Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Namen stopnic

    Članek je koristil že 2895+ uporabnikom
    Pomen oz. vloga stopnic se je, sosledno z razvojem tehnologije in modernih sodobnih stavb, skozi čas spremenila. Stopnice so poleg prvotne funkcije dobile še dodatno vlogo, s čimer se je avtomatsko spremenila tudi njihova umeščenost v prostoru. Razmah se ni zgodil le v smislu vizualnosti stopnišča, ampak tudi v sami obliki. Kakšna je bila vloga stopnic nekoč in kakšna je vloga danes ter do katerih sprememb je prišlo skozi čas, si preberite v nadaljevanju zapisa.
    Strokovni članek 2895
    Premagovanje višinskih razlik med etažami še vedno sodi med primarno funkcijo stopnic
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. KAKŠNA JE BILA VLOGA STOPNIC NEKOČ?

    Stopnice so v starejših časih opravljale le eno prvotno funkcijo, zato se jim ni posvečalo veliko pozornosti. Že od samih začetkov stopnice kot arhitekturni element stavbe spadajo med vertikalne komunikacije, kar pomeni da je njihov osnovni namen oz. funkcija premagovanje višinskih razlik med etažami. Z drugimi besedami, stopnice uporabnikom, z načinom razdelitve celotne višinske razlike med etažami na majhne višinske enote, omogočijo in olajšajo prehod v drugo etažo stavbe. In prav to je bila prvotna vloga stopnic v starejših objektih.

    Način postavitve stopnic v starejših objektih

    Kot zapisano že prej, se stopnicam z vidika estetike ni posvečalo precej pozornosti in so kot take opravljale le prvotno funkcijo. Zato ne preseneča dejstvo, da so bile umeščene v bolj odmaknjen del hiše, pogosto tik ob vhodu, veži ali temnem hodniku. Poleg umeščenosti so povrhu vsega stopnice v starejših objektih pogosto z obeh strani obdane s steno, kar še optično zmanjša njihovo celotno širino.

    2. KAKŠNA JE VLOGA STOPNIC V DANAŠNJIH ČASIH?

    Dandanes se je vloga stopnic v objektih popolnoma spremenila. Seveda ostaja primarna funkcija stopnic, t.j. premagovanje višinskih razlik med etažami, enaka. Stopnice so dobile dodano estetsko vrednost, ki je vplivala tudi na sodobno umestitev stopnic v prostoru. Na novo vlogo stopnic je kot prvo vplivala sodobna zasnova objekta z odprtim tlorisom in čim manjšim številom predelnih sten. Z novo sodobno zasnovo so stopnice postale bolj vidne, zato se je pojavila težnja oz. nuja po dodatni estetiki in uporabi novih materialov, s katerimi se stopnice čim bolj skladajo in dopolnjujejo z ostalim prostorom.

    Sodobni način postavitve stopnic

    Notranje stopnice so se iz temačnih in odmaknjenih predelov objekta ‘’premestile’’ in povezale z bivalnim delom, ki zajema kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo. Katere so prednosti umestitve notranjih stopnic v bivalni del hiše? Kot prvo prednost lahko zapišemo večjo osvetljenost stopnišča, kar je z vidika varnosti in ugodja zelo pomembno. Bivalni prostori so praviloma pozicionirani proti jugu, kjer čez dan dobimo največ svetlobe, ki nemoteno prehaja v notranjost objekta in brez problema doseže tudi stopnice, seveda v primeru, če le-te niso obdane s predelno steno. Zato se priporoča, da je tloris v bivalnem delu čim bolj odprt in brez nepotrebnih predelnih sten. Kot drugo prednost lahko izpostavimo navezavo na bivalni del objekta, s čimer stopnice dobijo dodatno vrednost kot enakopravni in pomembni arhitekturni element stavbe. Tretja prednost je bolj smiselna prehodnost med prostori etaž, kjer iz zgornjih (spalnih) prostorov, namesto na hodnik ali vežo, pridemo direktno v bivalni prostor, ki predstavlja osrednji del celotnega dogajanja v hiši. Četrta prednost takega načina umestitve v prostor pa je optično nezmanjšanje dimenzij stopnic, ki zdaj več niso ujete in stisnjene med zidove, ampak bolj samostojne. In ravno na račun te samostojnosti in vidnosti, so stopnice postale pomemben element stavbnega pohištva, ki mora biti še estetsko dovršen, da se lepo poda in dopolnjuje s preostalim bivalnim delom. Navsezadnje je tudi stopniščna ograja, poleg osnovne varnostne funkcije, dobila novo estetsko vlogo.

    V sodobnih objektih so stopnice dobile dodatno estetsko vrednost
    V sodobnih objektih so stopnice dobile dodatno estetsko vrednost


    Strokovni članek 2895
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    9.3
    0

    AB Nadižar d.o.o.


    9.1
    0

    ESPLANADA d.o.o.


    8.6
    0

    Arhiforma d.o.o.


    9.1
    1

    Fidea Primož Fidler s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane