Za področje

    Alarmni sistem za hišo - žični, brezžični alarmni sistemi ali video nadzorni sistemi?

    Članek je koristil že 8475+ uporabnikom
    Lahko rečemo, da je alarmni sistem v sodobnem času postal nekaj običajnega. Protivlomni oz. alarmni sistem za hišo sodi med osnovno in najpogostejšo obliko varovanja vaše hiše. Za alarmni sistem se odločimo v primeru, da stanujemo na bolj nevarnem območju ali pa preprosto iz razloga povečanega občutka varnosti. Alarmni sistem je možno namestiti na vse vrste objektov, ne glede na to ali gre za stanovanjski blok, poslovni objekt ali enodružinsko hišo.
    Strokovni članek 8475
    alarmni sistemi za hiso
    Imamo kar 616 izvajalcev za področje Alarmni sistemi:

    1. ALARMNI SISTEM ZA HIŠO 

    V osnovi lahko alarmni sistem za hišo ločimo na dve vrsti zaščite in sicer notranja zaščita in zunanja zaščita hiše, od katerih ima vsaka posebej določene sistemske elemente, ki so povezani na glavno enoto.

    1.1 Zunanje alarmne naprave za hišo

    Zaradi izpostavljenosti zunanjim vremenskim vplivom vsebuje zunanja zaščita hiše visoko kvalitetne komponente alarmnega sistema, katerih montaža je zelo zahtevna. Zunanja zaščita hiše je namenjena za bolj zahtevne aplikacije in se največkrat uporablja v primeru, ko je hiša ograjena in je vstop v ograjeni del v času vaše odsotnosti nedovoljen.

    1.2 Notranje alarmne naprave za hišo

    V primerjavi z zunanjo zaščito hiše je notranja zaščita hiše najpogostejša vrsta tehničnega varovanja. Že ime pove, da notranja zaščita varuje notranje prostore in onemogoča gibanje vlomilcev v času odsotnosti lastnika. S pomočjo notranje zaščite se tudi ponoči varujejo vsi določeni prostori, ki predstavljajo morebitno možnost za vstop nepridipravov. 

    2. BREZŽIČNE ALARMNE NAPRAVE ZA HIŠO ALI ŽIČNE ALARMNE NAPRAVE?

    Alarmne (protivlomne) sisteme glede na izvedbo delimo na žične in brezžične alarmne sisteme. Razlik v kakovosti delovanja žičnega in brezžičnega sistema praktično ni in se pojavljajo le v izvedbi. Pomembna razlika je tudi ta, da moramo izvedbo žičnega alarmnega sistema v sklopu elektroinštalacij načrtovati že pred začetkom gradnje hiše, za brezžični alarmni sistem pa se lahko odločimo tudi kasneje.

    2.1 Brezžične alarmne naprave za hišo - moderni brezžični hišni alarm

    Brezžični alarmni sistemi so vse bolj moderni in popularni. V primeru brezžične alarmne naprave za hišo so elementi sistema z glavno enoto, ki ji rečemo alarmna centrala, povezani s pomočjo frekvence, torej brez vodnikov. Brezžični hišni alarm oz. alarmni sistem zagotavlja hitrejšo in enostavnejšo montažo. Poleg tega omogoča montažo brez instalacijskih vodnikov, kar je ključno, saj lahko ti kazijo izgled vaše hiše. Brezžični alarmni sistemi so odlična izbira za obstoječe objekte brez vnaprej pripravljenih inštalacij za alarmni sistem.

    2.2 Žične alarmne naprave za hišo

    Pri žičnem alarmnem sistemu so za razliko od brezžičega alarmnega sistema posamezni elementi oz. komponente povezane z alarmno centralo z vodnikom. Žični alarmni sistem moramo v sklopu vseh ostalih elektroinštalacij predvideti še pred začetkom gradnje hiše. Če se za izbiro alarmnega sistema ob gradnji hiše ne odločite, lahko razmislite vsaj o predpripravi cevi oz. ožičenja, če si v prihodnosti morebiti premislite. V slednjem primeru se lahko sicer vedno odločite tudi za brezžični alarmni sistem.

    3. ALARMNA CENTRALA IN OSTALI ELEMENTI ALARMNEGA SISTEMA

    Hišni alarmni sistem

    3.1 Alarmna centrala - glavna enota

    Alarmna centrala je glavna kontrolna enota alarmnega sistema. Funkcija alarmne centrale je obdelava signalov, ki jih sprejema od senzorjev in tipkovnic, krmiljenje izhodov (luči, sirene) in nenazadnje tudi prenos alarmnega signala. Pomembno dejstvo je, da je sleherni alarmni sistem popolnoma neodvisen od mrežnega napajanja. V primeru, da se zgodi izpad, deluje alarmna centrala naprej nemoteno, za kar poskrbi plinotesni akumulator.

    Alarmna centrala ima vgrajen komunikator, kateri omogoča povezavo na telefonsko linijo. Od nastavitev celotnega alarmnega sistema je odvisno, kam bo klicala centrala v primeru alarma. To je lahko nadzorni center ali telefonska številka. S pojavom pametnih instalacij in sistemov, nekatere vrste alarmnih central omogočajo nadzor preko tablice ali mobilnega pametnega telefona.

    3.2 Kodirnik (tipkovnica)

    Kodirnik je namenjen vklopu oz. izklopu celotnega sistema varovanja hiše, pregledu dogodkov in programiranju centralne enote alarmnega sistema. Kodirnik je lahko zasnovan kot LED, LCD ali touch screen. Na kodirniku je omogočen vklop oz. izklop celotnega sistema, vklop nočnega režima varovanja, sprožitev alarma za paniko in podobno.

    3.3 Govorni in GSM modul

    Govorni modul se vgradi v centralno enoto za namen lažjega upravljanja in lažje identifikacije alarmov. Govorni modul nam ob klicu javi točno mesto alarma, omogočen pa je tudi daljinski vklop oz. izklop sistema. V primeru, da v hiši ni analogne telefonske linije, se za komunikacijo uporablja GSM modul, ki poleg komunikacije omogoča tudi pošiljanje SMS sporočil.

    3.4 Notranja in zunanja sirena

    Sirena služi za zvočno opozarjanje okolice na alarm in posledično prestraši vlomilca. Zunanja sirena ima interno napajanje, zato lahko navkljub prekinitvi napetosti normalno nemoteno deluje naprej. Sirena ima običajno vgrajeno tudi sabotažno stikalo za preprečitev odpiranja.

    3.5 Dodatni elementi alarmnega sistema

    Med elemente alarmnega sistema prištevamo še določene brezžične rešitve, kjer je alarmno centralo možno nadgraditi s posebnim modulom za sprejem brezžičnih signalov. Sem sodijo še detektorji za ogljikov monoksid in ostale pline, detektorji za anestetike, infrardeč senzor premikanja, notranji in zunanji senzor premikanja, senzor povišane temperature, požarni senzor, senzor v primeru loma stekla in kamera za video nadzor.

    4. ALARMNI PAKET ZA HIŠO

    Alarmni sistem za hišo, kjer je vključena dobava in vgradnja alarmnega sistema z glavno enoto, senzorji in kamero stane 500€/kos. Alarmni paketi lahko dosegajo vrednost tudi 1000€. Cena alarmnega sistema je tako odvisna od vrste alarmnega sistema (žični, brezžični), velikosti hiše in od ponudnika. 

    Strokovni članek 8475
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Alarmni sistemi?

    Imamo kar 616 izvajalcev za področje Alarmni sistemi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 616 izvajalcev za področje Alarmni sistemi
    10
    11

    ELEKTRO VILI VILJEM GORIŠEK s.p.


    8.9
    16

    Elektro storitve ZMAJČEK, Alen Muhović s.p.


    8.9
    0

    Izvedba in svetovanje električnih inštalacij, PRO-VOLT d.o.o.


    8.9
    5

    TOMAŽ KLAVORA S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane