Za področje

    Prenova stanovanja - ideje: adaptacija v petih korakih

    Članek je koristil že 17882+ uporabnikom
    Lepo urejen dom nas vsak dan navdihuje in polni z življenjsko energijo. Ob tem nam omogoča osebni izraz, ki prostor naredi resnično samo naš. Prenova stanovanja je pot od obrabljenega stanovanja do prenovljenega doma, kot si ga želimo. Lahko je tudi trnova. Bodite pozorni na 5 stvari, ki so pomembne pri prenovi.
    Strokovni članek 17882
    prenova stanovanja
    Imamo kar 1446 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    1. Prenova stanovanja - ocena stanja

    Ste kupili stanovanje, ga podedovali ali pa že nekaj časa živite v njem? Zdaj vas čaka prenova stanovanja. Najprej je treba oceniti, v kakšnem stanju je stanovanje in kaj vse bo potrebno prenoviti. Pri tem se preverijo okna, inštalacije, tlaki, parket, stene, pohištvo. Ugotovijo se tudi napake, kot je npr. pojavljanje plesni v kotih in vzroke zanje. Stanovanje se izmeri, nariše tloris in opiše stanje posameznih delov. Za to lahko poiščete tudi strokovnjaka, gradbenika ali arhitekta, ki vam pomaga predvsem tudi v naslednjem koraku.

    2. Prenova stanovanja- ideje

    Prenova stanovanja se začne z dobro idejo. Po oceni stanja je smiselno narediti celovit načrt-vizijo, kaj s stanovanjem želite! Ljudje se pogosto prenove lotevamo po manjših kosih, predvsem zaradi denarja, včasih tudi časa. Tako se enkrat zamenja parket, naslednjič okna, potem prenovi kopalnica itd. Možna je seveda tudi celovita prenova. Ne glede na to ali se prenove lotevate po kosih, ali v celoti, pa je zelo priporočljivo, da že v začetku veste, kaj želite na koncu doseči! Nato se lahko z vsakim korakom približate tej končni ideji.

    3. Prenova stanovanja - načrti in vizualizacije 

    Ideje za prenovo stanovanja prelijte na papir, pri tem vam lahko pomaga tudi arhitekt. Ob načrtih vam ta lahko izdela tudi vizualizacije končnega videza posameznih prostorov, svetuje pri izbiri materialov in pohištva. Predvsem pa pride prav, če se odločite za preurejanje tlorisa in morda prebijanje ali odstranitev sten. V večstanovanjskih objektih je pri tem potrebna ocena strokovnjaka, saj je nujno ugotoviti, ali gre za nosilne stene ali ne. Pri nosilnih stenah namreč niso dovoljeni nobeni posegi, pri drugih pa je potrebno oceniti vpliv na statično trdnost objekta.
    prenova-stanovanje.jpg
    Prenova stanovanja - ideje prelijte na papir, pri tem vam lahko pomaga arhitekt

    4. Adaptacija stanovanja - popis del in materiala

    Ko je ideja dorečena, se naredi popis potrebnih del in materiala za obnovo. Popis naredi gradbenik, arhitekt ali izvajalec. Pri tem je treba določiti predvsem vrsto in kvaliteto materialov, ki lahko zelo variira. Dober popis del vam omogoči pridobitev primerljivih ponudb posameznih izvajalcev in lažjo oceno stroškov. Cena za popis del stane zanemarljivo malo, lahko pa vam veliko prihrani.
     
    Če se projekta prenova lotevate sami, bodite pozorni predvsem na faznost. Ločite groba gradbena dela od obrtniških del in finalizacije. Dela preprosto razdelite na »umazana« in »čista«. Parket torej položimo na koncu, tudi za pleskarskimi deli.
     
    Posebej se je treba posvetiti vodovodnim in električnim inštalacijam. Če želimo imeti lep dom, moramo celovito premisliti o vseh stikalih in priključkih. Vsako kasnejše spreminjanje nas bo drago stalo, lahko pa uničimo tudi talne in stenske obloge.

    5. Koliko stane prenova stanovanja?

    Na koncu se seveda vse vrti okoli cene. Ta je odvisna od količine posegov, vrste in kakovosti vgrajenih materialov in še česa. Prav tako boste nekaj odšteli za pomoč arhitekta, vendar je to zanemarljivo malo v primerjavi s ceno celotne prenove, lahko pa vam prihrani veliko časa in denarja, rezultat pa bo stroškovno, funkcionalno in tudi vizualno veliko boljša prenova stanovanja.

    6. Povzetek

    Prenova stanovanja je zahteven podvig. Lotite se ga premišljeno! Najprej ocenite stanje, nato izdelajte vizijo, kakšno želite, da je stanovanje na koncu. Določite tlorise, videz in cenovni razred materialov ter z dobrim popisom del pridobite ponudbo izvajalca z referencami. Arhitekt vam lahko pri tem veliko pomaga. Tako si lahko prihranite veliko časa in denarja ter popravljanja raznih napak. Na koncu se vselite v dom ukrojen po vaši meri.
     
    Če vas zanima koliko stane prenova stanovanja, arhitekt ali izvajalci, se obrnite na Moj Mojster in pomagali vam bomo!
     
     
     
     
     
     
     
    Strokovni članek 17882
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova stanovanja?

    Imamo kar 1446 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1446 izvajalcev za področje Prenova stanovanja
    8.9
    2

    TAMNEA JB, Branko Rataj s.p.


    8.8
    0

    Gradbena dela Kelenc d.o.o.


    8.9
    2

    SIMA Matjaž Markelc s.p.


    10
    6

    Keramičarstvo Rajko Fortuna s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane