Za področje

  Jasmin, hvaležna zunanja rastlina

  Članek je koristil že 45172+ uporabnikom
  Jasmin se uporablja kot zunanja rastlina, uporabna je tudi za proizvodnjo zeliščnih čajev in dišav, zahvaljujoč njegovemu posebnemu, intenzivnemu vonju cvetov. Jasmin nam odlično služi tudi kot plezalka za pergolo. Brez težav kljubuje soncu in nam daje senco. Če želimo, da bo jasmin dobro služil kot pergola je priporočljivo, da ga ne zasadimo v korita. Jasmin se bolj razrašča, če njegove korenine niso omejene in ima za rast več prostora.
  Trendi, dizajn 45172
  priljubljen
  jasmin
  Imamo kar 594 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

  1. Pravi ali nepravi jasmin?

  Na svetu je več kot 200 vrst jasmina. Skupno vsem vrstam je, da gre za grmišča, ki so najpogosteje plezalci. V Sloveniji jasmin imenujemo rastlino z belim cvetjem, katere pravo ime je skobotovec, torej gre za nepravi jasmin. Jasmini so si različni, njihova nega in čas cvetenja se razlikujejo od vrste do vrste. Na splošno pa velja, da gre za nezahtevne rastline. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj o vrstah jasmina.

  2. Beli jasmin

  To je klasičen, običajen jasmin, širše znan tudi kot beli jasmin (Jasminum officinale). Velja za staro vrsto jasmina, katerega točen izvor ni poznan, vsekakor pa prihaja iz Azije. Cveti pozno pomladi in zgodaj poleti. Ima značilne majhne bele cvetove, ki oddajajo zelo intenziven vonj. Odporen je na hladno zimo.

  3. Zimski jamin oz. zimzeleni jasmin

  Velja za zimzeleni jasmin (Jasminum polyanthum), ki cveti pozimi. Njegovi cvetovi so nežno rožnate ali bele barve. Cvetovi so veliki v obliki grozdov. Zimski jasmin brez težav spleza do 2,5 m v višino. V hladnejših predelih Slovenije je na mraz delno odporna le ta vrsta jasmina.

  4. Spomladanski jasmin

  Znan kot spomladanski jasmin (Jasminum primulinum). To je rastlina s plezalnimi stebri. Cveti od spomladi do zgodnega poletja z belimi ali rumenimi cvetovi. Cvetovi so nežno dišeči. Je odličen plezalec in zraste v višino do 10 m.

  5. Jasmin - grm

  Glede na raznolikost in velikost rastline se jasmin prideluje kot okrasno rastlino na prostem (na vrtu) ali se goji v cvetličnih lončkih kot okrasno rastlino za stanovanje. Skobotovec je priljubljena dišeča grmovnica, ki se uporablja tudi za žive mej.

  6. Jasmin - roža

  Jasmin lahko posadimo tudi kot lončnico. Postavimo jo na sončno lego in redno zalivamo. Brez opore bo lončnica viseča, lahko pa jo tudi napeljemo na oporo.

  7. Jasmin - plezalka

  Ker nepravi jasmin za rast potrebuje oporo, najbolje uspeva kot plezalka. Nepravi jasmin se goji na prostem, za okrasitev sten, lahko se ga uporablja tudi kot pergolo. Jasmin na prostem potrebuje oporo za svojo rast. Jasmin raste zelo hitro, za svojo rast ne potrebuje posebne nege, paziti je le potrebno, da bo površina tal iz katerih jasmin raste vedno vlažna.

  Jasmin plezalka

  8. Jasmin - sadike

  Nepravi jasmini uspevajo v vseh vrstah zemlje, na sončni ali v polsenčni legi. Razmnožujemo jih s semeni ali s podtaknjenci avgusta, v toplejših krajih pa sredi zime, da se izognemo suši. Sadike jasmina dobite v večini vrtnarij.

  9. Obrezovanje jasmina

  Obrezovanje jasmina je potrebno v začetku pomladi, da spodbudite cvetenje. Če jasmin raste kot pergola, ga je potrebo redno obrezovati in skrbeti za obliko. Za rezanje jasmina ne potrebujemo nobenega posebnega orodja, dovolj so običajne vrtnarske škarje, ki so namenjene obrezovanju rastlin. Pod jasminom običajno ne raste nič. Redno čiščenje listov jasmina, ki se nahajajo po zelenici okrog jasmina je priporočljivo. V nasprotnem primeru bodo odpadni listi jasmina začeli razpadati, posledično pa se bo na zelenici pojavljal mah.

  Trendi, dizajn 45172
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vrtnarstvo?

  Imamo kar 594 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 594 izvajalcev za področje Vrtnarstvo
  9.9
  3

  Dean Božič s.p.


  9.6
  0

  Iga namakalni sistemi d.o.o.


  9.2
  1

  Urejanje vrtov in hišna opravila Gašper Lekan Erbežnik s.p.


  10
  6

  Vertical d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane