Za področje

    Parket za talno gretje: polaganje parketa na talno gretje

    Članek je koristil že 12570+ uporabnikom
    Nemalokrat se pojavijo določena vprašanja v zvezi s polaganjem parketa na podlago s talnim gretjem. Omenjeno polaganje parketa je seveda izvedljivo, a ob upoštevanju nekaterih navodil in nasvetov, ki so predstavljeni v nadaljevanju zapisa. Prav tako morate izbrati primeren parket za talno gretje.
    Strokovni članek 12570
    polaganje parketa na talno gretje
    Imamo kar 816 izvajalcev za področje Polaganje parketa:

    1. Najprimernejši parket za talno gretje

    Dejstvo je, da vsak parket ni primeren za polaganje na toplovodno talno gretje. Za polaganje na podlago s talnim gretjem je primeren dvoslojni in troslojni parket za talno gretje iz stabilnega oz. srednje stabilne vrste lesa. V primerjavi s klasičnim, masivnim parketom dvoslojni ali troslojni parket dosega večjo stabilnost na račun svoje konstrukcijske zasnove in posledično manj reagira na spremembe vlage in temperature v prostoru.
    Pred izbiro ustrezne vrste parketa se je vsekakor dobro posvetovati z izbranim proizvajalcem, ki vam bo znal svetovati glede prave izbire parketa za talno gretje.

    2. Dimenzije parketa za talno gretje

    Pri ustrezni izbiri parketa za talno gretje je vsekakor pomembna tudi debelina in dolžina posameznih parketnih desk. Debelina parketa vpliva na prehodnost toplote, ki prehaja od cevi skozi parketne deske. Najbolj primerne so parketne deske manjših debelin, skozi katere toplota lažje prehaja. Klasični, masivni parket zato ni najboljša izbira. Parket za talno gretje naj bo zato manjših dimenzij (dolžina, širina), saj je pri talnem gretju raztezanje in krčenje lesa večje.

    3. Parket za talno gretje: na kaj je treba biti pozoren?

    3.1 Idealna temperatura talnega gretja

    Pri polaganju parketa na podlago s talnim gretjem je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil. Največja dovoljena vlaga v betonski podlagi znaša 1,8 %, sušiti pa se mora najmanj 28 dni. Pred pričetkom polaganja parketa mora biti podlaga ogrevana vsaj 5 dni, cca. 2 dni pred polaganjem pa se temperatura postopoma zmanjša na 19 oz. 20 °C. Omenjena vrednost je tudi temperatura, ki jo je v času polaganja parketa treba ves čas vzdrževati.

    3.2 Skrb za parket za talno gretje po koncu polaganja

    Temperatura 18-20 °C se mora vzdrževati tudi po koncu polaganja parketa, in sicer vsaj 3 dni. Postopek je potreben za dosego ustrezne trdnosti lepila. Pri postopku polaganja parketa na talno gretje se uporabljajo posebna visoko elastična lepila, namenjena izključno za talno gretje. V primeru nadaljnje obdelave površine -  bodisi z oljem, lakom ali voskom - je treba zagotoviti pogoje, ki so enaki kot pri običajnem polaganju. To pomeni, da se temperatura prostora giblje okrog 18 °C, relativna vlažnost pa dosega stopnjo okrog 45-65 %.
    Dnevno priporočeno nihanje temperatura tal ne sme biti višje od 3 °C na dan, temperatura talne površine pa nikakor ne sme presegati 27 °C.
    Parket za talno gretje
    Parket za talno gretje je odlična, sodobna rešitev za vaš dom.

    4. Gotovi parket za talno gretje

    4.1 Kaj je gotovi parket za talno gretje

    Gotovi parketi so parketi, narejeni po "sendvič" sistemu. To pomeni, da so sestavljeni iz več plasti: spodnjih plasti iz vezane plošče (to je lahko brezov, smrekov, hrastov les ali hdf plošča) in iz zgornje, zaključne plasti iz masivnega lesa. Gotovi parket za talno gretje ni masiven parket, saj je masivna le zgornja plast, ima pa vseeno vse kvalitete takšnega parketa, kot sta videz in dotik. Njegova največja prednost pred masivo je v ceni, saj je gotovi parket nekajkrat cenejši od masivnega.

    Vrhnja plast je debela od 1 - 5 mm, pri čemer gotovi parket za talno gretje z vrhnjo plastjo 1-2 mm štejemo kot ekonomičnega (slabše kakovosti), gotovi parket od 3-5 mm pa kot profesionalnega.

    4.2 Najboljši gotovi parket za talno gretje

    Najboljši gotovi parket je parket, katerega spodnja plast je sestavljena iz vezane plošče brezovega lesa. Žal je tak parket dražji od drugih gotovih parketov za približno 30 %, a zagotavlja boljšo prevodnost toplote v prostor. Poleg tipa lesa je pomembno, da je gotovi parket za talno gretje dovolj tanek, da lahko toplota prehaja skozenj (les je namreč naravni izolator). Idealna debelina, ki nudi največje bivalno ugodje, trajnost in obstojnost, obenem pa dober prenos toplote, je dvoslojni gotovi parket za talno gretje.

    5. Cena za parket za talno gretje

    Kompletna dobava in polaganje sistemske talne plošče talnega ogrevanja in toplotne izolacije pod estrihom, vključno z vsem potrebnim materialom, vsemi obdelavami prebojev, zaključkov in spojev brez toplotnih mostov z ostalimi elementi toplotne zaščite zgradbe ter prenosi do mesta vgraditve z vsemi pomožnimi in pripravljalnimi deli, je med 30 in 40 €/m2. Cena je v prvi vrsti odvisna od ponudnika, nato pa tudi od debeline estriha, ki se pri izvedbi talnega gretja običajno giba med 5 in 8 cm. Cene gotovih parketov precej variirajo, odvisne pa so od lesa, iz katerega je izdelana spodnja plast parketa, števila slojev in od debeline zgornje plasti masivnega lesa. Cena za povprečni gotovi parket za talno gretje je okrog 30 €/m2, lahko pa naraste tudi do 60 €/m2 in več.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja KRTKI storitveno podjetje d.o.o.

    Kako ustrezno pripravimo podlago na polaganje parketa? Katero lepilo uporabljate za polaganje parketa?

    Pred polaganjem parketa je treba biti pozoren na marsikatere dejavnike. Podlaga mora najprej imeti izvedeno hidroizolacijo, če pa je pod estrihom položeno še talno gretje, je treba upoštevati še protokol za izsuševanje. Največja dovoljena vlažnost cementnega tlaka je 2 % v primeru talnega ogrevanja pa 1,8 %, parket pa naj vsebuje maksimalno 9 % +/- 2 % vlage.

    Poleg prej omenjenih zahtev mora biti tlak raven, trden, brez razpok in očiščen. V prostoru mora biti minimalna temperatura prostora 18 stopinj, v tleh pa 15 stopinj. Za klasični parket večjih dimenzij, lam parket, končni in eksotični parket se uporablja dvokomponentno poliuretansko lepilo. V primeru lamelnega in klasičnega parketa manjših dimenzij pa se priporoča uporaba disperzijskega lepila. Pri polaganju je treba paziti na ustrezen razmik od sten – 1 do 1,5 cm.

    Kakšni so postopki po položitvi parketa?

    Ko je parket položen, se po njem ne sme hoditi vsaj 24 ur, da ne obremenjujemo površine. Če smo uporabili dvokomponentno poliuretansko lepilo, naj parket miruje vsaj 3-5 dni, če pa smo pod parket nanesli disperzijsko lepilo, pa je čas mirovanja parketa cca. 14 dni. Prostor je v naslednjih dneh nujno treba zaščititi pred vdorom dodatne vlage, temperatura prostora pa naj se giba med 15 in 25 stopinj.
    g. Zlatko, KRTKI storitveno podjetje d.o.o.

    Strokovni članek 12570
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje parketa?

    Imamo kar 816 izvajalcev za področje Polaganje parketa:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 816 izvajalcev za področje Polaganje parketa
    8.9
    2

    TAJFLOOR, poslovno svetovanje, JANI CURL S.P.


    8.9
    3

    DAMIJAN VAC S.P.


    10
    16

    Zaključna gradbena dela Mojster Robi, Robert Tadić s.p.


    10
    6

    IKA GROUP, Amel Ikanović s.p.

    X 55
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane