Za področje

    Prenova stanovanja na ključ

    Članek je koristil že 8660+ uporabnikom
    V prejšnjem članku je bilo govora o različnih primerih prenove stanovanja, tokrat pa se bomo posebej posvetili celoviti prenovi stanovanja oz. z drugimi besedami prenovi stanovanja na ključ. Prenova stanovanja na ključ zajema največji obseg del, kar se posledično odraža v največjih stroških. Nemalokrat se zgodi, da je prenova stanovanja na ključ bolj zahtevna v primerjavi z gradnjo stanovanjskega objekta. Katera dela sodijo v prenovo stanovanja na ključ, kakšen je postopek celovite prenove stanovanja in kakšna je cena prenove stanovanja na ključ, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 8660
    prenova stanovanja na kljuc
    Imamo kar 1443 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    1. Prenova stanovanja na ključ

    Celovita prenova stanovanja oz. prenova stanovanja na ključ je kompleksen projekt, ki je velikokrat bolj zapleten kot sama gradnja objekta. Zato je najbolje, da se celovite prenove stanovanja lotimo po posameznih fazah. Obenem se prav tako priporoča sodelovanje z arhitektom in gradbenikom, ki vam bosta pomagala pri rešitvah in izpolnjevanju vaših idej in zahtev, še posebej v fazi idejne zasnove.

    2. Prenova stanovanja: idejna zasnova

    2.1 Prenova stanovanja se začne z oceno trenutnega stanja

    Faza idejne zasnove se začne z oceno trenutnega stanja stanovanja, na podlagi katere se na koncu naredi celoten popis del, ki bodo vključena v celovito prenovo. Ocena trenutnega stanja stanovanja temelji na pregledu vseh prostorov v stanovanju in beleženju morebitnih razpadajaočih materialov, pojavljanju plesni in podobno.

    2.2 Strokovna prenova stanovanja

    Nadalje sledi sestanek z arhitektom, ki na podlagi vaših želja in potreb izriše novo zasnovo stanovanja, v katero je vključena izbira nove notranje opreme in njena razporeditev v prostoru, morebitno rušenje sten, izbira materialov za stene, tla, strop in vnos dodatnega dekorja. Predvsem pri rušenju sten je dobrodošlo sodelovanje s statikom, ki bo ocenil ali je rušenje stene, zaradi spremembe konstrukcije stavbe, sploh možno. Arhitekt vam izriše načrt novega stanovanja in vam predloži vizualizacije, ki so močno orodje pri predstavitvi bodočega prostora.
    S pripravljenim načrtom prenove stanovanja na ključ in vključenim popisom del, se pričnejo spodaj navedena dela.
    prenova stanovanja - rušitvena dela
    Prenova stanovanja - rušitvena dela.

    3. Prenova stanovanja: rušitvena dela

    3.1 Kaj zajemajo rušitvena dela?

    Rušitvena dela zajemajo rušenje predelnih sten in t. i. ‘’čiščenje’’ vseh zidov do nosilne, zdrave konstrukcije. Kot že prej omenjeno, je pri rušenju sten dobrodošlo sodelovanje s statikom, ki bo točno opredelil steno kot nosilno ali nenosilno. Rušenje nosilnih sten v stanovanju vsekakor ne pride v poštev, saj se s tem spremeni konstrukcija celotnega stanovanjskega objekta, s čimer stavba posledično postane nestabilna in nevarna za uporabo.

    3.2 Prenova stanovanja: grobi razvod električnih in vodovodnih inštalacij

    Položitev grobega razvoda električnih in vodovodnih inštalacij sledi sočasno z rušitvenimi in grobimi deli. Poleg postavitve grobega razvoda instalacij je v tej fazi potrebno oz. smiselno razmisliti o vrsti ogrevanja, še posebej v primeru položitve cevi za talno gretje, ki morajo biti položene pred izvedbo strojnih tlakov.

    3.3 Menjava oken in vrat

    V prenovo stanovanja na ključ je velikokrat vključena tudi menjava stavbnega pohištva (okna, vrata), z namenom zagotovitve ustrezne energetske učinkovitosti stavbe. Slaba energetska učinkovitost je pogojena s slabo kvaliteto stavbnega pohištva in predvsem s slabo vgradnjo le-tega. Nič kaj dosti namreč ne koristi kvalitetno stavbno pohištvo, če le-to ni ustrezno vgrajeno.
    Slaba in neustrezna vgradnja stavbnega pohištva se bo posledično poznala predvsem na višjih stroških ogrevanja.

    3.4 Izdelava estrihov

    Po grobem razvodu električnih in vodovodnih instalacij sledi izvedba strojnih tlakov (estrihov). V primeru talnega gretja se estrih enostavno razlije in ustrezno poravna na že prej položene cevi za talno gretje, ki so pritrjene na sistemsko ploščo.

    3.5 Izvedba končnega razvoda vodovodnih in električnih inštalacij

    V končni razvod električnih in vodovodnih inštalacij je vključena zamenjava električne omarice, kitanje in pleskanje sten, končna postavitev električnih kablov in stikal ter postavitev finalnega razvoda cevi za vodovod in kanalizacijo.

    3.6 Grobi in fini ometi na stenah in stropih

    Namen grobih in finih ometov je t. i. priprava sten na končno kitanje, glajenje in pleskanje (slikopleskarska dela). Pred nanosom grobega in finega ometa je seveda nujno, da se vse poškodovane stene ustrezno zakrpajo in poravnajo.

    3.7 Prenova stanovanja: slikopleskarska dela

    Slikopleskarska dela pomenijo finalno obdelavo sten in stropov, kamor prištevamo brušenje, kitanje, glajenje, premaz sten in na koncu tudi pleskanje.

    3.8 Polaganje talnih oblog ter montaža stikal in vtičnic

    Po končanih slikopleskarskih delih se prenova stanovanja na ključ nadaljuje s polaganjem oz. sanacijo talnih oblog. Sem prištevamo recimo polaganje parketa, laminata, vinilnih (PVC) talnih oblog, keramike in podobno. Za konec še pride finalna montaža stikal in vtičnic celotnega stanovanja.

    4. Prenova stanovanja: prenova kopalnice

    Posebej smo izpostavili prenovo kopalnice, ki poleg postavitve instalacij, predstavlja največji delež stroškov v sklopu celovite prenove stanovanja. Največ preglavic predstavljajo morebitne prestavitve vodovodnih instalacij in ostale sanitarne opreme ter nazadnje priklop in montaža. V prenovo kopalnice sodi predvsem izvedba vodovodnih instalacij, zamenjava ali prestavitev sanitarne opreme, polaganje keramičnih ploščic, fugiranje in podobno. Cena za prenovo kopalnice se giblje okrog 800 €/m2. V tem primeru vas bo prenova kopalnice velikosti 7 m2 stala okrog 5.500 €.

    5. Koliko stane prenova stanovanja na ključ?

    Cena kompletne prenove stanovanja z rušitvijo predelnih sten, postavitvijo novih sten, celotno prenovo električnih inštalacij, izvedbo novega ogrevanja, suhomontažo, keramičarska, parketarska in slikopleskarska dela, je 650 €/m2. Tako boste za prenovo stanovanja na ključ velikosti 65 m2 odšteli dobrih 42.000 €.
     
    prenova kopalnice
    Prenova kopalnice stane okrog 800 evrov na kvadratni meter. 
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Point A d.o.o.

    Glede na to, da ste mojster na področju prenove hiš in stanovanj vas sprašujemo, kakšen je redosled celovite prenove stanovanja ali hiše, na kaj vse je potrebno biti pozoren?

    Kot prvo, je seveda potreben ogled trenutnega stanja stanovanja. Zelo dobro je, če ima stranka že ob ogledu mojstra narejeno vsaj idejno zasnovo/idejni projekt prenove stanovanja, kjer so točno določene predpostavke, kaj vse je potrebno narediti. V kolikor omenjenega nimate, vam na podlagi ogleda trenutnega stanja priskrbimo tudi točen popis del vseh predvidenih del, na podlagi katerega vam nato podamo ponudbo za prenovo.

    Redosled celotne prenove stanovanja gre takole: izpraznitev stanovanja, sledijo rušitvena in groba gradbena dela, grobe vodovodne inštalacije in električna napeljava, izvedba estriha, končni razvod celotnih električnih instalacij in vodovoda, nanos grobih in finih ometov na stene in strop. V končni fazi sledi kitanje, glajenje in pleskanje sten in stropov, nato polaganja talnih oblog (parket, keramika,...) ter fina montaža stikal in vtičnic.

    Kakšna je cena prenove stanovanja?

    Cena obnove stanovanja je zelo različna, v prvi vrsti od celotnega obsega prenove. Okvirna cena komplet prenove stanovanja, kjer je vključena rušitev in postavitev novih predelnih sten, prenova električnih in vodovodnih instalacij, izvedba ogrevalnega sistema, suhomontažna dela, polaganje talnih in stenskih oblog (parket, keramika,...) in slikopleskarska dela, se giblje v rangu med 450 in 600€/m2.
    g. Aleksander, Point A d.o.o.

    Strokovni članek 8660
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova stanovanja?

    Imamo kar 1443 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1443 izvajalcev za področje Prenova stanovanja
    9.2
    3

    Luka Bau, gradbeništvo in druge storitve, d.o.o.


    10
    2

    ART DOM, gradbena dela, d.o.o.


    8.9
    2

    VMD gradbeništvo d.o.o.


    8.9
    9

    WohnIn Planungsbüro mit Wohnstudio GmbH


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane