Za področje

    Hidroizolacija balkona

    Članek je koristil že 7474+ uporabnikom
    Balkon spada med pomemben in priljubljen prostor za druženje in nasploh kakovostno preživljanje prostega časa in služi kot podaljšek notranjih bivalnih prostorov. Da pa bo balkon kot dodaten prostor služil in prispeval h kakovostnemu življenjskemu slogu, je prvi pogoj njegova kvalitetna in pravilna izvedba, saj sodi med enega izmed najbolj izpostavljenih delov hiše. Nepravilna oz. nekvalitetna izvedba lahko na koncu vpliva na celotno konstrukcijo in povzroči poškodbe na račun vdorov vlage.
    Detajl 7474
    Hidroizolacija je bistvenega pomena za ustrezno zaščito celotne konstrukcije balkona
    Imamo kar 1411 izvajalcev za področje Obnove in sanacije:

    1. HIDROIZOLACIJA JE KLJUČNEGA POMENA!

    Težave v zvezi s hidroizolacijo na balkonih in terasah se ponavadi pojavljajo na starejših objektih, kjer je hidroizolacija slabo izvedena ali pa je sploh ni. Poškodbe in propadanje balkonov ter fasad objektov se začnejo ravno zaradi vdora vlage v betonski estrih, ki služi kot podlaga za polaganje keramičnih ploščic, kamna ali druge talne obloge. Posledice nekvalitetno izvedene hidroizolacije se opažajo na fasadi, kjer pride do razslojevanja in odpadanja ometa in odstopanju talne obloge.

    Katere so najpogostejše napake pri izvedbi balkona?

    Kot glavno napako pri hidroizolaciji štejemo nepravilno obdelavo detajlov (spoji, rege, preboji) med enakimi in različnimi gradbenimi materiali. Zaradi nekvalitetno izbranih materialov in obdelave detajlov, pride do hitrega propadanja najbolj izpostavljenih delov konstrukcije, ki se odražajo kot poškodbe čel balkonov in odstopanje oblog.

    Če je hidroizolacija kakovostno izvedena, le-ta dobro ščiti pred padavinami in vlago nasploh. Hidroizolacija balkona mora biti kvalitetna in mora ustrezati postopku in načinu gradnje oz. konstrukcije. Pri pravilni izvedbi balkona je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da mora biti površina balkona ravna, ob tem pa je potrebno upoštevati tudi naklon s padcem 2% proti zunanjemu robu balkona, da nam voda na površini ne začne zastajati. Na tako pripravljeno podlago se vgradi hidroizolacija, ki preprečuje pronicanje oz. vdor vode.

    Vrste hidroizolacij

    Za zaščito balkonov pred zunanjimi vplivi se uporabljajo različni hidroizolacijski materiali, kater delimo na kompozitne hidroizolacijske trakove in premazne materiale. Kompozitni trakovi so lahko bitumenski, PVC ali EPDM. Trakovi in bitumenska osnova se lahko polaga dvoslojno na toplotno izolacijo ali enoslojno pod njo, seveda na primerno podlago.

    Postopek izvedbe oz. sanacije balkona

    Pri izvedbi ali sanaciji balkona je pomembno rešiti vprašanja povezana v zvezi s hidroizolacijo, toplotno izolacijo, primernim naklonom za odvajanje vode in ustrezne zaščite pred ostalimi mehanskimi vplivi.

    Balkon je v primerih novogradenj lahko izveden kot konzola, izven zunanjega toplotnega ovoja ali pa kot podaljšek medetažne plošče, kar velja predvsem v primerih starejših objektov. V tem primeru predstavljajo balkoni izrazit toplotni most. Ravno zato je potrebno pri sanaciji oz. izvedbi balkona upoštevati vgradnjo toplotne izolacije balkona. Balkonsko ploščo je nujno izolirati z vseh strani. Kot največja težava pri namestitvi toplotnega ovoja plošče balkona se smatra premajhna višina na zgornji strani balkona, ki jo omejuje končna višina tlaka notranjih prostorov in je zato pogostokrat onemogoča izvedbo vseh slojev - finalna obloga, cementni estrih, hidroizolacija in končna toplotna izolacija.

    Ne glede na to, da je balkon postavljen pod napuščem, je še vseeno zelo izpostavljen zunanjim vplivom, zato je nujna izvedba hidroizolacije. Hidroizolacija je položena na toplotno izolacijo EPS v naklonu. S tem se zagotovi odvajanje vode s površine balkona. Hidroizolacija se izvede v dveh slojih s pomočjo bitumenskih trakov, katere odlikuje velika obstojnost in fleksibilnost. Prvi sloj hidroizolacije se položi na EPS samolepilno, torej brez uporabe plamena. Drugi sloj hidroizolacije pa se izvede s pomočjo varilnega traku. Pomembno je, da hidroizolacija na stiku z objektom (stena, prag balkonskih vrat) preide iz horizontalne v vertikalno. Zgornji rob hidroizolacije mora biti mehansko pritrjen in naj sega v višino vsaj 15 cm nad končno višino tlaka.

    Polaganje zaključne talne obloge na balkonu
    Polaganje zaključne talne obloge na balkonu


    Detajl izvedbe balkona   keramične ploščice
    Detajl izvedbe balkona - keramične ploščice


    Detajl izvedbe balkona   betonske prane plošče
    Detajl izvedbe balkona - betonske prane plošče


    Detajl izvedbe balkona   lesena talna obloga
    Detajl izvedbe balkona - lesena talna obloga


    Detajl 7474
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Obnove in sanacije?

    Imamo kar 1411 izvajalcev za področje Obnove in sanacije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1411 izvajalcev za področje Obnove in sanacije
    8.9
    2

    VMD gradbeništvo d.o.o.


    9.6
    3

    R&L BAU TEUTA CARAKU S.P.


    8.9
    4

    STORITVE Z GRADBENO MEHANIZACIJO IN GRADBENA DEJAVNOST FRANCI KOLARIČ S.P.


    8.9
    5

    EDILJAN SRL


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane