Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Izrez odprtine za stopnice

    Članek je koristil že 7124+ uporabnikom
    Izdelava odprtine v AB medetažni plošči velja za velik poseg v nosilno konstrukcijo objekta, zato je pred izvedbo posega na licu mesta potrebna preveritev s strani pooblaščenega inženirja - statika za gradbene konstrukcije. Izdelava odprtine za dodatne stopnice zahteva prekinitev armaturnih palic v AB medetažni plošči. Tovrstno prekinitev je seveda možno izvesti na način, da prerazporeditev notranjih sil ne povzroči dodatnega povečanja obremenitev in morebitnih povesov na ostalih predelih plošče. Strokovnjak za gradbene konstrukcije naredi potrebne meritve in izračuna kakšni bodo vplivi nove odprtine na preostali del konstrukcije.
    Strokovni članek 7124
    Nova odprtina za stopnice pomeni oslabitev AB medetažne plošče
    Imamo kar 99 izvajalcev za področje Statika gradbene konstrukcije:

    1. POTREBNE DIMENZIJE ODPRTINE

    Pred vgradnjo stopnic je torej potrebno izvesti preboj oz. odprtino AB medetažne plošče. V primeru običajne etažne višine objekta (2,80 m), so potrebne dimenzije odprtine cca. 200 x 300 cm za dvoramne stopnice in 150 x 450 cm za enoramne stopnice. V primeru, da se odločimo za stopnice drugih oblik je odprtina plošče lahko tudi manjša, odvisna od dimenzij stopnic.

    Armatura je v armiranobetonski stropni plošči razporejena po svoji celotni površini, mrežna armatura ali povezane palice v obeh glavnih smereh so v splošnem na spodnji in zgornji strani plošče. Količina armaturnih palic je seveda odvisna od oblike AB plošče, razpona in povezanosti plošč nad posameznimi prostori hiše.

    2. IZVEDBA ODPRTINE V AB PLOŠČI

    Priporoča se, da se okoli nove odprtine v AB plošči naredi venec ali podobna utrditev, katera bo dovolj nosilna za prevzem vseh obremenitev. Prerezane armaturne palice v plošči je potrebno sidrati v AB venec, na ta način se prepreči, da bi palice popustile. Izrez nove odprtine za stopnice in posledično prekinitev armaturnih palic ni dovoljeno izvesti, če je AB stropna plošča v obremenjenem stanju. Vse plošče v bližini nove odprtine je potrebno najprej podpreti, šele nato se izreže nova odprtina in izvede AB venec. Po doseženi trdnosti betona v vencu, se ostale podpore lahko odstranijo. Zavedati se je potrebno, da nova odprtina pomeni takojšnjo oslabitev AB medetažne plošče in zmanjšanje njene kompaktnosti.

    3. POSLEDICE NEPRAVILNE IZVEDBE

    Do negativnih posledic pride v primeru, če je odprtina večjih dimenzij in je izvedena brez računske analize ter presoje statika za gradbene konstrukcije. Ob prekinitvi armature lahko nastanejo določene preobremenitve, posledično se pojavijo razpoke in preveliki povesi AB stropne plošče, kar se odraža tudi na sosednjih prostorih hiše. Opisane posledice se pojavijo že ob normalni (stalni) obtežbi in koristni obtežbi (notranja oprema). Ob potresu je nevarnost še večja, saj pride do še večjih obremenitev konstrukcije, kar lahko vodi v popolno porušitev.

    Strokovni članek 7124
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Statika gradbene konstrukcije?

    Imamo kar 99 izvajalcev za področje Statika gradbene konstrukcije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 99 izvajalcev za področje Statika gradbene konstrukcije
    8.9
    0

    DIA projektiranje in inženiring, d.o.o.


    8.9
    0

    GRANT d.o.o.


    8.9
    0

    RAZPON, podjetje za projektiranje, razvoj, inženiring in nadzor gradbenih konstrukcij, d.o.o.


    8.9
    1

    IB-PROGRAM D.O.O.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane