Za področje

    Prezračevana fasada

    Članek je koristil že 10502+ uporabnikom
    Drugi izraz za prezračevano fasado je ventilirana oz. obešena fasada, pri kateri je zaključna fasadna obloga odmaknjena od toplotne izolacije za približno 4-5 cm. Odmik od toplotne izolacije se omogoči s pomočjo podkonstrukcije, ki je pritrjena na nosilni zid objekta. Tovrsten način montaže omogoča, da se med zaključno fasadno oblogo in toplotno izolacijo ustvari zračni kanal, ki odvaja mrzel zimski in vroč poletni zrak, preden le-ta pride v stik s toplotno izolacijo. Ena izmed prednosti prezračevane fasade je tako neoviran prehod vlage in neposredna zaščita izolacije pred temperaturnimi vplivi.
    Detajl 10502
    prezracevana fasada naslovnica
    Imamo kar 237 izvajalcev za področje Fasadni paneli:

    1. Prezračevana fasada

    1.1 Kaj je prezračevana fasada?

    Prezračevana fasada je od zidu odmaknjena fasada. S cenovnega vidika gre seveda za dražjo različico fasade v primerjavi s kontaktno fasado z zaključnim ometom, zato je tovrstna fasada prava redkost pri enodružinskih hišah. Glavna razlika v primerjavi s kontaktno fasado je zračni sloj, ki se pojavlja med toplotno izolacijo in zaključnim fasadnim slojem. Ne glede na vrsto zaključnega materiala fasade se fasadna obloga fizično ne dotika zunanjega zidu in toplotne izolacije.

    Pri prezračevani fasadi je fasadna obloga nekaj cm oddaljena od toplotne izolacije. Tako se ustvari zračni kanal med zidom in fasadno oblogo.

    1.2 Kje se uporablja prezračevana fasada?

    Prezračevana fasada velja za kakovostnejšo in trajnejšo izvedbo, zato je značilna predvsem za poslovne objekte, kjer želijo investitorji znižati stroške vzdrževanja na dolgi rok. Kot zapisano že prej, je prezračevana fasada na račun zahtevnejše montaže nekoliko dražja od klasične, kontaktne fasade. Svoje dodajo še dražji materiali fasadnih oblog, kot je recimo kamen.

    2. Čemu služi prezračevana fasada?

    Primarna naloga zračnega sloja prezračevane fasade je odvajanje vlage, ki pozimi prehaja iz objekta v okolico. Zračni sloj tako zagotavlja prezračevanje oz. prehod vodne pare iz notranjosti v zunanjost, kadar je seveda to potrebno. V letnem času zračni sloj zmanjšuje oz. preprečuje pregrevanje prostorov, v zimskem času pa pretirano ohlajevanje. Zračni sloj mora imeti na spodnji strani zadostno odprtino za zajem zraka, na vrhu fasade pa mora biti omogočen izpust zraka iz kanala. Vstop in izstop iz zračnega kanala se zaščiti s pasovnimi mrežicami, ki preprečujejo naselitev insektov v zračni sloj.

    Prezračevana fasada
    Prezračevana fasada iz vlaknocementnih plošč je pogosta fasada poslovnih objektov, pri enodružinskih hišah pa jo srečamo redkeje, čeprav postaja zadnja leta vedno bolj priljubljena.

    3. Prezračevana fasada: prednosti

    Navkljub dražji investiciji ima prezračevana fasada v primerjavi s kontaktno fasado nekatere prednosti. Prednost prezračevane fasade je njena trajnost oz. obstojnost, večja kakovost in predvsem energetska učinkovitost. Med prednosti prezračevane fasade še prištevamo mehansko odpornost in majhno težo, dobro zvočno izolacijo in enostavne nadaljnje oz. kasnejše posege v konstrukcijo za primere razvoda instalacij pod zaključno fasadno oblogo.

    Sistem prezračevane fasade lahko uporabimo tudi pri montažni gradnji, kjer za toplotno izolacijo uporabimo naravne materiale (plošče iz lesnih vlaken, celulozni kosmiči).

    4. Montaža prezračevane fasade

    Na nosilni zunanji zid stavbe (AB zid), se namesti kovinska podkonstrukcija. Sledi izvedba toplotne izolacije, ki se na zidno površino pritrdi s posebnimi čepi (pritrdilni čepi). Prezračevana fasada zahteva, da je toplotna izolacije dovolj elastična, da se odlično prilega morebitnim neravninam zunanjega zidu. Toplotna izolacija mora vsebovati vogal, ki ščiti toplotno izolacijo pred meteorno vodo in prašnimi delci. Obenem je na ta način omogočen prehod vodne pare na površje, ki v zračnem kanalu izhlapi v zrak.

    5. Prezračevana fasada in toplotna izolacija

    Pri prezračevanih fasadah je pomembno, da uporabimo toplotno izolacijo, ki ne vpija vlage in je hkrati paroprepustna. Običajno se za prezračevane fasade uporablja steklena ali kamena volna, redkeje EPS (ekspandirani polistiren) in XPS (ekstrudirani polistiren).

    6. Vrste fasadnih oblog za prezračevane fasade

    Zaključna obloga prezračevane fasade je lahko iz poljubnega materiala. Priljubljen material za zaključno fasadno oblogo je vlaknocement, obloga je lahko tudi opečna, pločevinasta ali lesena. V primeru lesene fasadne obloge se priporoča macesen, pri montaži pa je treba upoštevati, da se preko podkonstrukcije namesti paroprepustna folija. Med priljubljene fasadne obloge za prezračevane fasade sodi tudi naravni ali umetni kamen, keramične ploščice in podobno. Fasadna obloga za prezračevane fasade mora biti dobro pritrjena na podkonstrukcijo, saj bo le na ta način kljubovala zunanjim vremenskim vplivom.

    7. Cena prezračevane fasade

    Cene prezračevane fasade se giba med 120 in 150 €/m2. Koliko bo stala prezračevana fasada, je seveda odvisna od debeline in vrste toplotne izolacije, materiala podkonstrukcije, izbranega materiala fasadne obloge in nenazadnje tudi ponudnika prezračevanih fasad.

    7.1 Aluminijasta prezračevana fasada

    Okvirna cena za prezračevano fasado iz aluminijastih kompozitnih plošč po izbiri investitorja, kjer je vključeno še polaganje izolacije iz mineralne volne debeline 15 cm na aluminijasti podkonstrukciji z minimalnim 4 cm zračnim slojem, je cca. 150 €/m2.

    7.2 Kamnita prezračevana fasada

    Prezračevana fasada iz rezanega naravnega kamna, obešenega na skriti podkonstrukciji z vsem pritrdilnim materialom skupaj z izdelavo 15 cm izolacije iz kamene volne, stane cca. 150 €/m2.

    7.3 Opečne prezračevane fasade

    Okvirna cena za opečno fasado iz lahkih opečnih elementov po izbiri investitorja, kjer je vključeno še polaganje izolacije iz mineralne volne debeline 15 cm na aluminijasto podkonstrukcijo in ustrezno sistemsko sidranje, je cca. 120 €/m2.

    7.4 Vlaknocementne prezračevane fasade

    Prezračevana fasada iz vlaknocementnih kompozitnih plošč po izbiri investitorja, kjer je vključeno še polaganje izolacije iz mineralne volne debeline 15 cm na aluminijasti podkonstrukciji z minimalnim 4 cm zračnim slojem, stane cca. 130 €/m2.

    Detajl 10502
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasadni paneli?

    Imamo kar 237 izvajalcev za področje Fasadni paneli:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 237 izvajalcev za področje Fasadni paneli
    10
    72

    KUSUR GRADNJE Mihnet Kusur s.p.


    9.8
    4

    Krešimir Plemeniti s.p., gradbena dela in druge storitve


    10
    3

    Gradbena Hiša Mlakar, Miha Mlakar s.p.


    8.9
    1

    DOGŠA D.O.O.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane