Za področje

    Polaganje parketa

    Članek je koristil že 14612+ uporabnikom
    Tokrat smo za vas pripravili članek na temo polaganja parketa. V zapisu so obrazloženi osnovni koraki polaganja parketa, ki pridejo prav vsakemu domačemu mojstru, saj lahko omenjeno delo opravite sami, seveda ob upoštevanju navodil. Katero orodje potrebujete za polaganje parketa, kakšen je postopek polaganja in kakšna je cena polaganja, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 14612
    polaganje parketa
    Imamo kar 813 izvajalcev za področje Polaganje parketa:

    1. Priprava na polaganje parketa

    1.1 Orodje za polaganje parketa

    Za strokovno, hitro in učinkovito polaganje parketa potrebujete nekatere obvezne pripomočke. Sem sodijo vbodna žaga ali namizna krožna žaga, žaga lisičji rep, kladivo, meter, svinčnik, kotnik, označevalna vrvica, izravnalna letev, vodna tehtnica in lesene zagozde.
     
    Med potrebni material za strokovno polaganje parketa oziroma laminata pa prištevamo določeno kvadraturo parketnih desk, pri čemer obvezno upoštevamo določeno količino odpadnega materiala, zvočno izolacijo, PE folijo, robne letve, notranje in zunanje kotnike, vijake, žeblje ali spojnike za letve, lepilo za parketne deske, izravnalno maso, prehodni profil in določena sredstva za naknadno obdelavo.

    1.2 Osnovni koraki pred polaganjem parketa

    Pred pričetkom polaganja parketa/laminata je potrebno upoštevati nekaj osnovnih nasvetov. Parketa in laminata ne polagamo oz. vgrajujemo v neogrevane prostore, sanitarne prostore in ostale vlažne prostore. Priporočamo, da se parket skladišči v embalaži minimalno 48 ur. Prav tako je potrebno paziti na vizualni izgled parketnih desk-te so lahko različnih odtenkov, zato se priporoča prebiranje po barvi, seveda glede na vaše želje. Posamezno parketno desko je potrebno vizualno prekontrolirati, pri čemer neustrezne deske izločimo.
     Estrih mora biti pred polaganjem očiščen vseh nečistoč in delcev.
    Med osnovni korak za pričetek polaganja parketa sodi tudi ocena oz. preveritev tal, katera morajo biti suha in ravna. Pri preveritvi tal si pomagajte z vodno tehtnico in izravnalno letvijo. V primeru, da se na razdalji 1 m pojavljajo odstopanja z več kot 4 mm razliko, se obvezno lotite popravljanja tal s tekočo izravnalno maso. Po nanosu tekoče izravnalne mase je potrebno počakati, da se le-ta posuši.

    1.3 Polaganje zvočne izolacije

    Naslednji pomemben korak polaganja parketa je skrajšanje podboja vrat za višino parketnih desk in zvočne izolacije. Pri tem uporabite že prej omenjeno orodje oz. žago lisičji rep. Kar se tiče PE folije, se le-ta polaga pri mineralnih podlagah, pri leseni podlagi pa se PE folija kot parna zapora ne uporabi. Sledi položitev zvočne izolacije, ki nima le protihrupne funkcije, pač pa tudi dodatno izravna vse luknje.
     
    Polaganje parketa kladivo
    Polaganje parketa zahteva čvrsto pritrditev desk, pri čemer si pomagamo z gumijastim ali lesenim kladivom.

    2. Polaganje parketa

    2.1 Polaganje parketa - deske

    Ko smo položili zvočno izolacijo, sledi pričetek polaganja parketnih desk. Pri polaganju desk obvezno uporabite lesene zagozde, ki služijo odmiku od stene. Ustrezen stenski odmik je nujno potreben za širjenje in krčenje parketnih desk v odvisnosti od temperature prostora. Odmiki od stene in fuge med deskami naj pri manjših prostorih znašajo vsaj 10 mm, v večjih prostorih pa nekoliko več. Nepisano pravilo pri polaganju parketnih desk pravi, da se običajno daljše parketne deske polagajo vzporedno s smerjo vpadne svetlobe oz. sončnih žarkov.
    V primeru večjih prostorov upoštevajte, da bodo daljše stranice desk vzporedne z daljšo stranico prostora.

    2.2 Pritrjevanje desk

    Lesene deske se lahko enostavno lepijo na podlago zvočne izolacije ali pa jih polagamo plavajoče, s sistemom na klik. Masivne dvoslojne in večslojne parkete lepimo na podlago po celotni površini, trislojni parketi pa so ponavadi namenjeni plavajočemu polaganju. Pri plavajočem polaganju parketnih desk uporabite kladivo in udarno klado.
     
    Pri klik sistemu lahko spajamo parket brez lepljenja spoja (lepljenje na podlago ali plavajoče) ali s peresom in utorom. Pri plavajočem polaganju se spoj pero-utor lepi, če pa parket lepimo na podlago, se spoja ne lepi. Za lepljenje spoja in utora se priporočajo PVA lepila, pri lepljenju parketa na podlago po celotni površini pa uporabite lepilo, ki ne vsebuje vode.

    2.3 Ovire pri polaganju parketa

    Pri polaganju se boste srečevali z dodatnimi ovirami, kot so recimo radiatorske cevi, zato je nujno potrebna študija celotnega prostora. Na teh mestih je lesene deske potrebno ustrezno izrezati in izvrtati luknje. Ko pridete do zadnje deske, s kotnikom označite pravilno dolžino, pri čemer ne pozabite odšteti še dodatnih par mm za odmik od stene. Za konec procesa polaganja parketa pilepite in privijte robne letve. Vogale poševno odrežite ali pa uporabite notranje in zunanje kotnike.
     
    Lepljenje parketa
    Lesene deske se lahko enostavno lepijo na podlago zvočne izolacije ali pa jih polagamo plavajoče, s sistemom na klik. 

    3. Polaganje parketa na različnih podlagah

    Za plavajoče polaganje parketa so primerne stare vinilne talne obloge, linolej ali pluta, vendar le pod pogojem, da so po celotni površini prilepljene na podlago. Parket lahko plavajoče polagamo tudi na stare keramične ploščice le pod pogojem, da je položena hidroizolacija. Keramiko je pred tem seveda potrebno ustrezno očistiti.
     
    Na podlago s talnim gretjem nujno polagamo samo materiale, ki so za to ustrezni. Plavajoče polaganje parketa na talno gretje se izvede na parno zaporo, temperatura parketa pa ne sme presegati 27 °C. Na podlago s talnim gretjem se odsvetuje polaganje parketa iz dimenzijsko nestabilnih vrst lesa, med katere sodijo bukev, oljka in javor. Prav tako se odsvetuje polaganje parketa na električno talno gretje.

    4. Cena za polaganje parketa

    Klasičen parket na ključ
    Cena za dobavo, lepljenje - polaganje, brušenje in lakiranje klasičnega masivnega parketa, je 44€/m2.
     
    Gotovi parket na ključ
    Cena za dobavo in polaganje dvoslojnega gotovega parketa znaša 35€/m2.
     
    Lamelni parket na ključ
    Cena za dobavo, lepljenje, polaganje, brušenje in lakiranje lamelnega parketa, je 32€/m2.
     
    Kant parket na ključ
    Cena za dobavo, lepljenje, polaganje, brušenje in lakiranje kant parketa, je 37€/m2.
     
    Kmečki pod na ključ
    Cena za dobavo in polaganje na lepilo masivnega kmečkega poda - masivnega gotovega parketa, je 55€/m2.
     
    Polaganje klasičnega parketa
    Okvirna cena za polaganje parketa z lepljenjem in uporabo standardnih lakov, je 12€/m2
    Upoštevana je standardna poraba pri cca 50 m2.
     
    Strokovni članek 14612
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje parketa?

    Imamo kar 813 izvajalcev za področje Polaganje parketa:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 813 izvajalcev za področje Polaganje parketa
    10
    5

    Matej Stipančević s.p.


    9.1
    1

    Parket biro, Miha Korenč, s.p.


    10
    2

    TAJFLOOR, poslovno svetovanje, JANI CURL S.P.


    8.7
    1

    Parketarstvo Bojan Čopar s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane