Za področje

  Les za ostrešje hiše

  Članek je koristil že 11508+ uporabnikom
  Ostrešje hiše je nosilni del strehe, ki nosi strešno kritino (lastna teža strehe) in obenem kljubuje vsem spremenljivim obtežbam (dež, sneg, veter), z notranje strani pa omogoča namestitev toplotne izolacije in vseh ostalih zaključnih slojev, da na tem delu strehe ne prihaja do nepotrebnih toplotnih izgub. Za vas smo pripravili kratek članek na temo ostrešja hiše in njegovih sestavnih elementov.
  Strokovni članek 11508
  les za ostrešje
  Imamo kar 884 izvajalcev za področje Tesarstvo:

  1. Kakšen les je primeren za ostrešje hiše?

  Preden se lotimo pravilnega dimenzioniranja in statičnih izračunov nosilnosti ostrešja, je treba izbrati ustrezen les za ostrešje. Za ostrešje hiše je primeren les, ki nedvomno ohranja svoje fizikalne lastnosti.

  Najpogostejša vrsta lesa za ostrešje je smrekov les, bolj redko se uporabljata macesen ali hrast.

  Les, ki ga bomo uporabili kot nosilno konstrukcijo strehe, mora biti pravilno posekan, razžagan in predvsem posušen, pri čemer vsebnost vlage v povprečju ne sme biti večja od 15%. Za zaščito pred morebitnimi zajedavci (glive, insekti), je les smotrno zaščititi z impregnacijo (fungicidni in insekticidni premazi).

  2. Ostrešje - dimenzioniranje 

  Naslednji korak je ustrezno dimenzioniranje ostrešja. Elementi ostrešja morajo biti dimenzionirani za različne obremenitve. Ostrešje hiše mora namreč zdržati svojo lastno težo, težo kritine in spremenljivo obtežbo (sneg, veter). Pri dimenzioniranju je še posebej potreben poudarek v primeru namestitve sončnih kolektorjev na streho, kjer je seveda treba upoštevati še dodatno obremenitev.

  ostrešje-les.jpg
  Za ostrešje hiše je primeren les, ki ohranja svoje fizikalne lastnosti.

  3. Les za ostrešje hiše - elementi ostrešja

  Med primarne elemente ostrešja prištevamo špirovce (strešni nosilci), kapne lege in slemenske lege. Ostrešje hiše še dopolnjuje sekundarna kritina, prečne in vzdolžne letve in zaključna strešna kritina. Notranji dopolnjujoči se gradbeni materiali so še toplotna izolacija (namestimo jo med špirovce), dodatna toplotna izolacija pod špirovci (pod-konstrukcija) in notranja zaključna obloga (običajno mavčno-kartonske plošče).

  4. Ostrešje hiše - cena

  Za konec navajamo okvirno ceno izdelave strešne konstrukcije in ceno za razrezan gradbeni les. Cena se razlikuje glede na vrsto gradbenega lesa in ne nazadnje tudi od izvajalca.

  4.1 Les za ostrešje - cena

  Okvirna cena za razrezan gradbeni les je 160 €/m3.

  4.2 zdelava strešne konstrukcije - cena

  Okvirna cena za izdelavo strešne konstrukcije, kjer je v ceno vključena kompletna dobava, izdelava, transport in montaža lesene strešne konstrukcije iz lesa II. klase, vključno s pritrdilnim in veznim materialom, je 34 €/m2. Upoštevana je Izdelava in montaža po tlorisu in prerezu ter statičnem izračunu.

  Strokovni članek 11508
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 884 izvajalcev za področje Tesarstvo:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 884 izvajalcev za področje Tesarstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 884 izvajalcev za področje Tesarstvo
  9.1
  0

  TESARSTVO IN KROVSTVO, FILIP KERT S.P.


  9.1
  1

  ALEŠ JAN S.P.


  8.9
  1

  M-LES Proizvodnja, trgovina in storitve, d.o.o.


  10
  9

  KLEPARSTVO KRALJ, Blaž Kralj s.p.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje TESARSTVO?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane