Za področje

    Gradnja na strmi parceli

    Članek je koristil že 12900+ uporabnikom
    Jasno je, da velja gradnja hiše na neravnem terenu za nekoliko bolj zahtevnega v primerjavi z gradnjo na ravni parceli. Na neravnem terenu je potrebno upoštevati višinske kote posamezne točke terena z namenom čim večjega izkoristka parcele. Tako kot pri gradnji hiše na ravnem terenu, je tudi pri gradnji oz. projektiranju hiše na neravni parceli pomembno sodelovanje z arhitektom, katerega naloga je maksimalni izkoristek in iskanje rešitev v smislu ustrezne postavitve objekta na parcelo.
    Strokovni članek 12900
    Hiša grajena na strmi parceli, kjer je dostop urejen z višjega nivoja
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. STRMI TEREN

    Pod pojmom strmi teren razumemo vsak teren, ki ni raven in ima zatorej določene višinske razlike. Ni pa seveda nujno, da določeni padci terena predstavljajo slabost parcele - ravno nasprotno. S pravilnim načrtovanjem oz. projektiranjem hiše je padajoči teren mogoče izkoristiti sebi v prid in zasnovati hišo, ki se bo v svoji največji meri povezovala s terenom in okolico.

    Ena izmed največjih začetnih napak, ki se je na žalost poslužuje veliko ljudi, je izravnava terena, pri čemer se moramo zavedati, da s tovrstnim posegom popolnoma spremenimo okolico, objekt kot tak pa bo zaradi tega bistveno manj vizualno sovpadal z ostalimi hišami in okolico.

    2. KAKO IZKORISTITI PADEC TERENA?

    Izkoristek padca terena pomeni nespreminjanje terena, s čimer se na podlagi ogleda lokacije izluščijo vse prednosti, ki jih uporabimo sebi v prid. Izkoristek terena v praksi pomeni snovanje hiše, ki bo grajena v dveh ali večih nivojih (etažah), katere bo narekoval teren. Pomeni, da če je višinska razlika terena recimo 3m, predstavlja tovrstna vrednost ravno višino ene etaže. V primeru, da je dostopna pot na višjem nivoju terena, se na tem mestu običajno nahaja vhod s pripadajočimi servisnimi prostori in bivalnimi prostori, spodnji nivo pa je namenjen spalnim prostorom. Položaj prostorov hiše je seveda lahko tudi drugačen, poljuben, glede na zahteve naročnika.

    V primeru, da pa je dostopna pot urejena na nižjem nivoju terena, je razporeditev prostorov ravno nasprotna. Glavni vhod, garaža in servisni prostori se nahajajo spodaj, na višjem nivoju pa so običajno bivalni in spalni prostori, ki so lahko tudi ločeni. Bistvo hiše na strmi parceli je delitev prostorov na posamezne nivoje, pri čemer ravno teren narekuje to delitev. Lahko povemo, da je hiša deljena na posamezne nivoje (etaže) na ‘’naravni’’ način. Ena izmed glavnih prednosti postavitve hiše na strmo parcelo je, na račun terasaste postavitve, omogočen dostop na parcelo iz posamezne etaže oz. nivoja hiše.

    Škarpa - nepogrešljiv element ureditve okolice

    Pri izkoristku strme parcele si lahko pomagamo z uporabo podpornega zidu oz. škarpe, ki se uporablja za urejanje okolice hiše. S pomočjo škarpe lahko ustvarjamo različne nivoje oz. terase, od katerih ima vsaka svoj namen. Tako je višji nivo parcele, neposredno ob hiši namenjen zunanji terasi, iz katere opazujemo vrt in sadovnjak na nižje ležečem terenu. Možnosti glede zunanje ureditve okolice so različne, vse pa je seveda odvisno od naravnih danosti parcele. Poleg osnove funkcije delitve terena na različne nivoje, pa imajo škarpe tudi pomembno vlogo z estetskega vidika vaše okolice. Škarpa kot taka je lahko klasično grajena iz kamna ali betona, na voljo pa imate tudi posebne t.i. cvetlične škarpnike, ki bodo vaši okolici hiše nedvomno prinesli lepši videz.

    Oblika hiše se zliva s strmim terenom
    Oblika hiše se zliva s strmim terenom


    Škarpa je nepogrešljiv element ureditve okolice na strmi parceli
    Škarpa je nepogrešljiv element ureditve okolice na strmi parceli


    Strokovni članek 12900
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    1

    IB-PROGRAM D.O.O.


    8.9
    0

    NAINO d.o.o.


    8.9
    0

    Arhitektonika d.o.o.


    8.9
    0

    KROG studio za arhitekturo in grafično oblikovanje, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane