Za področje

    Dimniška kapa

    Članek je koristil že 14028+ uporabnikom
    Dimniška kapa sodi med t.i. obvezno opremo vašega dimnika. Kapa za dimnik je pravzaprav strešni del dimnika in predstavlja njegov zaključek. Dimniška kapa ščiti dimnik pred različnimi vremenskimi vplivi, tako da prepreči padanje dežja v odprtino dimnika ter usmerja dimne pline. To sta le dva od poglavitnih razlogov, zakaj je kapa za dimnik tako pomembna.
    Strokovni članek 14028
    dimniska kapa
    Imamo kar 88 izvajalcev za področje Dimniške kape:

    1. Kapa za dimnik - za kaj se uporablja?

    Poleg dodatne estetske vrednosti vašemu dimniku, ima kapa za dimnik še številne druge naloge in je pomembna komponenta v celotnem dimniškem sistemu. Razlogi, ki govorijo v prid uporabe dimniške kape so naslednji: dimniška kapa učinkovita poveča celotni vlek dimnika, lahko deluje s pomočjo vetra ali v kombinaciji z električnim pogonom, preprečuje dostop vlage v odprtino dimnika, minimalno ščiti dimnik pred dežjem tudi na zunanji strani, absolutno izboljša izgorevanje, edinstven sistem dimniške kape omogoča preprost dostop do samega dimnika, dimniška kapa je primerna za vse vrste goriv, poleg vsega naštetega pa dimniško kapo odlikuje dolga življenjska doba, seveda če je kvalitetno izvedena in izdelana iz kakovostnih materialov.

    Dimniška kapa kot taka je vsekakor priporočljiva za vse vrste dimnikov, tudi recimo na tistih, ki so v uporabi le občasno. Dimniki imajo ponavadi različne dimenzije, zato so dimniške kape običajno izdelano po meri oz. naročilu.

    2. Vrste dimniških kap

    Na trgu je veliko število različnih tipov dimniških kap, ne glede na tip dimniške kape pa se je smotrno odločiti za dimniško kapo z ustreznim CE certifikatom, ki je izdelana v skladu z evropsko zakonodajo. Le tako boste prepričani, da vam bo dimniška kapa služila več let in bo opravljala svojo vlogo v dimniškem sistemu kvalitetno.

    Na splošno delimo dimniške kape na dve primarni skupini, in sicer vrtljive dimniške kape (dimniške kape z vrtljivo glavo) in statične dimniške kape. Katera je prava dimniška kapa za boljši vlek?

    2.1 Vrtljiva dimniška kapa

    Za vrtljive dimniške kape je značilno, da vsebujejo posebne zaščitene kroglične ležaje, kateri se nahajajo znotraj kape. Na ta način ne pride do škripanja in do zaustavitve dimniške kape. Vrtljiva dimniška kapa je običajno izdelana iz inoxa - nerjavečega jekla različnih debelin, ki je odporno na dim in kislino.

    - Rotowent dimniška kapa

    Dimniška kapa Rotowent na dinamičen način uporablja moč in hitrost vetra, na račun katerega se bistveno izboljša vlek celotnega dimnika, obenem pa onemogoča vetru potiskanje dima nazaj v dimniško odprtino. Dimniška kapa se vedno samodejno postavi v nasprotni smeri pihanja vetra.

    Ta vrsta dimniške kape je primerna za različne vrste dimnikov in načine ogrevanja ter je izredno odporna na zelo visoke temperature.

    Turbowent dimniška kapa

    Vrteča Turbowent dimniška kapa prav tako na dinamične način uporablja silo vetra, s katerim se povečuje vlek dimnika. Turbina te vrste dimniške kape se vedno vrti v isto smer, ne glede na smer vetra in njegovo moč. Turbowent sistem je bolj primeren pri ogrevanju na plinska in tekoča goriva ali za prezračevanje.

    2.2 Statične dimniške kape proti vetru

    Na tržišču je na voljo veliko različnih tipov statičnih dimniških kap. Omenili bomo dva pogosta tipa statičnih dimniških kap - H tip dimniške kape proti vetru in dimniška kapa v obliki valja.

    - H statična dimniška kapa 

    Statična dimniška kapa tipa H uporablja dinamično moč vetra, s pomočjo katerega se dvigne vlek dimnika. Kapa tako ustvari razliko v pritisku, rezultat tega pa je dvigovanje zraka. Največkrat uporabljen material je nerjaveče jeklo.

    - statična dimniška kapa v obliki valja

    Drugi pogosto uporabljen tip statične dimniške kape je v obliki valja, ki prav tako uporablja dinamično moč vetra in s tem povečuje vlek dimnika. Material je nerjaveče jeklo, na voljo pa je ogromno različnih premerov, ki so primerni za vse vrste dimnikov.

    3. Montaža dimniške kape

    Ker imajo vse dimne kape pritrditveni komplet in se po dimenzijah prilegajo dimni cevi, je montaža dimniške kape izredno enostavna. Kadarkoli jo lahko tudi odmontirate in zamenjate. Še največjo težavo in nevarnost predstavlja delo na veliki višini, zato se montaže dimne kape ne lotevajte sami, brez ustrezne zaščitne opreme.

    4. Cena dimniške kape

    Cena dimniške kape je odvisna od velikosti/premera dimniške cevi, materiala, proizvajalca in podobnih dejavnikov. Srednja cena za povprečno dimniško kapo iz nerjavečega jekla je do 100 €, cene pa lahko dosegajo vrednost tudi čez 200 €.

    Strokovni članek 14028
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Dimniške kape?

    Imamo kar 88 izvajalcev za področje Dimniške kape:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 88 izvajalcev za področje Dimniške kape
    10
    7

    SANACIJA DIMNIKOV IN ZAKLJUČNA GRADBENA DELA MILAN HORVAT S.P.


    10
    109

    KAM SISTEMI, z.b.o.


    10
    17

    OJ-GI, prodaja in montaža kaminov, Rok Šeško s.p.


    10
    22

    Schiedel d.o.o.Prebold


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane