Za področje

    Dekorativni beton: cena za štokan, prani, poliran in brušen beton

    Članek je koristil že 56492+ uporabnikom
    Beton že od nekdaj spada med poglavitni gradbeni material za gradnjo objektov, v zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja tudi kot vidni material v modernih, sodobno zasnovanih prostorih. Vidni dekorativni beton krasi mnoge hotele, lokale, galerije, trgovine in individualne hiše. Poglavitno prednost predstavlja široka paleta možnosti oz. variant izvedbe vidnega betona, ki se kot tak prilega vsakemu notranjemu in zunanjemu prostoru. Na izbiro je štokan beton, brušen beton, prani beton ali poliran beton.
    Strokovni članek 56492
    priljubljen
    dekorativni beton
    Imamo kar 60 izvajalcev za področje Teracerstvo:

    1. Vrste vidnih betonov

    Poznamo različne vrste vidnega betona, od katerih je vsaka posebej primerna za točno določen objekt in prostor. Nekateri izmed dekorativnih betonskih tlakov se lahko izvajajo neposredno na že obstoječo podlago, spet druge vrste oz. variante izvedbe pa zahtevajo predpripravo podlage. V osnovi ločimo dve vrsti izvedbe dekorativnega betona. Prvi način izvedbe je brušenje in poliranje obstoječe betonske plošče s principom odvzemanja, za drugo vrsto izvedbe pa je značilen nanos tanke plasti betona na že obstoječo podlago.

    2. Pran beton 

    Prani beton je zelo priljubljena površina tako za zunanje kot tudi za notranje prostore. Pran beton je dekorativna vrsta vidnega betona, ki se izvede s pranjem oz. odstranitvijo plašča betona. Na ta način se izpostavijo kamenčki (agregat). Delo in izvedba pranega betona zahtevata usklajenost betonaže in končne obdelave površine, ki se izvaja takoj po vgradnji betona. Kako poteka izdelava pranega betona? Betonska plošča se vliva vnaprej po fazah v določenih kvadraturah površine. Potem, ko se beton do določene mere veže, sledi površinska obdelava, kjer speremo gladko zaglajen beton in izpostavimo agregat. Izrednega pomena je upoštevanje časovne omejitve, saj beton ne sme preveč časa vezati, da se ga potem še lahko spere. Za konec sledi še impregnacija betonske površine, da se le-ta zaščiti pred neugodnimi vremenskimi vplivi.

    Pran beton je izredno priljubljena talna površina, saj ustvarja izjemno lep vizualni učinek in ima zelo dobre protizdrsne lastnosti. Končni izgled pranega betona lahko ustvarjamo z dodajanjem agregatov različne velikosti, barv, struktur itd..

    Prani beton

    3. Polirani beton

    Poliran beton odlikuje izjemna kvaliteta in estetika. Poliran beton krasi mnoge sodobne interierje objektov, zaradi številnih pozitivnih lastnosti pa imajo prednosti pred drugimi vrstami talnih oblog. Ena izmed poglavitnih lastnosti poliranega betona je njegova trpežnost. Pri postopku brušenja in poliranja se odstrani vrhnja plast betona, novo izpostavljena plast pa se impregnira s pomočjo posebnih polirnih sredstev. Prednost poliranih betonov je preprečevanje razvoja pršic, alergenov ter nastanka plesni. Poliran beton obenem zagotavlja enostavno nego, kjer se na vsakih nekaj let priporoča obnova plasti impregnacije.

    Pri poliranem betonu imamo veliko število možnosti glede končnega izgleda. Edini pogoj je, da že pred samo vgradnjo določimo barvo betonskega veziva ter barvo in velikost granulata. Med brušenjem plasti izpostavimo granulat do te mere oz. globine, da na koncu iz njega dobimo teraco tlak. V zaključni fazi sledi finalno poliranje do popolnega sijaja. Pred končno uporabo se polirani beton zaščiti z globinsko impregnacijo betona.

    3.1 Kakšna je glavna razlika med pranim betonom in poliranim betonom?

    Prani beton (teraco) se kot talna podlaga izdeluje neposredno na betonsko površino v debelini cca. 2 cm, v primeru poliranega betonskega tlaka pa se armirano-betonska podlaga neposredno brusi in polira. Betonska površina v tem primeru predstavlja že finalni tlak. Pri izvedbi poliranega betona se torej uporablja obstoječa betonska plošča, pri čemer se plošči nič ne dodaja, temveč le odvzema vrhnji sloj betona. Do kakšne globine brusimo, je odvisno od želje naročnika glede izpostavljenosti granulata (kamenčkov). Lahko se seveda odločimo tudi za drugo varianto v primeru, da želimo imeti enoten videz, brez posebnih dekorativnih učinkov.

    4. Štokan beton

    Štokan beton predstavlja idealno površino za zunanje površine. Proces štokanja pomeni, da se predhodno obrušena betonska plošča nakljuva s pomočjo posebnih glav s konicami in HTC strojem. Tovrstni postopek povzroči nahrapevanje cementa in agregata, posledica katerega je nastanek nezdrsne površine, ki deluje estetsko in kakovostno. Končni proces je impregnacija betonske površine.

    Štokan beton je značilen za javne površine (pločnike), parke, zunanje površine pred trgovskimi in športnimi centri, na trgih in drugih podobnih površinah, ki so dnevno zelo izpostavljene zunanjim vremenskim vplivom in obremenitev. Štokan beton odlikuje tudi enostavno vzdrževanje, ki sestoji iz občasnega čiščenja in obnove globinske impregnacije na nekaj let. Globinska impregnacija služi kot zaščita pred smogom, soljo in snegom.

    5. Brušeni beton

    Brušeni betonski tlak je prav tako primeren za zunanje površine, saj je protizdrsen, njegova izvedba pa je zelo podobna kot pri poliranem betonu, s to razliko, da se pri brušenem betonu končna površina ne spolira do popolnoma gladke. V zaključni fazi je pomembno, da se izvede globinska impregnacija, ki zagotavlja zmrzlinsko odpornost tlaka.

    Brušeni beton se izvaja na armirano betonski plošči, ki mora biti ustrezne debeline, strojno zaglajena. Pripravljena betonska plošča se brusi po fazah do željene globine, ki je seveda odvisna od željene izpostavljenosti agregata. Pri izvedbi brušenega betona se uporabljajo težki brusilni stroji z diamantnim orodjem. Tako pripravljen brušeni betonski tlak se uporablja za zunanje površine in obenem ustvarja monoliten videz ter zagotavlja trpežnost in dolgotrajnost.

    6. Microtopping beton

    Pri microtopping dekorativnem betonu gre za sistem, ki ga sestavlja s polimeri obogaten cement in je namenjen preplastitvi površin. To je v bistvu umetna masa, ki se jo polaga na estrih. Zaradi izvrstne adhezivnosti materiala je omogočena izvedba na praktično vse vrste materialov. Sistem microtopping je primeren tako za zunanje kot tudi za notranje površine. Ni nujno, da morajo tla biti ravna, izvede se lahko na vertikalnih površinah. Končni izgled microtopping betonske površine je odvisen od želja naročnika. Na voljo so različni barvni odtenki, učinki zabrisanosti in nenazadnje tudi izgled poliranega betona.

    7. Premazi za beton - zunanji

    Za ohranitev videza dekorativnega betona, je potrebno redno vzdrževanje in zaščite. Preventivni premazi za beton podaljšajo življenjsko dobo izpostavljenih površin, saj so odporni na vremenske vplive, vlago in mikroorganizme ter blage luge in kisline. Na voljo so vodotesne mase, hitrovezne malte, grundirna sredstva ter materiali za sanacijo in zaščito betona.

    8. Dekorativni beton - cena

    8.1 Prani beton - cena

    Koliko znaša cena za prani beton? Cena za pran beton je 14 - 18 EUR/m2.

    8.2 Poliranje betona - cena

    Koliko stane poliran beton? Cena za polirani beton se giblje med 1,5 in 2,5 EUR/m2.

    8.3 Štokanje betona - cena

    Koliko stane štokan beton? Cena za štkoanje betona znaša med 3 - 4 EUR/m2.

    8.4 Diamantno brušenje betona - cena

    Koliko stane brušenje betona? Cena za polirani beton se giblje med 1,5 in 2,0 EUR/m2.

    8.5 Microtopping dekorativni beton - cena

    Koliko stane microtopping dekorativni beton? Cena za microtopping beton znaša med 60 - 85 EUR/m2.

    Strokovni članek 56492
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Teracerstvo?

    Imamo kar 60 izvajalcev za področje Teracerstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 60 izvajalcev za področje Teracerstvo
    10
    23

    Lales, parketarstvo, d.o.o.


    8.9
    1

    Janez Perša s.p.


    8.9
    1

    STMG d.o.o.


    9.8
    6

    PABU Storitve d.o.o


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane