Za področje

  Poševna streha: sestava poševne strehe

  Članek je koristil že 18153+ uporabnikom
  V tokratnem zapisu vam podajamo informacije o sestavi poševne strehe, ki je lahko topla ali hladna streha. Pravilna sestava, ustrezna izvedba detajlov in seveda uporaba kakovostnih materialov predstavljajo ključ kakovostne in trajne strehe. Streha je v primerjavi z zunanjimi obodnimi zidovi veliko bolj izpostavljena zunanjim vremenskim vplivom.
  Detajl 18153
  streha

  1. Poševna streha

  Že ime samo pove, da ima poševna streha večji naklon, kar omogoča učinkovito in hitro odtekanje vode s strehe, seveda le v primeru, da je streha pravilno zasnovana. Glede na izbrani naklon mora biti ustrezna tudi vrsta kritine. Za poševne strehe velja, da so zaradi kritine veliko bolj občutljive na vremenske vplive (toča, neurja), kot pa ravne strehe. Poševna streha ima to prednost, da omogočajo enostavnejša in hitrejša manjša popravila na določenih delih kritine.

  2. Izolacija strehe 

  2.1 Izolacija strehe neogrevanega prostora

  Če je streha nad neogrevanim (hladnim) prostorom, se toplotna izolacija namesti nad strop nad ogrevanim prostorom in kot taka torej ni sestavni del strehe. V tem primeru se nad nosilno strešno konstrukcijo namesti sekundarna (rezervna kritina), vzdolžne letve, prečne letve in zaključna strešna kritina.

  2.2 Izolacija strehe ogrevanega prostora

  Če pa je streha nad ogrevanim bivalni prostor (npr. mansardo), je toplotna izolacija del strešne konstrukcije in se jo zato namesti med in pod špirovce. Tovrstne poševne strehe z gradbenega in fizikalnega vidika delimo v dve skupini: tople in hladne poševne strehe.

  3. Hladna in topla poševna streha

  Hladna in topla poševna streha imata v osnovi enako sestavo, le v nekoliko nasprotnem vrstnem redu gradbenih in izolativnih materialov. Topla poševna streha ima sekundarno (rezervno) kritino položeno neposredno nad toplotno izolacijo, s čimer se bistveno upočasni oddajanje toplote z zunanje površine toplotne izolacije zaradi gibanje zraka ob njej. Hladna poševna streha pa ima zračni kanal nameščen med sekundarno (rezervno kritino) in toplotno izolacijo.

  3.1 Topla streha

  Sodobna toplotno zaščitena topla poševna streha vsebuje naslednje elemente: primarna strešna kritina, strešne letve, vzdolžne letve (zračni kanal), sekundarna kritina (vodoodporna, paropropustna folija), deske, toplotna izolacija, parna ovira in zaključna notranja obloga. Med parno oviro in notranjim zaključnim slojem se lahko pojavlja dodaten sloj toplotne izolacije strehe, ki po standardih ne sme presegati ⅕ skupne debeline toplotne izolacije. Dodatna toplotna izolacija pod špirovci predstavlja tudi primeren prostor za razvod instalacijskih cevi, zato temu delu rečemo tudi instalacijska ravnina. Na ta način kostrukcije strehe pa ne posegamo in prediramo parne ovire.

  3.2 Hladna streha

  Pri hladni poševni strehi je sestava nekoliko drugačna, v osnovi pa še vedno enaka: primarna strešna kritina, strešne letve, sekundarna (rezervna kritina), zračni kanal, toplotna izolacija med špirovci, parna ovira, toplotna izolacija pod špirovci in notranja zaključna obloga.

   

  Detajl strehe
  Detajl izvedbe poševne strehe

  4. Kakovost materialov strehe

  Pravilna sestava in izvedba vseh detajlov strehe pa nam prav nič ne koristi, če nimamo kakovostnih materialov. Pod pojmom kakovostna poševna streha se uvršča streha, ki ima neprepusten zunanji sloj za meteorno vodo (vodoodporen), ustrezno toplotno izolacijo s čim manjšo toplotno prevodnostjo in parno oviro, katere naloga je preprečevanje kondenzacije vodne pare v notranjosti strehe oziroma strešne konstrukcije. Hkrati deluje parna ovira kot zračna zapora in zagotavlja zrakotesnost sistema z notranje (tople) strani ter obenem preprečuje vdor vodna pare skozi rege in preboje.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Krovstvo Ronko, Ronald Kovač s.p.

  Kam se lahko na strehi vgradi toplotno izolacijo?

  Izolacijo se lahko vgradi praktično na 3 načine: med špirovce, pod špirovce in nad njih. Je pa izvedba oz. polaganje izolacije na strehi odvisno od vrste gradnje – novogradnja ali prenova stare hiše. V primeru prenove stare hiše se izolacijo vgradi nad špirovci, v primeru novogradnje pa je značilno polaganje izolacije med špirovce, ki so močnejši in debelejši (10 x 18 cm), da imamo čim več prostora za izolacijo.

  Katera vrsta toplotne izolacije se vgrajuje na streho in kakšna je priporočena debelina?

  Zelo pogosta je uporaba steklene volne (Knauf Insulation), ki se uporablja predvsem za novogradnje, lahko so to lesena prešana vlakna na zunanji strani strehe (nad špirovci) ali recimo stiroporne plošče (Bramac Therm Kompakt). Priporočena debelina toplotne izolacije za streho je 30 cm, za namen inštalacijskega kanala se pod špirovce namesti dodatnih 6-8 cm izolacije.
  g. Ronald, Krovstvo Ronko, Ronald Kovač s.p.

  Detajl 18153
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane