Za področje

    Pralna barva za stene

    Članek je koristil že 21654+ uporabnikom
    Stena se zelo rada zaradi prstnih odtisov umaže okoli stikal, kaj hitro pride tudi do nezgod v kuhinji in odtisov rok po stenah v vseh bivalnih prostorih. Plesni v stanovanju je težko ubežati. Pralna barva vam omogoča, da madeže na stenah pobrišete z mokro krpo in pri tem ne odstranite barve, ampak samo madež. Na kratko pralna stenska barva je odporna proti mokremu čiščenju in drgnjenju sten. Tako se lahko brez težav izognete vsakoletnemu pleskanju prostorov. Vaš dom pa je lep, čist in deluje urejeno.
    Strokovni članek 21654
    pralna barva za stene
    Imamo kar 2828 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Kaj je pralna barva?

    Pralna barva za stene je barva, ki se uporablja za zaščito sitih stenskih površin, ki zahtevajo vsakodnevno oziroma redno čiščenje z dezinfekcijskimi sredstvi in drugimi detergenti. Najpogosteje se uporablja v hotelih, domovih za stare in ostarele, bolnišnicah in vzgojno-izobraževalnih ustanovah. V stanovanju jo lahko uporabimo v kopalnici, na stranišču in v kuhinji, torej v prostorih, kjer pogosto pride do kondenza ali pa se na stenah pojavijo mastni madeži. Pralna barva je torej namenjena pleskanju zahtevnih stenskih površin in zagotavlja odlično pokrivnost.

    2. Pralna barva - prednosti in slabosti

    2.1 Pralna barva - slabosti

    Slabost uporabe pralne stenske barve je, da stene manj dihajo, kar povzroča nastajanje plesni. Že res, da lahko plesen s stene, pobarvane s pralno barvo, odstranite brez težav, ampak vpliv plesni na bivalne pogoje in vaše zdravje ni zanemarljiv. Vsekakor ni smiselno vseh sten v bivalnih prostorih pobarvati s pralno stensko barvo. Priporočljivo je, da pobarvate samo tiste stene, kjer se zavedate, da je večja verjetnost vsakodnevnih prijemov in madežev.

    2.2 Pralna barva - prednosti

    Pralna barva je cenovno ugodnejša rešitev za kuhinje in kopalnice. Pralna barva je za razliko od keramičnih ploščic zelo enostavna za čiščenje. Tako lahko zlahka očistimo stene, postavljene med kuhinjski pult in viseče omarice. Običajno v keramiko oblačimo tudi stene v kopalnici. Pogosto ni smiselno, da v keramiko oblečemo vse stene kopalnice, saj to predstavlja nepotrebno visok strošek. Alternativno lahko s keramičnimi ploščicami obložimo le tiste stene kopalnice, ki so konstantno v stiku z vodo (stene ob tušu, umivalniku in kadi), ostale stene pa pobarvamo s pralno stensko barvo. Tako bomo prihranili precej denarja.

    3. Kako se nanaša pralna barva za stene?

    3.1 Pralna barva ima visoko pokrivnost

    Stenska pralna barva je na voljo v različnih odtenkih, proizvajajo jo različni proizvajalci. Na voljo je v mat in svetlikajočih izvedbah. Nudi visoko pokritost tudi pri zelo intenzivnih odtenkih. Če nameravate barvati notranje stene, na to ob nakupu opozorite izvajalca. Izvajalec vam bo prav tako znal svetovati, katera vrsta pralne barve je najbolj primerna za vaš specifični primer ter koliko nanosov bo zadostovalo za popolno prekrivnost.

    Pred nanosom vsake stenske barve moramo preveriti, ali so stene ravne in jih v nasprotnem primeru izravnati in zgladiti z izravnalno maso. 

    3.2 Pralna barva omogoča nanos na različne površine

    Njen nanos je mogoč na različne podlage: od mavčnih plošč, do klasično pripravljenega zidu za pleskanje. Pralna barva omogoča tudi nanos na papirnate in reliefne stenske tapete, mavčnokartosnke ("Knauf") stene, vlaknocementne plošče, neposredno na beton, na omete različnih vrst in celo na iverne plošče. Pralna barva se lahko nanaša celo na obstoječe disperzijske premaze.

    4. Koliko stane pralna barva?

    Cene so različne, odvisne so od proizvajalca in specifičnih lastnosti barve. Gibajo se nekje od 30 € naprej za 5L barve. Seveda je pa je tej ceni treba prišteti tudi ceno pleskanja, ki jo opravi pleskar.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Anton Bornšek s.p.

    Ste mojster na področju zaključnih gradbenih del, predvsem  slikopleskarskih del. Kakšen je osnovni postopek pleskanja prostorov? 

    Začetna faza vsebuje ogled prostorov in njihovo približno izmero površine, da se nadalje lahko izračuna potrebno količino barve. Pred začetkom pleskanja je na vrsti ustrezna priprava površine, ki jo bomo pleskali, to pomeni zapolnitev vseh morebitnih razpok in čiščenje površine. Morebitna notranja oprema v prostoru se zaščiti s folijo, prav tako vse vtičnice in robovi površin, ki jih nameravamo prepleskati. Za robove oz. Stike različnih površin je priporočljivo uporabiti  pokrivni lepilni trak – Abdek. Barva se pred nanosom na površino premeša, nato pričnemo z barvanjem stropa, šele nato pridejo na vrsto stene. Tako preprečimo, da bi barva iz stropa tekla po že pobarvani steni. Poleg čopičev in valjčka nam je v veliko pomoč tudi lestev, namesto nje pa lahko uporabimo tudi nastavljiv podaljšek.
     
    Kakšna je okvirna cena pleskanja? 

    Cena za pleskanje je odvisna od velikosti površine, kakovosti površine, porabljene barve oz. potrebnih nanosov, številnih dekorativnih dodatkov ... Posplošeno lahko rečemo, da je okvirna cena za pleskanje stropa  in sten z upoštevanim dvakratnim premazom, delom in materialom 5 €/m2.

    g. Anton, Anton Bornšek s.p.

    Strokovni članek 21654
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2828 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2828 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    9.2
    0

    DENIG Deni Guculović s.p.


    9.8
    2

    TREND Zafir Kujraković s.p.


    10
    0

    Slikopleskarstvo Ibrahim Bjelkić s.p.


    9
    0

    SLIKOPLESKARSTVO HERMAN, KLEMEN HERMAN s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane