Za področje

  Pametna hiša in cena pametne hiše

  Članek je koristil že 4536+ uporabnikom
  Svet se modernizira, vključno z njim se modernizira in optimizira tudi upravljanje bivalnih objektov in površin. Že kar nekaj let so na tržišču najrazličnejše oblike pametne hiše, ki nam pomagajo pri vsakodnevnem vzdrževanju in skrbi za naš dom. Kaj točno je pametna hiša, kako delujejo pametne inštalacije in kakšna je njihova cenaj, si preberite v nadaljevanju zapisa.
  Strokovni članek 4536
  pametne-hise.jpg
  Imamo kar 284 izvajalcev za področje Pametne hiše:

  1. Kaj je pametna hiša?

  1.1 Pametne hiše na splošno

  Ker je naše vsakdanje življenje vedno bolj prepredeno s tehnologijo, je ta zadnja leta prodrla tudi v naše domove. Zadnja leta zato obstaja tudi ti. pametna hiša. Pametna hiša, intelignetna hiša, pametni dom ali po angleško "smart house" je tisti dom, katerega funkcije lahko upravljamo in nadzorujemo preko aplikacij na pametnem telefonu, tablici in računalniku. Na tak način lahko upravljamo vse inštalacije pametne hiše, zaradi česar take inštalacije imenujemo pametne inštalacije. Pametne inštalacije zajemajo razsvetljavo, senčila, ogrevanje, varnostne alarme oz. sisteme, prezračevalne in hladilne sisteme, računalniki, skratka pametna hiša omogoča nadzorovanje vseh inštalacijskih sistemov, ki omogočajo prijetno bivalno ugodje. 

  2. Prednosti pametne hiše

  2.1 Pametne inštalacije VS klasične inštalacije

  Pametne inštalacije omogočajo veliko lažjega in poenostavljeno upravljanje doma, ko smo doma, saj imamo vse zbrano na enem mestu. To pomeni, da vse inštalacije pametne hiše upravljamo z enega mesta. Luči lahko ugašamo, ne da bi nam bilo treba sploh vstati iz postelje. Pametne inštalacije pa imajo še eno prednost, namreč upravljamo jih lahko tudi na daljavo. Pametna hiša omgoča, da npr. na daljavo povišamo temperaturo ogrevanja nekaj ur preden se vrnemo domov s potovanja. To pomeni, da se hiša ne ogreva po nepotrebnem, če v njej več dni nihče ne biva, hkrati pa ob našem prihodu ni mrzla, saj se je lahko v nekaj urah že precej segrela. Pametne inštalacije prav tako omogočajo mnogo nastavitev, da npr. ob osmih zvečer senčila pametne hiše sama in avtomatsko spustijo, v kolikor to želimo, nato pa se ob šestih zjutraj avtomatsko dvignejo. Pametna hiša se do neke mere v bistvu upravlja kar sama. Od tod izhaja tudi njeno ime.

  S pomočjo pametne instalacije lahko v otroški sobi izključite električne vtičnice in s tem privarčujete na dodatnih sivih laseh, avtomatsko upravljanje pa obenem omogoča, da se senčila avtomatsko spustijo, v kolikor zaznajo, da prihaja v prostoru do pregrevanja zaradi neposredne sončne svetlobe. Pametne inštalacije v hiši omogočajo avtomatsko ustavitev hlajenje ali gretje v posameznem prostoru pametne hiše v primeru odprtja okna ali vhodnih vrat. Nenehno se izvaja še monitoring na bivalnih površinah, kar pomeni javljanje v primeru požara, poplav in morebitnega uhajanja plina. Pametna hiša je zato tudi bolj varna.

  2.2 Pametna hiša omogoča zmanjšanje stroškov 

  Dodatna prednost, ki jo pametna hiša ponuja, je zmanjšanje celostnih stroškov, saj z vsemi viri ravna karseda ekonomično in varčno. Ko poleti posije sonce, bo pametna hiša sama vklopila markizo oz. spustila zunanja senčila in tako preprečila vdor sonca v notranjost. Prostori pametne hiše se bodo zato manj segrevali, zato bomo posledično potrebovali manj energije za hlajenje. To je velika prednost, saj tega sami ne morete nadzorovati tako natančno, sploh pa ne v času vaše odsotnosti.

  Pametna hiša
  Pametnahiša omogoča izjemno enostavno upravljanje celotnega doma na daljavo. 

  3. Kako montirati pametne inštalacije?

  Odločitev, ali boste vaš dom upravljali s pomočjo pametne inštalacije in torej izbrali pametne hiše, ali pa preko klasičnih instalacije, morate sprejeti že zelo hitro. Za razliko od pametne hiše klasični sistemi ne nudijo povezanega delovanja in upravljanja sistemov, sistemi pa delujejo tudi neodvisno eden od drugega. Vsekakor morate odločitev, ali je pametna hiša prava izbira za vas ali pa ne, določiti pred izbiro oken, vrat, senčil in drugih elementov inštalacijskih sistemov objekta ter pred izdelavo PZI načrtov. PZI načrti pametne hiše se namreč precej razlikuje od PZI načrtov klasičnih inštalacij, zato je nujno, da projektanti vejo, da bo hiša pametna hiša in načrte rišejo z ozirom na to. Sicer je v fazi izdelave, ki se priče potem, ko so PZI načrti že izrisani, pametne inštalacije zvajalcu enostavneje izvesti kot klasične. Pametna hiša procesa gradnje zato ne bo zavlekla in podaljšala. Vsi sistemi, ki so povezani v pametne inštalacije se vodijo v omarico pametne hiše, kjer jih s pomočjo krmilnih sistemov upravljamo.

  4. Cena pametne hiše - koliko stane pametna hiša?

  Zgoraj navedene prednosti in enostavnost uporabe pa imajo seveda svojo ceno. Cena pametne hiše je odvisna glede na vrsto sistema, ki je vgrajen in nenazadnje tudi velikost hiše. Pametna hiša oz. pametne inštalacije pa niso edini storošek. Sem morate seveda prišteti še vse naprave, posebej oblikovano pohištvo in opremo, namenjeno za upravljanje in nemoteno delovanje pametne hiše. Pametna hiša v povprečju stane med 5000 in 6000 €.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Inteligent, rešitve za pametni dom, d.o.o.

  Kako delujejo pametne inštalacije za hišo?

  Pametna inštalacija je mreža električnih naprav, za katere se investitor odloči, da jih poveže v pametni sistem. To so bodisi senčila, razsvetljava, televizija, gretje, vrata, zalivalniki, ali katerakoli druga električna naprava.  Naprave se avtomatsko nastavljajo za optimalne bivalne pogoje, hkrati pa jih lahko klasično upravljate preko stikal, ali telefona. Pametni modul je povezan z domačim WiFi omrežjem, vgradi pa se ga v globoko električno dozo za stikalo naprave - tako dodatno žičenje ni potrebno. Vse naprave so dostopne preko mobilne aplikacije, kjer jih lahko direktno upravljate, vidite njihov trenutni status ali jim nastavite scene in urnike za avtomatsko izvajanje.

  Katere prednosti bi izpostavili pri uporabi pametnih inštalacij?

  Največja prednost pametnih inštalacij je, da se dom samodejno prilagaja za optimalne bivalne pogoje. Preko mobilne aplikacije lahko dostopate in upravljate vaše naprave praktično od kjerkoli, kar vam prihrani čas in poveča udobje.  Senčila se nastavijo glede na položaj sonce, dvoriščna vrata se samodejno odprejo, ko se pripeljete domov, vrt lahko po potrebi zalijete z dopusta, doma pa nastavite, da se luči prižigajo, kot da je nekdo doma.
  g. Jaka, Inteligent, rešitve za pametni dom, d.o.o.

  Strokovni članek 4536
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 284 izvajalcev za področje Pametne hiše:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 284 izvajalcev za področje Pametne hiše:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 284 izvajalcev za področje Pametne hiše
  10
  5

  Inteligent, rešitve za pametni dom, d.o.o.

  Ljubljana
  10
  2

  ELEKTRO DARKO d.o.o.

  Voličina
  9.4
  1

  ELTES, ELEKTRO INŠTALACIJE, ADIS DŽANANOVIĆ S.P.

  Kranj
  9.8
  5

  Elik, elektro inštalacije Jernej Kveder s.p.

  Šentjur
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE PAMETNE HIŠE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane