Za področje

    Naravno hidravlično in gašeno apno za omete

    Članek je koristil že 5734+ uporabnikom
    Ena poglavitnih nalog podjetja Baumit je zaščita kulturne dediščine pred propadanjem, neustreznimi predelavami, poškodbami, zunanjimi vplivi ali uničenjem. Ohranitev zgodovinske vrednosti, popravilo morebitnih poškodb in obnova stavbe, ki sledi prvotnemu načinu gradnje, je svojevrsten izziv. Te stavbe predstavljajo pomembno družbeno kulturnozgodovinsko dediščino, saj nam prikazujejo arhitekturo in način življenja v preteklosti.
    Strokovni članek 5734
    gaseno apno
    Imamo kar 613 izvajalcev za področje Ometi:

    1. Gašeno apno za omete

    Gašeno apno za omete ima več funkcij. V gradbeništvu se uporablja za beljenje novih in starih apnenih ometov, v drugih panogah pa za druge namene. V živinorejski industriji je tako namenjeno razkuževanju hlevov, saj deluje fungicidno in dezinfekcijsko. Gašeno apno je zaradi svojih antimikrobnih lastnosti naravno higiensko in sanitarno sredstvo. V vinogradništvu in sadjarstvu pa za izdelavo škropiv. V omenjenih panogah se prav tako uporablja za preprečevanje pokanja drevesnih skorij, ki so idealna vstopna točka za prodor bakterij, ki povzročajo bolezni.

    Uporaba in pridobivanje gašenega apna, žganega z drvmi, je večstoletna tradicija. Kvalitetno starano apno ne plesni in ne odpada, s staranjem pa se njegova kakovost še izboljšuje.

    2. Kako se uporablja gašeno apno?

    Gašeno apno v gradbeništvu najpogosteje uporabljamo za beljenje fasad, za pripravo grobih in finih malt, za obnovo kulturne dediščine ter za zidanje različnih vrst peči in štedilnikov.

    2.1 Gašeno apno za beljenje

    Uporaba gašenega apna je preprosta. Skrivnost je v pravilnih razmerjih, pri čemer je najboljše, če sledimo priporočilom proizvajalca. Za prvi nanos pripravimo mešanico v razmerju 1:5 - 1 kg apna na 5 litrov vode. Za vse ostale nanose na omet apno zmešamo v razmerju 1:1.

    2.2 Gašeno apno za omete - priprava malte

    Če želimo gašeno apno uporabiti za pripravo malte, moramo slediti drugačnim razmerjem kot pri uporabi gašenega apna za beljenje. Pravilno razmerje za grobe omete je 1 kg apna na 3-4 kg peska, torej 1:3 ali 1:4. Pravilno razmerje za fine malte je 1:2.

    2.3 Kako se nanaša gašeno apno?

    Oprijemljivost gašenega apna je dobra, zato je primerno tako za zunanje kot notranje omete. Nanašamo ga s čopiči različnih velikosti ali z brizgalko. V slednjem primeru je gašeno apno pred uporabo treba precediti, zato da večji koščki ne zamašijo brizgalke. Različne nianse odtenka gašenega apna dosežemo z dodajanjem suhih oksidnih barv, ki jih je treba raztopiti v vodi. Pravilno hranjeno gašeno apno nima roka uporabe in je uporabno stoletja, paziti pa moramo, da ne zmrzne. Poraba na m2 je odvisna od namena uporabe in števila nanosov. 25 kg vedro pri redčenju v razmerju 1:1 načeloma zadostuje za 150 m2, medtem ko bo 15 kg dovolj za 80 m2.

    Narvno hidravlično apno Bumit NHL je odlično za prenovo spomeniško varovanih objektov.
    Narvno hidravlično apno Bumit NHL je odlično za prenovo spomeniško varovanih objektov.

    3. Naravno hidravlično apno za obnovo kulturne dediščine

    3.1 Hidravlično apno stavbe zaščiti pred propadanjem

    Ena poglavitnih nalog podjetja Baumit je zaščita kulturne dediščine pred propadanjem, neustreznimi predelavami, poškodbami, zunanjimi vplivi ali uničenjem. Ohranitev zgodovinske vrednosti, popravilo morebitnih poškodb in obnova stavbe, ki sledi prvotnemu načinu gradnje, je svojevrsten izziv. Te stavbe predstavljajo pomembno družbeno kulturnozgodovinsko dediščino, saj nam prikazujejo arhitekturo in način življenja v preteklosti.

    3.2 Restavriranje s sodobno tehnologijo

    Uporaba apna kot enega najstarejših poznanih gradbenih materialov ima v gradbeništvu zelo dolgo tradicijo. V raziskavah zgodovinskih najdb se vedno znova pojavi naravno hidravlično apno, ki s svojo posebno odpornostjo številnim stavbam omogoča, da so ostale ohranjene čez stoletja. V podjetju Baumit smo razvili posebno linijo
    proizvodov za restavriranje, ki je rezultat dolgoletnih izkušenj.
    Z NHL vezivi in pripravljenimi maltami Baumit je na voljo skupina proizvodov za obnovo spomeniško varovanih stavb. S svojimi lastnostmi, osnovanimi na zgodovinskih zgledih, so idealna rešitev, ko je treba stare omete obnoviti in jih čim bolj približati prvotnemu stanju.

    4. Hidravlično apno Baumit NHL

    Hidravlično apno Baumit NHL ima odlične lastnosti, ki so kot nalašč primerne za obnovo spomeniško zaščitenih stavb, katerih prenova zahteva sledenje izvirnim tehnikam gradnje in materialom. Na voljo so:
     
    - posebni proizvodi za zgodovinske stavbe
    - sistemski proizvodi za ročno in strojno obdelavo
    - medsebojno prilagojeni pripravljeni proizvodi
    - višja zanesljivost zaradi enakomernega vezanja
    - paroprepustni sistemi (omet + izravnalna masa + barva)

    4.1 Hidravlično apno NHL – Natural Hydraulic Lime

    Kratica NHL pomeni naravno hidravlično apno. Združuje prednosti klasičnega apna - vezava s CO2 - s strjevanjem ob stiku z vodo brez dodatka cementa. Zaradi ohranjanja značaja prvotnih gradiv se priporoča za obnovo zgodovinskih stavb. Proizvodi Baumit NHL so v osnovi namenjeni obnovi in vzdrževanju zgodovinskih in spomeniško varovanih stavb na način, ki sledi prvotni tehniki gradnje. Najbolj ustrezni so naravni in mineralni proizvodi brez cementa: 
     
    Baumit NHL VorSpritzer: Obrizg na osnovi naravnega hidravličnega apna. Zrnavost 4 mm.
    Baumit NHL HandPutz: Osnovni omet na osnovi naravnega hidravličnega apna za tradicionalno ročno vgrajevanje. Zrnavost 4 mm.
    Baumit NHL MaschinenPutz: Strojni omet na osnovi naravnega hidravličnega apna. Zrnavost 2 mm.
    Baumit NHL ThermoPutz: Toplotnoizolacijski lahki omet na osnovi naravnega hidravličnega apna. Toplotna prevodnost: λ = 0,10 W/mK
    Baumit NHL FeinPutz: Mineralni fini omet na osnovi naravnega hidravličnega apna. Zrnavost 0,6 in 1,0 mm.
    Baumit NHL Glätte: Izboljšana gladka izravnalna masa naravne barve na osnovi naravnega hidravličnega apna. Zrnavost 0,1 mm.
    Baumit NHL Spachtel: Izboljšana izravnalna masa naravne barve na osnovi naravnega hidravličnega apna. Zrnavost 0,6 mm.
     
    Strokovni članek 5734
    Avtor: BAUMIT D.O.O.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ometi?

    Imamo kar 613 izvajalcev za področje Ometi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 613 izvajalcev za področje Ometi
    8.9
    1

    MALIŠI, gradbeništvo, d.o.o.


    10
    6

    ELKOR d.o.o.


    9.9
    6

    Opella d.o.o.


    8.9
    0

    GNEZDO sonaravna gradnja in materiali d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane