Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Rušenje hiše: cena in postopek rušitve hiše

    Članek je koristil že 32620+ uporabnikom
    Cena rušitvenih del povprečne, enodružinske hiše je odvisna od marsikaterih dejavnikov. Med prvi dejavnik sodi velikost in konstrukcijska sestava objekta za rušenje. Cena rušitve je poleg hiše odvisna tudi od lokacije parcele, pri kateri se upošteva teren, brežina in hrib. Vse to so dejavniki, ki na koncu lahko podražijo celotne stroške rušitve hiše.
    Strokovni članek 32620
    priljubljen
    rusitev hise
    Imamo kar 515 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    1. Kdaj se odločiti za rušenje hiše?

    1.1 Rušenje hiše zaradi hudih strukturnih poškodb

    Če je hiša močno poškodovana zaradi naravnih nesreč, potresov ali drugih vzrokov in je obnova nepraktična ali predraga, se je edino smiselno odločiti za rušenje hiše in gradnjo nove. V tem primeru bi bila prenova tako stroškovno in časovno potratna, da bi bila investicija praktično enaka, kot če objekt porušite in zgradite novega. Če obnova hudih in obsežnih strukturne poškodbe konstrukcije hiše ni smiselna, pa je smiselna prenova manjših, ki nastanejo z leti.

    1.2 Rušenje stare hiše 

    Kot vse stvari imajo tudi objekti svojo življenjsko dobo. Če je obstoječa hiša zelo stara, dotrajana in ne dosega sodobnih gradbenih standardov ter ne omogoča kakovostnega, sodobnega življenja, prenova pogosto ni smiselna. Pogost s prenovo ni mogoče radikalno spremeniti oziroma prilagoditi tlorisov hiše. Poleg se pri starih in predvsem nekakovostno grajenih hišah pojavljajo problemi, kot so propadajoča struktura, napake v temeljih ali resne težave z vodovodom, električno napeljavo ali kanalizacijo, ki na letni ravni predstavljajo velike stroške vzdrževanja. V tem primeru je rušenje lahko smiselna možnost.

    1.3 Neprimerna razporeditev prostorov

    Sodobno bivanje se nagiba k povezanim, pretočnim prostorom z velikimi okenskimi odprtinami, ki interier povezujejo z eksterierjem. Če se prostori v hiši ne prilegajo vašim potrebam in življenjskemu slogu ter preureditev ni izvedljiva ali bi bila predraga, lahko razmislite o rušenju in gradnji novega objekta z boljšo razporeditvijo prostorov. 

    1.4 Rušenje hiše zaradi ogrožanja zdravja

    Zadnji razlog, zakaj se je pametno odločiti za rušenje hiše, so zdravstvena tveganja. Če obstaja veliko zdravstvenih tveganj, kot so slaba izolacija, plesni in glive, škodljivci ali prisotnost strupenih snovi, kot je azbest (pogost na kritinah starih hiš), je rušenje hiše in gradnja nove pogosto edina zdravju prijazna možnost. 

    Rušenje hiše
    Včasih je rušenje hiše stroškovno najbolj optimalna in smiselna rešitev.

    2. Koliko časa traja rušenje hiše?

    Na splošno traja rušenje hiše od nekaj dni do nekaj tednov. To je v prvi vrsti odvisno od konstrukcijskega materiala, iz katerega je zgrajena hiša. Montažne hiše se enostavno demontirajo, sestavni deli hiše pa odpeljejo v predelavo ali na odpad. Rušenje montažne hiše bo tako končano v nekaj dneh, če zraven štejemo tudi rušenje temeljne plošče. Rušenje opečne hiše načeloma traja en do dva tedna, največ časa pa traja rušenje armiranobetonske hiše, ki bo vzelo dva do tri tedne. Trajanje rušitve je odvisno tudi od velikosti hiše.  

    Trajanje rušitve hiše lahko podaljšajo nepredvideni zapleti, kot so nepričakovane težave z gradbenimi materiali ali podzemne strukture.

    3. Ali za rušenje hiše potrebujem gradbeno dovoljenje?

    Da, v večini primerov je za rušenje hiše treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Splošno pravilo je, da je za rušenje stavbe potrebno gradbeno dovoljenje, kadar gre za večje objekte, kot so stanovanjske hiše ali poslovne stavbe. V takih primerih je treba pred začetkom rušenja vložiti ustrezno dokumentacijo, ki vključuje načrte rušenja, varnostne ukrepe in morebitne okoljske vplive. Gradbeno dovoljenje za rušenje manjših objektov, kot so manjši pomožni objekti, lope ali kemtijske strukture, načeloma ni potrebno, razen če je objekt spomeniško zaščiten, se nahaja na okoljevarstvenem območju ali njegovo rušitev preprečuje pravna pogodba. 

    Neupoštevanje zahtev za gradbeno dovoljenje pri rušenju stavbe lahko prinese pravne posledice in kazni, zato je vedno priporočljivo pridobiti potrebna dovoljenja in upoštevati lokalno zakonodajo.
    Rušenje hiše
    Cena za rušenje hiše se razlikuje od velikost hiše in materiala konstrukcije. Najtežje je porušiti armiranobetonske hiše, zato bo rušitev v tem primeru dražja. 

    4. Kdaj rušenje hiše ni mogoče?

    4.1 Varstvo kulturne dediščine

    Rušenje hiše najbolj pogosto ni mogoče oziroma ni dovoljeno zato, ker je objekt ali del objekta spomeniško zaščiten in pod nadzorom Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije. Različni deli objekta so pogosto različno vrednoteni, kar pomeni, da je nekatere dele mogoče porušiti, pri drugih je treba ohraniti le iste gabarite, tretje pa je treba ohraniti oziroma obnoviti točno takšne, kot so (najvišja stopnja zaščitenosti). V takih primerih se morate posvetovati z ZVKDS in lokalnimi upravnimi organi.

    4.2 Varstvo okolja in rušenje hiše

    Če je hiša zgrajena na območju z visoko okoljsko občutljivostjo, kot so območja z zaščitenimi vrstami rastlin ali živali, območja z vodnimi telesi ali območja z visoko stopnjo naravne lepote, lahko obstajajo omejitve glede rušenja zaradi varstva okolja. Rušenje bi lahko namreč ogrozilo občutljive ekosisteme.

    4.3 Pogodbeni sporazumi in pravne omejitve

    Včasih obstajajo pravne omejitve, ki izhajajo iz pogodb ali sporazumov, na primer če ste se zavezali, da boste ohranili hišo ali če je stavba del zemljiškega ali lastniškega dogovora.

    5. Rušenje hiše: cena

    Cena za rušenje hiše je odvisna od več dejavnikov, ključen dejavnik pa je seveda velikost hiše. Preprosto povedano, večja kot je hiša, več dela je potrebno za rušenje, kar poveča stroške. Na ceno rušitve vpliva tudi vrsta gradbenih materialov, uporabljenih pri gradnji hiše. Na primer, hiša z opečno konstrukcijo lahko zahteva več dela in stroškov pri rušenju kot hiša z lesenim okvirjem. Največ dela in časa zahteva rušenje armiranobetonske hiše, kjer je treba uporabiti posebne stroje in žago z diamantnim rezilom. 

    Stroški za rušenje hiše vključno z odvozom odpadkov na deponijo se običajno gibljejo med 70 in 120 €/m2.

    Na ceno rahlo vpliva tudi lokacija hiše in in razdalja do deponije za odstranjevanje odpadkov. Če je hiša težko dostopna ali oddaljena, se lahko povečajo stroški prevoza in odstranjevanja ruševin. Če je hiša kontaminirana z nevarnimi snovmi, kot je azbest ali druga strupena onesnaženost, bo potrebno dodatno delo in stroški za varno odstranitev teh snovi.

     
     
     
     
    Strokovni članek 32620
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Večje rušitve?

    Imamo kar 515 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 515 izvajalcev za področje Večje rušitve
    10
    12

    BRLEC d.o.o.


    10
    8

    Grafam d.o.o.


    10
    2

    Modens d.o.o.


    8.8
    0

    ELMEGRA d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane