Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Obnova parketa, popravilo parketa - vse kar morate vedeti

    Članek je koristil že 27202+ uporabnikom
    Parket je resnično naravna in trajna talna obloga. Veliko večino parketov je možno obnoviti v celoti ali zamenjati samo poškodovane dele. Obnova parketa je odvisna predvsem od poškodovanosti in pri večslojnih parketih predvsem od debeline zgornjega sloja. Debelina tega sloja npr. 4 mm, lahko omogoča do štirikratno obnovo parketa, na kar je treba misliti že pri nakupu. Najboljši parketi imajo debelino gornjega sloja do 6 mm. Obnova obsega kitanje, brušenje in večkratno lakiranje parketa. Če obnova parketa ni možna, pride na vrsto popravilo parketa.
    Strokovni članek 27202
    obnova parketa
    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    1. Obnova parketa: ocena škode

    Postopek obnove parketa je podoben za vse vrste lesa. Odvisen je od velikosti poškodb, dotrajanost, števila brušenj in podobno. Za oceno možnosti obnove parketa je najbolje povprašati strokovnjaka. Ta odloči, katere dele parketa bi bilo potrebno zamenjati z novim. Prvi korak pri popravilu in obnovi lesene talne obloge je ocena škode. To lahko vključuje odstranjevanje poškodovanih talnih desk ali brušenje prask in vdolbinic. Ko je obseg škode ugotovljen, se lahko začne postopek popravila.

    2. Menjava parketa: ko popravilo parketa ni mogoče

    2.1 Zamenjava parketa

    Če je star parket bil že večkrat pobrušen in je resnično dotrajan, potem je potrebna zamenjava. Star parket se lahko v celoti odstrani ali pa ostane kot podlaga za nov parket, o čemer se je smiselno posvetovati s strokovnjakom. Zamenjava parketa je potrebna tudi takrat, ko parketa zaradi tanke plasti lesa in več predhodnih brušenj ni več mogoče zbrusiti. Za kakovostno zamenjavo parketa bo poskrbelo parketarstvo

    Pripravljeni parketi nižje kakovosti so tanjši in zato omogočajo le 1-2 brušenji v življenjski dobi parketa. Zelo kakovostni masivni parketi debeline 15 mm in več omogočajo neomejeno število brušenj.

    2.2 Popravilo poškodovanih desk

    Pri večjih poškodbah, kot so globoke praske, ukrivljene plošče ali poškodbe zaradi vode, bodo morda potrebne zamenjave poškodovanih talnih desk. To vključuje odstranjevanje poškodovanih desk in zamenjavo z novimi. Ta postopek lahko traja dlje časa in morda zahteva pomoč strokovnjaka, vendar lahko popolnoma spremeni videz poškodovane talne obloge.

    3. Popravilo parketa: polaganje novega parketa čez stari parket

    Če nam višina pragov in obstoječega tlaka v stanovanju to dopušča in če je stari parket razmeroma dobro ohranjen, pride v poštev t. i. hitra obnova parketa oziroma hitro popravilo parketa. To poteka tako, da novi parket položimo čez starega. Takšno popravilo parketa je cenejše iz več razlogov, predvsem pa je precej hitrejše. Stroški odstranitve parketa in sanacije estrihov so praktično nični ali pa se vsaj občutno zmanjšajo, pridobi pa se tudi dodatna zvočna in toplotna izolacija. Kaj pa obnova parketa? To si bomo ogledali v naslednji točki.

    Prenova parketa
    Lakiranje parketa se izvede v treh do štirih slojih. 

    4. Obnova parketa

    4.1 Hitra obnova parketa: brušenje

    Včasih zadostuje že hitra obnova parketa. Za manjšo škodo, kot so praske ali majhne vdolbinice, lahko popolnoma zadostujeta že brušenje in obnova talne obloge. To vključuje brušenje poškodovanega območja, nanos nove plasti zaključka in sušenje. Ta postopek lahko pomaga tudi pri obnavljanju sijaja tal in odstranjevanju morebitne spremembe barve. Ploščice, ki so odstopile od podlage, se pred postopkom brušenja znova prilepijo oz. zamenjajo. Nato se začne obnova parketa - brušenje parketa, kjer se odbrusi vrhnjo zaščitno plast laka. Tako se odstranijo tudi površinske poškodbe, kot so udarnine in zareze.

    Lak doseže svojo kemijsko in fizikalno trdnost po sedmih do desetih dneh. Tako je končana obnova parketa in ta zasije v vsej svoji veličini.

    4.2 Obnova parketa: lakiranje in oljenje

    Po končanem brušenju parketa sledi lakiranje ali oljenje parketa. Obnova parketa brez te točke ni popolnoma, saj moramo les zaščiti pred zunanjimi vplivi. Lakiranje je cenejše od oljenja. Na voljo imamo mat ali bleščeči lak, pri čemer slednji odseva precej več svetlobe. Lak bo naravni leseni teksturi nekoliko spremenil videz, tako da bo ta delovala, kot bi bila pomočena v "plastiko" - kot da les ne "diha". Obnova parketa, pri kateri parket na koncu lakiramo, je izjemno obstojna in odporna na umazanijo (ne vpija tekočin). Za razliko od tega je oljenje parketa precej dražje, a do potankosti ohrani naravni videz parketa. Oljen parket bo še lepši kot surov, saj bo olje nežno poudarilo lesene letvice. Slabost je, da je oljen parket občutljiv na madeže in lahko vpije tekočine, če jih nemudoma ne pobrišemo s površine.

    5. Popravilo parketa: velike luknje

    Če so poškodbe prevelike, da bi jih bilo mogoče popraviti zgolj z brušenjem parketa, jih je treba pred lakiranjem zakitati. Parketne reže in fuge, ki so nastale kot posledica dolgotrajne uporabe in nihanj temperature ter vlage, pokitamo in zakrijemo z uporabo lesnega prahu. Ko se konča kitanje parketa, se izvede lakiranje parketa. Lakiranje se izvede najprej s temeljnim in nato še s končnim lakom. Pri obnovi parketa se izvede tudi zamenjava obstenskih letvic.

     

     

    Strokovni članek 27202
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Parketarstvo?

    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo
    8.9
    1

    SVITAN d.o.o.


    8.9
    7

    Talne obloge MF, Matej Filipič s.p.


    8.8
    0

    ROBOR, Boris Srebernič, s.p.


    8.9
    1

    DOGŠA D.O.O.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane