Za področje

    Ali potrebujem gradbeno dovoljenje za nadstrešek za avto?

    Članek je koristil že 79840+ uporabnikom
    Nadstrešek spada med zelo priljubljen gradbeni objekt, ki se ga največkrat uporablja za teraso in prostor za parkiranje avtomobilov. Če gradbeno dovoljenje za nadstrešek po stari zakonodaji ni bilo potrebno, se je z novo zakonodajo, sprejeto junija 2020, spremenilo tudi to: po novem za skoraj vsak večji nadstrešek za avto potrebujete gradbeno dovoljenje. Preberite, kako se po novem klasificira nadstrešek za avto in kdaj je gradbeno dovoljenje nujno. 
    Strokovni članek 79840
    priljubljen
    nadstresek za avto naslovna
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    1. Stari in novi gradbeni zakon – gradbeno dovoljenje za nadstrešek 

    Pogosto se znajdemo pred dilemo, ali za določen gradbeni poseg – najsi bo to poseg v obstoječi objekt ali prizidek ali samostojni manjši objekt – potrebujemo gradbeno dovoljenje ali ne. Brskanje po zakonih je zamudno in pogosto nejasno, delo pa dodatno oteži njihovo neprestano spreminjanje in posodabljanje. Junija 2020 je vlada sprejela posodobitve gradbenega zakona, ki so vplivale tudi na pravila za gradbeno dovoljenje za nadstrešek za avto. 

    2. Gradbeno dovoljenje za enostavne objekte

    2.1 Gradbeno dovoljenje za enostavne objekte ni potrebno

    Po gradbenem zakonu je objekt lahko enostaven, nezahteven, manj zahteven in zahteven. Gradbenega dovoljenja NE POTREBUJETE samo za enostavne objekte, za vse ostale tri kategorijo objektov pa je gradbeno dovoljenje OBVEZNO! Enostavni objekti so objekti z eno etažo ter višino in razponom do največ 4 m. Poleg tega njihova kvadratura ne sme presegati 20 m2. K enostavnim objektom prištevamo garaže, skladišča, kletne prostore in vinske kleti in nastreške, ki pripadajo glavnemu objektu, torej naši hiši. Seveda morajo izpolnjevati naštete pogoje višine, razpone, etažnosti in kvadrature.

    2.2 Enostavni objekti – na kaj morate biti pozorni

    Čeprav gradbeno dovoljenje za enostavne objekte ni potrebno, to ne pomeni, da jih lahko postavimo povsod. Če objekt izpolnjuje zahtevane pogoje in se uvršča med enostavne objekte, moramo kljub temu zagotoviti, da je njegova gradnja skladna s prostorskimi akti in predpisi. V realnosti to pomeni, da nadstrešek za avto ne more stati tik ob regionalni cesti ali neposredno ob ograji s sosedom. Čeprav gre za enostaven objekt, moramo upoštevati zahtevane odmike od parcelne meje. 

    3. Gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte je potrebno 

    Stavbe, ki presegajo zgoraj naveden dovoljenj dimenzije za enostavne objekte, spadajo med nezahtevne objekte. Nezahtevni objekti morajo imeti eno etažo, višina ne sme presegati 6 m, razpon pa ne 5 m. Dovoljena kvadratura za nezahtevne objekte je nekoliko večja od dovoljene kvadrature enostavnih objektov. Kvadratura stanovanjskih stavb (npr. zimski vrt) je omejena na 25 m2, nadstrešnic do 50 m2, skladiščnih stavb do 100 m2, in stavb za kmetijsko rabo (rastlinjak, kozolec, skladišče za pridelke ali orodje ipd.) pa do 150 m2. 

    Nadstrešek za avto
    Nadstrešek za avto s kvadraturo, ki presega 20 m2, spada med nezahtevne objekte, za katere porebujemo gradbeno dovoljenje. 

    4. Kako se klasificira nadstrešek za avto?

    4.1 Nadstrešek za avto lahko spada med enostavne ali nezahtevne objekte

    Zgoraj smo pojasnili, da gradbenega dovoljenja ne potrebujete samo za gradnjo enostavnih objektov. Vprašanje je torej, kam spada nadstrešek za avto: med enostavne ali nezahtevne objekte? Do spremembe zakona junija 2020 je vsak nadstrešek za avto spadal med enostavne objekte. A temu ni več tako. Skladno z novim zakonom se nadstrešek za avto lahko uvršča med ENOSTAVNE ali med NEZAHTEVNE objekte, kar je v prvi vrsti odvisno od njegove kvadrature. To bomo pojasnili v nadaljevanju

    Po stari zakonodaji je nadstrešek za avto spadal med enostavne objekte, če njegova kvadratura ni presegala 30 m2, sedaj pa je meja za kvadraturo postavljena 20 m2.

    4.2 Kdaj je nadstrešek za avto enostaven objekt?

    Če gradimo nadstrešek za avto, katerega kvadratura ne presega 20 m2, je visok maksimalno 4 m in ima razpon največ 4 m ter samo eno etažo, spada med enostavne objekte. Za takšen nadstrešek za avto torej ne potrebujemo gradbenega dovoljenja Za občutek: 20 m2 zadostuje za en avtomobil. Teoretično bi lahko na 20 m2 parkirali dva zelo majhna avtomobila, vendar bo odpiranje vrat v tem primeru znatno oteženo, ne da bi pri tem poškodovali sosednji avto. 

    4.3 Kdaj je nadstrešek za avto nezahteven objekt?

    Nadstrešek za avto je nezahteven objekt, če presega enega izmed naslednjih pogojev (ali več njih): maksimalna kvadratura 20 m2 (a ne več kot 50 m2), maksimalna višina 4 m (a ne več kot 6 m), maksimalen razpon 4 m (a ne več kot 5 m). Ne glede na to, ali gre za enostaven ali nezahteven objekt, je dovoljena le ena etaža. 

    Za udobno parkiranje dveh avtomobilov mora biti nadstrešek za avto velik med 30 in 35 m2. 

    5. Kako pridobim gradbeno dovoljenje za nadstrešek za avto?

    Če ste ugotovili, da bo vaš nadstrešek za avto klasificiran kot nezahtevni objekt, morate kot rečeno pridobiti gradbeno dovoljenje. A pridobitev gradbenega dovoljenja v tem primeru ni tako zahtevna in vzame precej manj časa, kot pridobitev gradbenega dovoljenja za hišo. Ker gre za enostavnejši in krajši postopek, se gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte imenuje kar »manjše« gradbeno dovoljenje. Uporabno dovoljenje ni zahtevano.

    Zahtevo za pridobitev gradbenega dovoljenja za nadstrešek za avto oddamo s posebnim obrazcem, h kateremu priložimo: 

    - Oznako in prikaz pozicije nadstreška na parceli z označenimi odmiki od parcelnih mej
    - Kotirane prereze in tlorise, iz katerih je razvidno morebitno preoblikovanje terena
    - Zahtevana soglasja (npr. če gradimo z manjšimi odmiki od parcelnih mej od dovoljenih, potrebujemo pisno soglasje lastnika sosednje parcele)
    - Dokazilo o pristojnosti za gradnjo – dokazilo o lastništvu parcele

    6. Gradbeno dovoljenje za nadstrešek za avto – vzdrževalna dela

    Za vzdrževalna dela ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Uredba zelo jasno opredeljuje, kaj so vzdrževalna dela. Mednje spadajo pleskanje, vzdrževanja ali menjava ometov in tlakov, sanacija ali menjava stavbnega pohištva, suhomontažni posegi in posegi v nenosilne stene. Med vzdrževalna dela prav tako sodijo sanacija in vzdrževanje fasadnega ovoja, vgradnja strešnih oken ali frčad ter zasteklitev posameznih delov objekta. Med vzdrževalna dela sodijo tudi vsi posegi, nujno za vzdrževanje in sanacijo inštalacijskih sistemov. Pri tem je pomembno poudariti, da se med vzdrževalnimi deli nikakor ne smejo spremeniti tlorisni gabariti objekta, prav tako se ne sme spremeniti njegova višina!

    Vsi posegi konstrukcijo spadajo med t. i. rekonstrukcijska dela in zanje potrebujemo gradbeno dovoljenje. 

    7. Legalizacija obstoječega nadstreška za avto

    Če se na vaši parceli nahaja nadstrešek, za katerega v preteklosti ni bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, sedaj pa bi ga želeli legalizirati, morate pridobiti gradbeno dovoljenje, če se nadstrešek za avto skladno s pogoji iz točke 4.3 uvršča med nezahtevne objekte. To storite na isti način, kot če bi želeli nadstrešek šele zgraditi – glejte točko 5. Drugačen postopek velja le za nadstreške, ki so bili zgrajeni pred 1. 1. 2005. Nadstrešek za avto, zgrajen pred tem datumom, se lahko skladno z novim zakonom legalizira kot »objekt daljšega obstoja«. V tem primeru se ne preverja skladnost s prostorskimi akti, saj so bili le-ti nekoč morda povsem drugačni. Kljub temu se preverja dejstvo, da se nadstrešek za avto po tem datumu ni naknadno spreminjal.  

     


     

    Strokovni članek 79840
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje
    10
    1

    ARHIART - arhitekturno projektiranje in svetovanje, Mitja Štefanič s.p.


    8.9
    0

    KREATIVA PROJEKT, Matej Bitenc s.p.


    8.9
    0

    Pro HBH 2000 d.o.o.


    8.9
    0

    Ink. arhitektura interier, Janja Orel s.p. arhitekturno projektiranje


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane