Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Delovni oder - cena in montaža

    Članek je koristil že 6813+ uporabnikom
    Gradbeni oz. fasadni oder je pomemben element pri izvedbo oz. prenovi fasade na določenem objektu. Gradbeni oder omogoča višinsko delo na fasadi, obenem pa mora zagotavljati tudi varnost vseh delavcev. Na račun gradbenega odra je delo izvedeno hitro in učinkovito. Postavljen gradbeni oder je najbolj jasen in očiten znak, da se je na objektu pričelo delo. Postavitev gradbenega odra je zakonsko določena za vsako delo, ki se opravlja nad višino 2 m od tal terena. Kakšna je sestava gradbenega odra in kakšna je cena gradbenega odra, si preberite v nadaljevanju zapisa.
    Strokovni članek 6813
    Gradbeni oder omogoča višinsko delo na fasadi objekta
    Imamo kar 361 izvajalcev za področje Gradbeni odri:

    1. SESTAVA GRADBENEGA ODRA

    Celotni sistem gradbenega odra je načeloma zelo hitro postavljiv, posebni gradbeni odri pa omogočajo tudi fleksibilno sestavo za bolj komplicirane gradnje in razgibane terene. Prav zaradi sistema natikanja je uporaba gradbenega odra izjemno enostavna, stabilni strojno izdelani sestavni deli pa omogočajo visoko stopnjo varnosti.

    Nosilni del gradbenega odra

    Nosilno konstrukcijo gradbenega odra predstavlja standardni H-okvirni element, skupaj s terenskim podpornikom, običajne višine cca. 200 cm. Nadalje so pomemben sestavni del noge za okvir, nastavljive stojke in terensko nastavljivi okvirji. Za varnost delavcev je poskrbljeno z dvojno ograjo, ki omogoča enostavno montažo z natikanjem in različnimi dolžinami 125, 200 ali 250 cm.

    Nastopni del gradbenega odra

    Hojo omogočajo večplastne lepljene lesene plošče, dvojno ojačane zaradi lepljenja in ojačitve z jeklenimi palicami. Standardna širina lesenih desk je 60 cm, na voljo pa so običajno dolžine 125, 200 ali 250 cm. Namesto pohodnih lesenih desk je učinkovita tudi kovinska plošča, predvsem zaradi svoje boljše stabilnosti in manjše teže.

    Del gradbenega odra za vertikalni premik

    Poseben element je plošča z vrati (lesena ali aluminijasta) v kombinaciji z lestvijo za vertikalni premik. Za varno sidranje odra na fasado poskrbijo sidrne palice, običajno dolžine 50 ali 100 cm. Tu so še čelno varovalo, varnostna podporna cev in različne vrste konzol.

    Varnost je na prvem mestu!

    Za učinkovito in hitro ter predvsem varno uporabo gradbenega odra, morajo biti vsi njegovi sestavni deli kvalitetno izvedeni in zmontirani. Le na ta način bo gradbeni oder v popolnosti služil uporabnikom-delavcem in jim zagotavljal enostavno in varno delo. Za dodatno zaščito je tekom del na gradbenem odru priporočljiva uporaba zaščitne mreže oz. folije, ki ščiti pred vetrom, dežjem ter pred horizontalnimi in vertikalnimi obtežbami.

    2. CENA GRADBENEGA ODRA

    Cena gradbenega odra je v prvi vrsti odvisna od celotne površine fasade objekta, končne višine objekta in ponudnika oz. izvajalca gradbenih odrov.

    Gradbeni oder, do 10 m. Cena za dobavo, montažo in demontažo (fasadnega) gradbenega odra, višine do 10,00 m, z vsemi potrebnimi deli ter izdelavo načrta odra, je 3€/m2.

    gradbeni oder2.jpg

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja IRNER gradbeništvo, inženiring in trgovina d.o.o.

    Katere vrste gradbenih odrov imamo na voljo in kateri so osnovni sestavni deli gradbenega odra?

    Najbolj klasični so fasadni oz. gradbeni odri, sestavljeni največkrat iz okroglih kovinskih nosilcev, spetih skupaj s spojkami. Poznamo še recimo modularne odre, industrijske odre, premične odre in varovalne odre, od katerih ima vsak svoje specifike. Če govorimo o gradbenem (fasadnem) odru, so sestavni deli nosilni H-okvir + noge okvirja in stojke, lesene pohodne plošče iz lepljenega lesa, za mogoč vertikalni premik pa se uporablja lesena ali aluminijasta plošča z vrati.

    Kakšna je okvirna cena postavitve/izposoje fasadnega odra?

    V kolikor je govora o najemu gradbenega odra, se cena giblje od 1,5€/m2 na mesec, osnovna cena za prevoz je cca. 1€/m2, je pa seveda odvisna od kilometrine, količine – torej nakladanja in razkladanja fasadnega odra. Lahko še povemo tudi približno ceno postavljanja in razdiranja gradbenega odra – ta se giblje okrog 2€/m2.
    g. Janez Marija Irner, IRNER gradbeništvo, inženiring in trgovina d.o.o.

    Strokovni članek 6813
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeni odri?

    Imamo kar 361 izvajalcev za področje Gradbeni odri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 361 izvajalcev za področje Gradbeni odri
    10
    22

    HUDDOM Aleš Heberle sp.


    9.1
    0

    SPLOŠNA GRADBENA DELA, ANDREJ MIKEK s.p.


    8.9
    0

    ALDA ALDI d.o.o.


    10
    17

    GRADVIN, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane