Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Zazidljiva parcela in nakup parcele - dobro je vedeti

    Članek je koristil že 44674+ uporabnikom
    Nakup zemljišča je zajetna investicija, na katero se moramo ustrezno pripraviti. Zemljišče za gradnjo naše hiše je najprej treba skrbno izbrati, preveriti možnosti in omejitve ter ustrezno izvesti vse zakonodajne in kupoprodajne postopke. V nadaljevanju bi vas pri MojMojster radi seznanili, na kaj je treba biti pozoren pred nakupom zemljišča. Če ne boste seznanjeni z osnovami, vas lahko nepravilne odločitve hitro udarijo po denarnici.
    Strokovni članek 44674
    priljubljen
    zazidljivo zemljisce naslovna
    Imamo kar 73 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba:

    1. Zazidljiva parcela

    1.1 Kje najdem podatek, ali je parcela zazidljiva?

    Najprej nas mora zanimati, ali je zemljišče, ki ga nameravamo kupiti, sploh zazidljivo. Zazidljivost zemljišča določa Občinski podrobni prostorski načrt ali OPPN. Preverimo ga lahko na dva načina. Nekoliko daljši način je, da se obrnemo na občino in vložimo Vlogo za spremembo namembnosti, ki je predmet prostorskega akta. Po Zakonu o urejanju prostora imenuje Prostorski red.
    Če vaše zemljišče ni zazidljivo in je klasificirano kot kmetijsko zemljišče, to ureja Zakon o kmetijskih zemljiščih. 

    1.2 Zazidljiva parcela in sprememba namembnosti

    Zazidljivost zemljišča pa lahko preverimo tudi na PISU ali iObčini, kamor je vpisanih večina slovenskih občin. S klikom na parcelo ali iskanjem po parcelni številki lahko preverite te in številne druge informacije, tako da izdelate poročilo o parceli. V nekaterih primerih ima občina lahko predkupno pravico. Če želite zemljišču spremeniti namembnost iz kmetijskega v zazidljivo, lahko pri občini vložite predlog za spremembo. Za tem boste morali plačati tudi odškodnino, ki je odvisna od bonitete zemljišča in vas bo stala nekaj tisoč EUR. 
    Zazidljivo zemljišče
    Pred nakupom parcele morate nujno preveriti, ali je vpisana v zemljiško knjigo.

    2. Je zazidljiva parcela vpisana v zemljiško knjigo?

    2.1 Zemljiško knjigo preverite še pred nakupom

    Ali je zemljišče, ki ga nameravate kupiti, vpisano v zemljiško knjigo, je pomemben podatek. Zemljiška knjiga je namreč javna listina, kjer so dostopni podatki o pravicah lastnikov na nepremičninah kot na primer lastninska pravica, hipoteka, zemljiški dolg, služnostna pravica … 

    2.2 Zazidljiva parcela in služnostne pravice, hipoteka in drugo

    Če je zemljišče vpisano v zemljiško knjigo, potem za vas ni nobenih težav. Na izpisu iz zemljiške knjige lahko preverite veliko pomembnih informacij o zemljišču. Za vas je pomembno, ali so urejene služnostne pravice, če so za zemljišče izdane predkupne pravice, obremenitve ali hipoteka. Prav tako lahko preverite vse v zvezi z aktualnim lastništvom zemljišča.

    2.3 Izpis iz zemljiške knjige

    Izpis iz zemljiške knjige lahko naročite osebno na upravni enoti, hitrejši postopek pa lahko izvedete kar na spletu. Najprej se registrirate na https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/index.html, potrdite geslo, vpišete parcelno številko in naročite izpis.
    Če zemljišče, ki ga nameravate kupiti, ni vpisano v zemljiško knjigo, vam nakup odsvetujemo, razen če se lastnik zaveže, da bo vpis zemljišča v zemljiško knjigo uredil še pred nakupom.

    3. Dostop do zemljišča in služnostna pot

    3.1 Služnostno pravico najdete v zemljiški knjigi

    Pred nakupom zemljišča se pozanimajte, ali je to dostopno iz javne poti in ali ima urejene služnostne poti. Služnostna pot je nujna, saj brez nje ne morete dostopati do svojega zemljišča. Da bi se izognili sosedskim sporom, lahko preverite, ali ima parcele urejene služnostne poti. To lahko storite za podlagi pregleda podatkov v zemljiški knjigi (4), kjer se lahko za dostop do podatkov brezplačno registrirate.

    3.2 Če služnostna pravica ni vpisana

    Če ima zemljišče v zemljiški knjigi vpisano služnostno pravico, vam je ne bo treba urejati. V nasprotnem primeru se morate z lastniki zemljišča, po katerih bi potekala služnostna pot, formalno dogovoriti in služnost vpisati v zemljiško knjigo.
    zazidljiva parcela
    Višina komunalnega prispevka je odvisna od občine in lahko močno variira.

    4. Zazidljiva parcela: komunalna opremljenost parcele

    Preverite tudi komunalno opremljenost. Ali je na parceli priključek za vodovod in kanalizacijo? Je treba kanale speljati po drugih parcelah? Kako daleč je električno in telekomunikacijsko omrežje? Če je parcela komunalno opremljena, pomeni, da je priključena vsaj na javno električno omrežje ter da ima priključek za vodovod in kanalizacijo in dostop do javne občinske ceste.
     
    To preverite tudi tako, da v portalu iObčina (2) poiščete vašo parcelo, zgoraj izberete »tematike« in vključite karte kot so »energetika«, »komunala«, »promet« in pregledate oddaljenost omrežij. Če parcela ni komunalno opremljena, boste morali financirati tudi izvedbo komunalnih vodov do roba parcele.

    5. Komunalni prispevek

    Komunalni prispevek nas kot bodoče lastnike parcele zavezuje, da plačamo del stroškov, ki jih je imela občina z izgradnjo komunalnega omrežja. Odvisen je predvsem od vaše parcele in velikosti objekta. Pri prodajalcu se pozanimajte, ali je prispevek že plačan. V primeru, da ni, se za okvirne stroške nujno pozanimajte pri svoji občini, saj stroški komunalnega prispevka lahko znašajo od 4.000 pa vse do 30.000 EUR - odvisno od občine. Višino določa Pravilnik o merilih za odmero komunalnega prispevka (6), ki ga mora izdati vsaka občina. Pri svoji občini se pozanimajte, kje so objavili pravilnik. Čeprav je izračun precej kompliciran in vsebuje precej vrednosti, se vam splača potruditi. S svojim izračunom lahko celo znižate ceno komunalnega prispevka.
     
    Viri: 
    -(1) GURS: http://www.geoprostor.net/PisoPortal/vstopi.aspx
    -(2) iObčina: http://www.iobcina.si/iobcina2/
    -(3) UrbInfo: http://urbinfo.gis.ljubljana.si/web/profile.aspx?id=MOL_Urbanizem@Ljubljana
    -(4) PISO: http://www.geoprostor.net/PisoPortal/vstopi.aspx
    -(5) Zemljiška knjiga: https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/index.html
    -(6) Komunalni prispevek: http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r09/predpis_NAVO69.html
    -(7) Zakon o nepremičninskem posredovanju: http://www.mzip.gov.si/fileadmin/mzip.gov.si/pageuploads/zakonodaja/nepremicnine/nepremicninsko_posredovanje_precisceno.pdf
    -(8) Zemljiška knjiga: http://www.sodisce.si/javne_knjige/zemljiska_knjiga/
     
    Strokovni članek 44674
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba?

    Imamo kar 73 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 73 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba
    10
    1

    SINELO, vodenje gradbenih projektov in svetovanje, Rok Kostrevc s.p.


    9.1
    0

    URBI d.o.o. Oblikovanje prostora


    10
    1

    Pinger, svetovanje in inženiring, Urban Pinter s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane