Za področje
    https://www.se.com/si/sl/work/products/solar/?utm_source=mojmojster&utm_medium=banner&utm_campaign=si_mojmojster_solari_b2c_&utm_purpose=marketo

    Led luči in led trakovi

    Članek je koristil že 28445+ uporabnikom
    V sodobnem svetu, kjer tehnologija nenehno napreduje, se tudi osvetlitev prilagaja novim in inovativnim rešitvam. Medtem ko so tradicionalne neonske in halogenske žarnice postale stvar preteklosti, so LED luči in LED trakovi postali vodilni na področju razsvetljave. LED trakovi zaradi svoje majhne dimenzije omogočajo širok spekter uporabe.Omogočajo, da jih vgradimo v rtazlične LED luči kot odličen vir indirektne in ambientalne svetlobe. Ta članek razkriva ključne prednosti in značilnosti LED trakov in LED luči, ki spreminjajo način, kako dojemamo in uporabljamo osvetlitev.
    Strokovni članek 28445
    LED trakovi
    Imamo kar 2003 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

    1. LED trak in LED luči v našem stanovanju

    LED trakovi so lahko v našem stanovanju uporabni na dva načina. Močnejši LED trakovi s svetilnostjo 10W/m omogočajo funkcionalno razsvetljavo, med tem, ko so LED trakovi z svetilnostjo okrog 4W/m primernejši za ambientalno razsvetljavo oz. razsvetljavo, ki izboljša atmosfero v prostoru.

    Funkcionalna razsvetljava je tista, ki nam omogoča, da kvalitetno opravljamo vsakodnevna opravila. V kuhinji recimo potrebujemo 300 lux, nad pultom 750 lux, kopalnica, predvsem okrog ogledal, potrebuje 500 lux, v spalnici ali dnevni sobi pa je 300 lux čisto dovolj za počitek ali branje.

    LED-trakovi-stanovanje.jpg
    LED trakovi z svetilnostjo okrog 4W/m so primerni za ambientalno razsvetljavo oz. razsvetljavo, ki izboljša atmosfero v prostoru.

    2. Barvna svetloba

    LED trakovi oz. LED luči nam omogočajo številne možnosti barvne svetlobe in načinov vgradnje. Standardna je hladna bela, za prijetnejši ambient pa priporočamo toplo belo, saj ima rahlo rumenkast ton in se poda lesu ter naravnim materialom. Moderne izvedbe LED trakov pa nam dajejo možnost, da traku nastavimo katerokoli barvo. Z vgradnjo potenciometra lahko LED trak sprogramiramo, da spreminja jakost razsvetljave.

    LED-trakovi-dnevna-soba.jpg
    Moderne izvedbe LED trakov nam dajejo možnost, da traku nastavimo katerokoli barvo.

    3. ALU profili za LED trak

    LED trak lahko vgradimo tako, da ne vidimo vira svetlobe. To pomeni, da vidimo samo soj svetlobe, ki ga oddaja LED trak, posameznih LED-diod pa ne.  S tem lahko ustvarimo posebne ambientalne učinke indirektne osvetlitve, ki v našem domu dajo dodatno globino in kakovost bivanja.  Vendar pa moramo na to misliti predno montiramo pohištvo ali vgradimo spuščen strop.

    LED trak ne moremo enostavno zalepiti na podlago. Priporočljivo ga je vgraditi v tračnico oziroma profil iz aluminija. Profil za LED omogoča, da se diode ne pregrevajo in jim tako podaljša življenjsko dobo. Na voljo je več izvedb profilov, U tračnice so lahko plitve, 6mm ali globoke, 25mm, pri katerih diod ne vidimo.

    Tračnice imajo lahko tudi pokrov iz plastike ali difuzor, ki prijetno razprši svetlobo diod. Če želimo, da LED trak ne sveti le navzdol, ampak pod kotom 90 stopinj, ga lahko vgradimo v kotni L profil. Profili za LED trak so standardne širine 14 mm.

    Pozorni moramo biti tudi na LED napajalnike. Vsakih 8 m LED traka je treba priključiti na napajalnik za 12 ali 24 V napetost. Če je dolžina traka večja, bodo diode na koncu svetile manj kot tiste na začetku. Napajalnik je škatlica, velika približno 20 x 10 x 5 cm, zato moramo zanjo najti prostor, da jo skrijemo očem.

    LED-trakovi-alu-profili.jpg
    Profil za LED omogoča, da se diode ne pregrevajo in jim tako podaljša življenjsko dobo. 

    4. Vgradnja LED luči

    Profili nam omogočajo, da LED trak o vgradimo praktično kamorkoli. Najpogostejša rešitev je namestitev pod spuščen strop. Pri tem moramo biti pozorni, da si za LED trak, pustimo rob širine cca 2 cm in globine vsaj 4 cm, da ne bo videti diod. Pod spuščeni strop lahko skrijemo tudi napajalnike. Trak je mogoče namestiti tik ob stiku med steno in stropom, kar nam daje občutek, da je strop lebdi. S suhomontažnimi sistemi in malo domišljije pa so nam na volj številne druge možnosti, kot so korita, okrogle odprtine, pasovi, kvadrati,…

    LED trakove je mogoče umestiti tudi v omet. Moramo pa pred nanosom ometa predvideti režo širine 2 cm in globine prav tako vsaj 2 cm. Tako lahko osvetlimo zavese, grobo kamnito steno ali opeko, kar na videz poviša prostor in poudari teksturo.

    Enako je s pohištvom. Za osvetlitev kuhinjskega pulta, spodnjega dela omare ali notranjosti vitrine potrebujemo kanal širine vsaj 15 mm. Ob vgradnji pod omaro ustvarimo vtis lebdenja omare, z vgradnjo nad omaro ali pod pult pa ustvarimo videz večje višine prostora.

    5. LED trakovi so energetsko učinkoviti

    Eden od najpomembnejših vidikov LED trakov je njihova visoka energetska učinkovitost. V primerjavi z tradicionalnimi žarnicami porabijo LED trakovi manj energije, kar pomeni nižje račune za elektriko in manjši okoljski odtis. Ta lastnost jih postavlja v ospredje prizadevanje za trajnostno in okolju prijazno osvetlitev.

    LED trakovi imajo svetilnost okoli 70-80 lm/W, pri klasičnih žarnicah pa je razmerje okoli 15 lm/W, kar pomeni, da LED porabi 8-krat manj elektrike. Enako je z energetsko učinkovitostjo. LED luči oz. žarnice se pri daljši uporabi nikoli ne segrejejo na več kot 60 stopinj Celzija, halogenska sijalka pa se zagreje na več kot 200 stopinj Celzija. Tako večina energije postane toplota in ne svetloba.

    LED-trakovi-energetska-ucinkovitost.jpg
    LED žarnica porabi 8-krat manj elektrike kot klasična žarnica.

    6. LED trak na daljinski upravljalnik in pametne tehnologije

    Številni sodobni LED trakovi so opremljeni z daljinskim upravljalnikom, ki omogoča enostavno prilagajanje svetlosti, barv in načinov delovanja. Nekateri modeli so združljivi s pametnimi napravami, kar omogoča uporabnikom nadzor osvetlitve prek pametnih telefonov ali drugih naprav. To nudi dodatno udobje in prilagodljivost v vsakdanjem življenju.

    7. Dolga življenjska doba, manj vzdrževanja, daljša uporaba

    LED luči imajo izjemno dolgo življenjsko dobo v primerjavi s tradicionalnimi žarnicami.  LED-dioda »preživi« več kot 30000 ur, torej 3-8let, klasična žarnica približno 3.000 ur, fluorescentne žarnice pa okoli 10.000 ur. Zmanjšanje potrebe po rednem menjavanju žarnic pomeni manj vzdrževanja in posledično nižje stroške dolgoročno. To je še posebej pomembno v komercialnih prostorih, kjer so luči v uporabi več ur na dan.

    LED-diode.jpg
     Življenjska doba LED-diode je več kot 30000 ur.

    8. LED osvetlitev - cena

    Na trgu je velika izbira LED trakov različnih kakovosti. Če kupujemo LED trakove z nizko svetilnostjo za ambientalno razsvetljavo, bomo za kakovosten LED trak odšteli od 4 do 8 EUR/tm. V primeru, da želimo močnejši LED trak s svetilnostjo 10 ali 15 W/m, bomo zanj odšteli med 8 do 12 EUR/tm. V ceno je trebe všteti tudi ALU profile, katerih strošek se giblje med 10 in 20 EUR za dolžinski meter.

    Vgradnja hišnega sistema z vsemi napajalniki in stikali vas bo stala od 1000 EUR dalje. Za marsikoga je to veliko, vendar se moramo zavedati, da pol toliko stane že malo boljši lestenec za dnevno sobo. Ob spretni vgradnji in z malo kreativnosti lahko že samo z 20 tekočih metrov LED traku veliko prispevamo h kakovosti ambienta.

    Strokovni članek 28445
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

    Imamo kar 2003 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2003 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar
    9.5
    0

    Formacut Anton Butala s.p.


    8.9
    0

    Gradbeništvo V.I.P. d.o.o.


    10
    27

    Elektromontaža Pičman Matej s.p.


    9.3
    2

    ILGRAD podjetje za gradbene investicije in trgovino, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane