Za področje

    Prenova stanovanja in cena

    Članek je koristil že 6843+ uporabnikom
    Prenova stanovanja sodi med kompleksen projekt, ki je v nekaterih primerih še bolj zahteven, kot pa sama gradnja objekta. Pomembno je vedeti, kdaj se je smotrno odločiti za prenovo stanovanja in kako se lotimo omenjenega dela. Navsezadnje seveda pridemo tudi do tistega podatka, ki je povezan s celotnim obsegom del prenove stanovanja - cene. V kakšnih primerih se odločimo za prenovo stanovanja, kakšen je postopek prenove stanovanja in kakšne so cene prenove stanovanja, si preberite v nadaljevanju članka.
    Strokovni članek 6843
    Obseg prenove stanovanja je odvisen od trenutnega stanja in naših potreb
    Imamo kar 1445 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    1. KDAJ SE ODLOČIMO ZA PRENOVO STANOVANJA?
    Na odločitev za vrsto prenove stanovanja vplivajo različni dejavniki. Odločitev in predvsem obseg prenove stanovanja je odvisen od trenutnega stanja stanovanja, v katerega se želimo vseliti ali v njem že bivamo. Glede na to ločimo različne vrste prenove stanovanja, ki so opisani v nadaljevanju.

    Delno opremljeno novo stanovanje
    Pri prvi vrsti prenove gre za stanovanje, ki je novo oz. delno opremljeno ter potrebuje le vnos dodatnega kosa pohištva in dekorja, s čimer bo bolj zaživelo. Čeprav gre za minimalni ‘’poseg’’ v stanovanje pa se je potrebno zavedati, da prenova predstavlja širok pojem, v katerega so vključena tudi omenjena manjša dela oz. posegi, s pomočjo katerih lahko spremenimo videz, način in kvaliteto notranjega prostora.

    Neopremljeno novo stanovanje
    Druga vrsta prenove stanovanja zajema popolnoma novo stanovanje, ki pa ne vsebuje nobenih elementov notranje opreme oz. pohištva ter je tako opremljeno samo z instalacijami in morebiti še s kakšno talno oblogo, ki se nam ne dopade. V tem primeru gre za bolj obsežen poseg, ki zahteva načrtni plan razdelitve posameznih del na korake oz. etape. Prav tako se priporoča sodelovanje z arhitektom, ki vam bo svetoval pri izbiri materialov, barv in postavitvi notranje opreme.

    Opremljeno stanovanje, ki ne ustreza našemu življenjskemu slogu
    Pri naslednji vrsti prenove gre za adaptacijo stanovanja, kjer je stanovanje sicer opremljeno, vendar ne ustreza našim kriterijem in življenjskemu slogu. Sledi zamenjava določenih kosov pohištva, talnih in stenskih oblog ali celo adaptacija glede nove razporeditve prostorov v stanovanju, kjer je v večini primerov vključeno tudi rušenje sten. Tovrstna prenova velja še za bolj kompleksno od prejšnje, poleg arhitekta pa je dobrodošlo vključiti še gradbenika oz. statika, ki bo najbolje opredelil vse stene primerne za nadaljnje rušenje, seveda ob predpostavki, da so le -te nenosilne.

    Staro, dotrajano stanovanje
    Staro in dotrajano stanovanje običajno kar samo po sebi kliče po prenovi. Pod pojem dotrajano stanovanje uvrščamo bivalno enoto, ki je potrebna pravzaprav celovite prenove od instalacij, stavbnega pohištva (oken, vrat), stenskih oblog, talnih oblog in notranje opreme. Gre torej za celovito prenovo stanovanja, ki vas bo najbolj udarila po žepih in v prenovo katere je vsekakor smiselno vključiti arhitekta ali gradbenika, ki vam bo pri prenovi svetoval pri izbiri materialov, barv, dekorja, razporeditve notranje opreme stanovanja in podobno.

    Tokrat smo navedli različne primere, kdaj se je smotrno lotiti prenove stanovanja. V naslednjem članku pa bomo posebej izpostavili primer stare, dotrajane stanovanjske enote, ki je potrebna celovite prenove.

    2. KAKŠNA JE CENA PRENOVE STANOVANJA?
    Cena prenove stanovanja je v prvi vrsti odvisna od trenutnega stanja in velikosti stanovanjske enote, kar posledično vpliva na obseg del, zajetih v prenovo stanovanja. Na ceno prenove stanovanja vpliva tudi kakovost vgrajenih materialov, gradbeni izvajalec in še kaj.

    Opomba: navedene cene so povprečne in veljajo za stanovanje velikosti 65 m2.

    Delno opremljeno novo stanovanje
    V primeru delno opremljenega novega stanovanja, kjer je v prenovo stanovanja vključena le posamezna notranja oprema, dekor se stroški gibljejo okrog 5. 000€, odvisno seveda od količine in kakovosti vnešene notranje opreme in materialov.

    Neopremljeno novo stanovanje
    V primeru neopremljenega novega stanovanja velikosti 65 m2, so stroški občutno večji. Stroški prenove neopremljenega novega stanovanja, v katerem je potreben vnos celotne notranje opreme in zamenjava talnih oblog, se gibljejo okrog 15. 000€, odvisno seveda od količine in kakovosti notranje opreme, materialov, dekorja in talne obloge.

    Opremljeno stanovanje, ki ne ustreza našemu življenjskemu slogu
    Za prenovo že opremljenega stanovanja, v velikosti 65 m2, ki pa žal ne ustreza našemu življenjskemu slogu, boste odšteli še večji delež. V prenovo že opremljenega stanovanja sodijo naslednja dela: adaptacija nove razporeditve prostorov, kjer je vključeno rušenje nenosilnih sten, prestavitev določenih instalacij,  zamenjava notranje opreme, talnih in stenskih oblog.  Za tovrstna dela boste odšteli približno 25. 000€, lahko tudi občutno več, odvisno od količine rušitvenih del in prestavitve instalacij, količine in kakovosti notranje opreme in vgrajenih materialov za talne in stenske obloge.

    Staro, dotrajano stanovanje
    V primeru celovite prenove stanovanja na ključ, se cena giblje med 450 in 750€/m2. Tako boste za celovito prenovo stanovanja, v velikosti 65 m2, odšteli dobrih 35. 000€.  Zgornja cena je lahko seveda tudi višja, odvisno od kvadrature stanovanja, vgrajenih materialov in podobno. Največji strošek celovite prenove stanovanja predstavlja izvedba instalacij, še posebej v kopalnici.

    Celovita prenova stanovanja je velikokrat bolj zahtevna kot gradnja objekta
    Celovita prenova stanovanja je velikokrat bolj zahtevna kot gradnja objekta


    Strokovni članek 6843
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova stanovanja?

    Imamo kar 1445 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1445 izvajalcev za področje Prenova stanovanja
    9.4
    24

    HALEX Halil Krasniči s.p.


    8.9
    1

    Handwerker und Hausmeister Service Miran Ornik


    8.7
    0

    A-Ž GRADBENIŠTVO d.o.o.


    10
    3

    LSA-PRENOVA d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane