo ploščice polagali. To izvedemo z estrihom v 2 % naklonu, s čimer omogočimo normalno odtekanje meteorne vode z balkona oziroma terase. Pri izvedbi estriha moramo biti pozorno na čim bolj enakomerno površino brez večjih grud in mehurjev, saj to precej otežuje polaganje ploščic. Če do tega pride, je podlago treba intenzivno pobrusiti, da se površina čim bolj izenači.

    Ploščice za teraso in balkon
    Za ploščice za teraso in balkon je treba pripraviti kakovostno podlago. 

    3. Kako se polagajo ploščice za teraso?

    3.1 Naredite si načrt polaganja

    Ko je podlaga pripravljena, začnemo s polaganjem ploščic. Zelo pomembno je, da še pred polaganjem naredimo načrt oziroma skico polaganja, zato da se ploščice za teraso lepo izidejo in so povsod približno enakih velikosti. Nemogoče se je povsem izogniti rezanju, saj je treba velikost ploščic ob robovih in zaključkih prilagoditi velikosti terase oziroma balkona. Lahko pa težimo k čim bolj enakomernim velikostim ploščic in da bi to dosegli, moramo najprej razmisliti, kako jih sploh začeti polagati. Premisliti moramo, ali s polaganjem celih ploščic začeti na sredini terase ali ob robovih, pri fasadi objekta ipd. Različne kombinacije moramo v merilu preizkusiti na skici, nato pa se lotimo dela.

    3.2 Polaganje ploščic

    Ko vemo, kje moramo začeti polagati ploščice, se lahko lotimo dela. Na podlago nanesemo malto, nato pa nanjo položimo posamezne ploščice za teraso. Pri tem si pomagamo z distančniki, saj moramo med ploščicami narediti fuge, ki omogočajo raztezanje materiala. Fuge bomo zapolnili kasneje, ko bodo vse ploščice že položene. Distančniki ostanejo na mestu vse do zapolnitve fug, saj se lahko ploščice preden se dokončno prilepijo na podlago, še nekoliko premikajo. Če gre za veliko teraso ali balkon, moramo predvideti tudi dilatacije, To so posebne, običajno nekoliko debelejše fuge iz elastične mase, ki omogočajo raztezanje materiala. Če fug in dilatacij ne izvedemo pravilno, bodo ploščice za teraso najverjetneje razpokale.

    Glede izvedbe dilatacij se posvetujte s ponudnikom ploščic.

    4. Granitogres ploščice za teraso in balkon

    Posebne ploščice za teraso, ki so zadnja leta vse bolj priljubljene, so t. i. granitogresne ploščice. Odlikuje jih privlačen videz, podoben naravnemu kamnu (granitu) in nekoliko bolj groba površina, namenjena preprečevanju zdrsov in padcev. Granitogresne ploščice za balkon toplo priporočamo, če je vaš balkon oziroma terasa brez strehe in tako izpostavljena padavinam. Protizdrsne ploščice lahko preprečijo marsikatero poškodbo!

    5. Novi tehnološki izumi: lepilo in hidroizolacija v enem

    5.1 Poliuretanska lepilna masa SIKABONDŸ-T8 + za ploščice za teraso

    Posebnost lepilne mase SIKABONDŸ-T8 + je ta, da združuje hidroizolacijo in lepilo. SIKABONDŸ-T8 + je primeren za polaganje različnih talnih oblog na različne vrste površin, tako vpojne kot tudi nevpojne. Produkt obenem znižuje prenos napetosti med podlago in lepljeno strukturo in je posebej primeren za površine izpostavljene vročini, ki povzroča poškodbe, ki so tipične za balkone, ki so izpostavljeni neposredni sončni svetlobi.

    Pred polaganjem se je treba prepričati, da je podlaga brezhibno pripravljena in ne vsebuje sprijetih delcev betona, prahu ali olja. Beton mora biti star 28 dni. Površina se obrusi in odpraši. Vse pocinkane kovine in bakrene obloge se predhodno očistijo z mineralno jekleno volno in razmastijo s Sika Aktivator 205. Ko se Sika Aktivator 205 posuši, se nanj nanese prednamaz Sika Primer 3N. Nadalje sledi nanos prvega sloja SIKABONDŸ-T8 + (hidroizolacija) in nanos drugega sloja SIKABONDŸ-T8 + (lepilo). Oba sloja se nanašata z zobčasto gladilko dimenzij 4x4 mm. Po nanosu obeh slojev sledi polaganje ploščic neposredno v svežo pripravljeno maso, za konec procesa pa sledi tesnjenje stikov.

    Za tesnjenje se uporabi Sika Ceram-520 TG, ki je enokomponentno, visokokvalitetno cementno elastično polnilo s finim kremenovim agregatom za polnjenje stikov med keramičnimi ploščicami.

    5.2 Mineralni sistem SIKALASTICŸ - 152 ali SikaTop Seal 107

    SIKALASTICŸ - 152 in SikaTop Seal-107 sta fleksibilni hidroizolacijski cementni plasti, ki se lahko nanašata na vse cementne osnove in služita kot dodatni hidroizolacijski sloj, ki zaradi svoje elastičnosti premošča razpoke. Izdelek je vsekakor združljiv s sistemi za popravilo betonskih površin, kot so recimo Sika MonoTop, SikaTop in Sika MiniPack.

    Podlaga za polaganje mora biti ustrezno pripravljena, brez sprijetih delcev betona, prahu in olja, pred nanosom cementnih mas mora biti osnovna podlaga dobro prepojena z vlago (seveda brez stoječih luž). Nadalje sledi zatesnitev stikov med navpičnimi in vodoravnimi površinami s hidroizolacijskim trakom SikaSeal Tape S. Hidroizolacijska malta SIKALASTICŸ - 152 ali SikaTop Seal-107 se nanaša na čisto in z vlago prepojeno podlago s pomočjo zobčaste gladilke. To je dvokomponentni material, ki se pripravi z mešalnikom.

    Po nanosu hidroizolacijske malte sledi polaganje ploščic, ki jih lepimo na utrjeno hidroizolacijsko malto s pomočjo zelo kakovostnega elastičnega lepila Sika Ceram-203. Ko se lepilo strdi (utrdi), se na ploščice nanese fleksibilna fugirna masa SikaGrout-520 TG. Fugirna masa se nanaša z gumijasto gladilko v diagonalni smeri čez fuge. Po končanem postopku se odstrani višek, fuge se dokončajo z vlažno gobo. Ko se začne masa v fugah utrjevati (po pribl. 5 min), se keramične ploščice očistijo z vlažno gobo. Za konec sledi tesnjenje stikov z zelo kakovostno, elastično poliuretansko tesnilno maso SIKAFLEXŸ-11 FC+, ki je na voljo v različnih barvnih odtenkih: bela, siva, rjava, črna ali opečnato rdeča.

    Detajl 15084
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija balkona, terase?

    Imamo kar 322 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 322 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase
    10
    3

    MA-KA, Matjaž Kandžič s.p.


    10
    9

    ELVAZ Elvedin Kamenjašević s.p.


    8.5
    5

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    9.1
    0

    ODPRTA HIŠA, AMARIS TIČAR S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane