Za področje

    Drenaža okoli hiše - cena za drenažne cevi in pravilna izvedba drenaže

    Članek je koristil že 41549+ uporabnikom
    Drenaža okoli hiše služi za odvajanje vode stran od objekta. Drenaža se uporablja vsepovsod na določenih mestih, kjer prihaja do presežka meteorne vode, visoke podtalnice ali pa gre za močvirnato območje (zastajanje meteorne vode). Pravilna izvedba drenaže služi zaščiti temeljev pred podtalno vodo.
    Strokovni članek 41549
    priljubljen
    drenaza okoli hise
    Imamo kar 1022 izvajalcev za področje Izdelava kanala:

    1. Izdelava drenaže

    Pravilna izvedba drenaže okoli hiše se prične z izkopom drenažnega kanala okrog temeljev hiše, ki služi za odtekanje meteorne vode od hiše. Drenažni kanal mora biti globlji kot spodnji rob temeljev oz. temeljne plošče. Po izkopu vsipamo v drenažni kanal drenažni pesek in geotekstil, na katerega v ustreznem naklonu položimo drenažno cev. Drenažni sloj gramoza ima običajno debelino 15-20 cm. Geotekstil skrbi za preprečitev vdora zemljine in ostalih delcev v novonasuti gramoz in drenažno cev. Drenažne cevi se običajno položijo max. 1m stran od nosilnih zidov hiše. Po položitvi drenažne cevi se le-ta zasuje z zemljino.
     
    Drenažne cevi so običajno iz PVC ali PE materiala, premera približno od 50 do 200 mm, odvisno od objekta in količine vode, ki jo je potrebno odvesti stran od hiše. Poglavitni del vsakega drenažnega sistema hiše so tudi revizijski jaški, ki so praviloma nameščeni v vsakem vogalu hiše. Ko je sistem drenaže zaključen in povezan, lahko voda po drenažni cevi nemoteno odteka do podtalnice
     
    Drenažo lahko izvedemo tudi pri obstoječih objektih, saj je postopek vzpostavitve drenažnega sistema praktično podoben, le dražji. Pri obstoječi hiši se najprej seveda odstrani ves vrhnji sloj zazelenitve ali tlakovanja, nato sledi izvedba drenažnega kanala, katerega globina je odvisna od globine temeljev hiše.
     
    Vsi pogoji in pravilna izdelava drenaže okoli hiše je določena s predpisi DIN 4095. Navedeni predpisi veljajo prav tako za vsa gradbena dela nad in pod instalacijo hiše.

    2. Pesek za drenažo

    Za drenažni pesek se običajno uporablja granulacija velikosti med 15 - 100 mm. Najbolj učinkovit je rečni prod, saj zarai zaobljenosti kamnov med njimi ostajajo razmaki, ki omogočajo hitrejše odvajanje meteorne vode. Lomljen pesek za drenažo se pogosto zmaši in lahko povzroči vdor vode v objekt.

    3. Katere drenažne cevi obstajajo?

    Pri drenažnem sistemu hiše v osnovi ločimo enoslojne in dvoslojne drenažne cevi.
    Drenažna cev

    3.1 Enoslojne drenažne cevi v kolutih

    Enoslojne drenažne cevi v kolutih so popolnoma okrogle oblike. Enoslojne drenažne cevi v kolutih so na voljo v naslednjih premerih: 50, 65, 80, 100, 125, 160 in 200 mm. Te vrste cevi so navite v kolute v dolžine od 50 do 200 m. Dolžina posameznega koluta je seveda odvisna od dogovora z izvajalcem in potrebe naročnika.
     
    Enoslojne drenažne cevi v kolutih so rebraste. Rebra cevem povečajo trdnost in jim obenem omogočajo večjo fleksibilnost. Sama masa cevi je glede na njihovo dolžino minimalna, saj cev oz. kolut z dolžino 200 m in premerom 50 mm, tehta le okoli 30-35 kg.

    3.2 Enoslojne drenažne cevi v palicah

    Za enoslojne drenažne cevi v palicah je značilna specifična oblika. Gre za t.i. tunel profil s krožnim obodom cevi in trapeznim dnom. Obod cevi je vzdolžno izžlebljen, posamezne prečne zareze pa si sledijo v štirih nizih na razdalji 22 mm.
     
    Vzdolžni žlebovi na obodu cevi so zadolženi za sprejem vode, ki pronica skozi filtrni pesek in za odvod vode do prečnih zarez, skozi katere pada voda v cev in na koncu odteka po trapeznem dnu cevi neposredno v kanalizacijo.

    3.3 Dvoslojne drenažne cevi

    Značilnost dvoslojnih drenažnih cevi hiše je rebrasta zunanja stena in gladka notranja stena. Gladka notranja stena zagotavlja boljše odtekanje vode, brez kakršnegakoli zastajanja v cevi. Dvoslojne drenažne cevi se običajno uporabljajo za odvajanje večjih količin vode z obsežnih površin.
     
    Na račun gladke notranje površine cevi so tako primerne za večje pretoke in kot take nepogrešljivi sestavni del odvodnjavanja avtocestnih površin in ostalih večjih prometnih objektov kot so tuneli, krožišča, brežine, železniške proge, letališke proge in podobno. Dvoslojne drenažne cevi so izdelane iz materiala polietilena visoke gostote (PE-HD).
    drenažna cev2.png
    Prikaz prereza drenaže ob robu hiše.

    4. Drenažna cev - cena

    Koliko stane drenažna cev? Cena drenaže okoli hiše je seveda odvisna od velikosti objekta, zahtevnosti instalacij objekta, terena, uporabljenega materiala in nenazadnje tudi izvajalca.
     
    Cena celotnega sistema drenaže okoli hiše se giblje med 15 in 25 EUR/tm. V navedeno ceno je vštet material in celotna izvedba drenažnega sistema pri novogradnji.
     
    Strokovni članek 41549
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izdelava kanala?

    Imamo kar 1022 izvajalcev za področje Izdelava kanala:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1022 izvajalcev za področje Izdelava kanala
    8.9
    0

    JOŽE DRUZOVIČ S.P.


    10
    5

    Mladost d.o.o.


    9.8
    29

    LEO BAU d.o.o


    9.9
    8

    GRADNJE ZEQIR ZEQIR PLAVA s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane