Za področje

    Polaganje kamna na zunanje površine in cena

    Članek je koristil že 11175+ uporabnikom
    Polaganje kamna velja za zahteven postopek, ki ga je najbolje prepustiti strokovnjakom. Postopek polaganja kamna sestoji iz večjega števila korakov, pri katerih je pred nadaljnjo izvedbo potreben tehten razmislek in preveritev vseh dimenzij in terena. Postopek polaganja kamna in ceno polaganja kamna si preberite v nadaljevanju zapisa.
    Strokovni članek 11175
    polaganje kamna terasa
    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

    1. Postopek pred polaganjem kamna na zunanje površine

    1.1 Polaganje kamna se začne s pripravo podlage

    Pred samim polaganjem kamna je treba izvesti izkop in ustrezno pripraviti  podlago. Pomembna je globina izkopa, ki nikakor ne sme biti večja od cca. 25 cm, saj je pomembno, da ostane celotna podlaga kompaktna. Podlaga mora biti ustrezno utrjena in izvedena v ustrezni ravnini. Pomembno je izvesti ustrezne padce na terenu (2 - 3 %), ki služijo za odvodnjavanje. Prav tako je treba upoštevati ustrezno število in velikost odtočnih elementov, med katere sodijo kanalete, jaški, mulde in podobno.

    1.2 Vrsta kamna vpliva na polaganje kamna

    Za uspešno polaganje kamna je pomembna prav tako izbira ustreznega kamna. Kamen kot tak mora biti seveda trden in se ne sme krušiti, plastiti ali kakor drugače razslojevati. Pazimo, da so kamnite plošče enakomernih debelin, sama debelina kamna pa mora biti ustrezno prilagojena za določen namen in pričakovanim obremenitvam (polaganje kamna na stene, pohodne površine ali povozne površine). Kamen mora prav tako zagotavljati zmrzlinsko odpornost.

    Polaganje naravnega kamna na beton
    Polaganje naravnega kamna na beton zagotavlja enakomerno in ravno podlago z ustreznimi padci za odvodnjavanje. Paziti moramo, da zagotovimo dovolj dilatacij za raztezanje materiala.

    2. Polaganje kamna

    2.1 Polaganje naravnega kamna na beton

    Tik pred pričetkom polaganja je treba zagotoviti očiščenost in suhost kamna. Če se lotimo oblaganja stenskih ali pohodnih zunanjih površin na ustrezno armiranobetonsko ploščo v naklonu, lahko za polaganje uporabimo debeloslojno lepilo. V primeru, da pa AB plošča še ni izvedena, pa kamen polagamo na sveži liti beton, armiran s Q armirno mrežo. Ob straneh polagalne površine se izvede opaž, ki služi za preprečitev razlivanja betona in obenem omogoča, da položimo kamen neposredno do konca tlakovane površine.

    Pri polaganju kamna tudi pazimo, da zagotovimo polno zapolnjenost betona ali lepila na hrbtni strani kamna in enakomerno širino fug.

    2.2 Natančno polaganje kamna

    Pri nameščanju kamna je treba paziti na pravilno postavitev in poravnavo, sicer bo polaganje kamna nenatančno in krivo. Uporaba križnih vodil lahko pomaga doseči enakomerne razdalje med kamni in pravilno vzorčenje. Prav tako je treba upoštevati smeri naravnih tekstur in barv kamna, da dosežemo estetsko privlačen videz.

    2.3 Dilatacije

    Med kamni mora biti ustrezna reža ali spoj, ki omogoča raztezanje in krčenje kamna ter preprečuje morebitno razpokanje ali dvigovanje. Ker so zunanje tlakovane površine izpostavljene ogromnim temperaturnim nihanjem, morajo biti dilatacije širše in bolj goste. Pravilna velikost spojev, ki jih strokovno imenujemo dilatacije, je odvisna od vrste kamna, velikosti kamna in uporabljenega lepila.

    2.4 Fugiranje kamna

    Fuge so naj širine 1-3 cm. Za fugiranje kamnov lahko uporabimo različne materiale. Eden izmed klasičnih je mešanica kremenčevega peska (mivke), cementa in vode, ki se jim pridruži še poseben dodatek za boljši oprijem in elastičnost. Pred izvedbo fugiranja je pomembno, da so vse fuge ustrezno očiščene, suhe in imajo primerno globino. Pomembno je, da so fuge 100 % zapolnjene.

    Čiščenjee začnemo šele takrat, ko se fugirna masa dovolj strdi in tako ne prihaja do izpiranja.
    Polaganje kamna
    Polaganje kamna lahko izvedemo na različne načine. Zgoraj je primer ureditve, kjer se kamnita pot z zazelenjenimi fugami zlije z naravo in vrtom.

    3. Ko je polaganje kamna zaključeno: vzdrževanje in čiščenje

    Po končanem fugiranju je za obstojnost kamna pomembno tudi čiščenje in vzdrževanje, ki pa ne zahteva veliko dela. Po postopku polaganja in fugiranja kamna na površini ostanejo cementni ostanki, ki pa se sčasoma samodejno sperejo s površine. Položeni kamen je najbolje čistiti s pometanjem ali curkom vode.

    Za odstranitev alg, mahu in preostale nečistoče se lahko uporabijo posebna čistila.

    4. Kdaj polagamo kamen na zunanje površine?

    Za polaganje kamna na zunanje površine je primeren čas v zmernih temperaturah, torej spomladi in v jeseni. Pozimi se zaradi zmrzali, pogostih padavin in nizkih temperatur polaganje kamna odsvetuje. Poleti pa ga lahko polagate v tednih z zmernejšimi temperaturami, saj ekstremne temperature vplivajo na sušenje lepila in premikanje položenih kamnov.

    5. Cena za polaganje kamna

    Za konec zapisa smo za vas pripravili še ceno polaganja kamna, ki je seveda odvisna od zahtevnosti terena in gradbenega mojstra, ki vam bo položil kamen. Povprečna cena za polaganje kamna standardnih dimenzij na že pripravljeno podlago je med 16 in 20 €/m2. Cena je odvisna od dimenzij kamna in zahtevnosti polaganja - zapleteni vzorci ali polaganje mozaika vzame zelo veliko časa, zato bo polaganje kamna v tem primeru dražje. Prav tako je dražje polaganje kamna nadstandardnih dimenzij, saj so plošče težke in se lahko hitro zlomijo.

    Zahtevno polaganje kamna
    Zahtevni in časovno potratni načini polaganja, ki vključujejo veliko natančnega ročnega dela, so precej dražji.

     

    Strokovni članek 11175
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kamnoseštvo?

    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo
    10
    6

    AKamen, d.o.o.


    9.8
    1

    GRADNJE ADEMI d.o.o.


    8.9
    0

    Robert Honomihl s.p.


    8.7
    0

    BRANKO LIPOVEC S.P., kamnoseštvo LIPOVEC


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane