Za področje

    Rušitveni načrt

    Članek je koristil že 14278+ uporabnikom
    Rušitveni načrt ali načrt rušitvenih del je mapa, ki spada v sklop projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja za odstranitev določenega objekta. Rušitveni načrt sestavljajo naslovna stran, kjer so zapisani vsi splošni podatki o objektu in vseh sodelujočih, izjava odgovornega projektanta, tehnično poročilo in načrti objekta.
    Strokovni članek 14278
    Rušitveni načrt spada v sklop projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja
    Imamo kar 519 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    1. NASLOVNA STRAN
    Naslovna stran vsebuje podatke o vrsti projekta, številki projekta, vrsti gradnje, investitorju, objektu in njegovi lokaciji, projektantu, odgovornem projektantu in odgovornem vodji projekta (običajno ista oseba).
     
    Glede na vrsto projekta spada rušitveni načrt v projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, pri odstavku o vrsti gradnji pa je običajno napisana odstranitev, rekonstrukcija, prizidava ali energetska sanacija objekta.
     
    Takoj za splošnimi podatki o rušitvenem načrtu sledi pisna izjava odgovornega projektanta načrta odstranitve objekta, kjer projektant s podpisom jamči, da je načrt odstranitve objekta skladen s prostorskim aktom, gradbenimi predpisi in ostalimi projektnimi pogoji oz. soglasji za priključitev, da so bile pri izdelavi načrta upoštevane vse ustrezne bistvene zahteve in da bo odstranitev zanesljiva in izvedena v skladu z načrtom in da so v načrtu upoštevane vse zahteve elaboratov.
     
    2. TEHNIČNO POROČILO
    Tehnično poročilo sestoji iz posameznih poglavij, pri katerih so navedeni vsi opisi in potrebne informacije za nemoten potek rušenja objekta.
     
    Projektna naloga
    Projektna naloga zajema osnovne podatke objekta, opis obstoječega stanja objekta, potek rušitve, opis potrebnih del pred pričetkom rušitve objekta, opis rušitvenih del, opis in upoštevanje varnostne tehnike v primeru rušenja posameznih delov objekta z vlečenjem, opis in upoštevanje varnostne tehnike v primeru ročnega rušenja objekta, načini preprečevanja emisij prahu in drugih nevarnosti, predvideni rok rušitve in popis gradbenih odpadkov pri rušenju objekta.
     
    Popis količine predvidenih gradbenih odpadkov
    Po opisu posameznih gradbenih odpadkov, ki bodo nastali pri rušenju objekta, sledi natančen popis količin gradbenih odpadkov glede na vrsto. Popis količine gradbenih odpadkov se poda v tabeli, kjer je poleg vrste gradbenih odpadkov zapisana največja količina gradbenih odpadkov, za katere investitorju ni potrebno zagotoviti oddaje zbiralcu gradbenih odpadkov in točna količina gradbenih odpadkov nastalih pri rušenju objekta. Ob koncu tabele s popisom količine predvidenih gradbenih odpadkov je podana še predračunska vrednost odstranitvenih del skupaj z odvozom na trajno deponijo.
     
    Ravnanje z gradbenimi odpadki
    Naslednje poglavje govori o ravnanju z gradbenimi odpadki, ki mora biti izvedeno v skladu s pravilnikom o ravnanju z njimi. Pri ravnanju z gradbenimi odpadki mora biti posebej določen opis o njihovem začasnem deponiranju na gradbišču in kasneje odvozu na javno, trajno deponijo.
     
    Varstvo pri delu
    Varstvo pri delu zajema opredelitev delovnega procesa in aktivnosti in opis varstvenih ukrepov za zagotavljanje varnosti pri rušenju objekta. Glede varnosti pri delu je še posebej poudarjena ustrezna varnostna oprema vsakega izmed izvajalcev in ureditev gradbišča, ki mora biti urejeno tako, da je omogočeno neovirano in zanesljivo izvajanje vseh del v zvezi z rušenjem, ki so opisana v tehničnem poročilu.
     
    Gradbeni stroji in naprave
    Konec tehničnega poročila običajno zajema opis in popis vse mehanizacije in gradbenih strojev, ki so v času rušitve objekta predvideni na gradbišču. Posebej je poudarjeno, da morajo biti vsi gradbeni stroji in ostali mehanizmi, ki se uporabljajo pri rušenju in transportu materiala pregledani in preizkušeni ter morajo ustrezati specifičnim pogojem v gradbeništvu. Delavci, ki upravljajo z gradbenimi stroji pa morajo poznati navodila o ravnanju z njimi.
     
    3. NAČRTI OBJEKTA
    Načrti oz. risbe običajno zajemajo situacijo odstranitve objekta, tloris pritličja, tloris nadstropja, tloris podstrešja, tloris strehe in karakteristične prereze. Vse risbe so seveda izdelane v primernem merilu, kjer je mogoče iz njih razbrati vse potrebne informacije. Merilo situacije je lahko 1:500, risbe tlorisov in prerezov pa 1:100, posamezni zajeti detajli pa v merilu 1:50 ali 1:20.
     
    4. CENA RUŠITVENEGA NAČRTA
    Cena za načrt rušenja hiše, ki spada v sklop projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja se giblje med 2000 in 6000€. V ceno načrta rušitvenih del so vključeni PGD načrti v merilu 1:100, pridobivanje potrebnih soglasij, vodenje postopka, tehnično poročilo in izdelava potrebnih elaboratov in ostalih izkazov.
     
    proposed-demolitons-and-alterations-ground-flor-plan-rev-b.jpg
    Primer grafičnega prikaza rušitvenih del v načrtu arhitekture
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Dalmastroj Stapić d.o.o.

    Kakšen je postopek rušitve objektov?

    Osnova za izvedbo rušenja objekta je izdelan rušitveni načrt, v katerem so opredeljeni in definirani  sklopi, potrebni za rušitev, naredi se popis gradbenih odpadkov, ki bodo nastali ob izvedbi.  Naročnik po novem zakonu sicer več ne potrebuje gradbenega dovoljenja, je pa potreben prej omenjeni rušitveni načrt in prijava rušitve.

    Kateri stroji se uporabljajo pri rušenju in kakšna je cena rušitve hiše?

    Rušitev objekta poteka po večini s težko gradbeno mehanizacijo in delno s pomočjo ročnih rušitvenih del. Med gradbeno mehanizacijo spada recimo bager in tovornjak, s katerim poskrbimo za odvoz gradbenega materiala, ki gre nadalje v predelavo, naj poudarim, da je gradbeni material potrebno tudi ustrezno ločevat ter zanj v skladu z zakonom zagotoviti vsa potrebna dokazila o odlaganju. V primeru dodatnega ročnega rušenja uporabljamo še druge manjše stroje oz. orodja. Okvirna cena rušitve za hišo velikosti 140 m2 se giblje od 3000€ naprej, je pa cena rušenja odvisna tudi od marsikaterih drugih dejavnikov.
    g. Matej, Dalmastroj Stapić d.o.o.

    Strokovni članek 14278
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Večje rušitve?

    Imamo kar 519 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 519 izvajalcev za področje Večje rušitve
    9.3
    3

    GRADNJE CIMI d.o.o.


    8.9
    1

    Gradbeništvo KOP-LG, Gros Leon s.p


    8.9
    0

    GPO D.O.O.


    8.9
    11

    Zaključna gradbena dela Dejan Ketiš s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane