Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Rušitev hiše v 4 korakih

    Članek je koristil že 7088+ uporabnikom
    Enako kot pri gradnji, je tudi pri rušitvi hiše potreben dosleden načrt, ki se ga mora upoštevati z namenom preprečitve morebitne dodatne škode na parceli in v njeni okolici. Rušitev hiše poteka v obratnem vrstnem redu kot gradnja, pogoj za pričetek rušitvenih del pa je pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje in projekt rušitvenih del. Do rušitve hiše v največ primerih pride zaradi dotrajanosti prvotnega objekta, ki ga je s finančnega vidika bolj smiselno porušiti in na njegovem mestu zgraditi nov objekt. V nadaljevanju so predstavljeni posamezni koraki do uspešne rušitve hiše.
    Strokovni članek 7088
    Pred rušitvijo hiše morate obvezno pridobiti gradbeno dovoljenje
    Imamo kar 520 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    1. PRIDOBITEV GRADBENEGA DOVOLJENJA ZA RUŠITEV HIŠE
    Lahko rečemo, da se postopek rušitve hiše prične s pridobitvijo pravnomočnega gradbenega dovoljenja, na podlagi katerega je zakonsko potrjena in omogočena izvedba rušitvenih del hiše. Gradbeno dovoljenje za rušitev hiše obsega opis in posnetek obstoječega in predvidenega stanja, lokacijske podatke o legi obstoječe hiše na parceli, zbirnik vseh priključkov na infrastrukturno omrežje, načrt rušitvenih del in varnostni načrt, ki zajema ukrepe za preprečevanje emisij prahu in ostalih potencialno škodljivih snovi, postopek ravnanja z gradbenimi odpadki in ukrepe iz varstva pri delu. Gradbeno dovoljenje vloži stranka na pristojni upravni enoti.

    2. ZAVAROVANJE GRADBIŠČA
    Po pridobitvi gradbenega dovoljenja za rušenje hiše sledi zavarovanje gradbišča oz. območja, kjer se bodo izvajala rušitvena dela. Gradbišče se uredi in zavaruje na podlagi varnostnega načrta, ki mora biti izdelan na podlagi veljavnih predpisov. V sklopu zavarovanja gradbišča in na podlagi varnostnega načrta se mora zagotoviti neoviran in zaščiten dostop do obstoječega objekta in ustrezna začasna prometna signalizacija. Prav tako se mora predvideti, da bodo v času rušitve hiše obstoječi objekti v neposredni okolici v funkciji, zato je potrebno zagotoviti vse ukrepe za zmanjšanje motečih vplivov na preostale objekte (varstvo pred hrupom, preprečevanje prašenja, preprečevanje raznosa gradbenega materiala pri izvozu na ulico, zagotovitev ustrezne začasne deponije gradbenega materiala).

    3. RUŠITVENA DELA
    Tretji korak je dejanski začetek rušitvenih del, ki poteka na podlagi vnaprej pripravljenega načrta rušitvenih del. Rušenje hiše poteka po naslednjem vrstnem redu: odklop in zaščita vseh komunalnih priključkov v objektu, demontaža opreme, demontaža stavbnega pohištva in ograj, podpiranje odprtin in konstrukcije pred rušenjem, rušenje oz. odstranitev fasadnih oblog in strešne kritine, rušenje ostrešja, rušenje rušenje predelnih sten, rušenje in odstranitev pohodnih elementov medetaže, rušenje nosilnih elementov medetaže, rušenje in odstranitev elementov povezave z nosilno konstrukcijo in nazadnje rušenje temeljev.

    Pred pričetkom rušitvenih del je tako potrebno vse instalacijske vode izključiti in demontirati obstoječo uporabno opremo. Vsi komunalni vodi se morajo zapreti, odstraniti oz. povezati tako, da še vedno omogočajo nemoten pretok v primeru napajanja sosednjih objektov. Pri rušitvi je potrebna izdelava vseh pomožnih konstrukcij, ki služijo podpiranju konstrukcije in stropa pri rušenju AB nadstrešnice ter pri izdelavi prebojev na obstoječi fasadi hiše. Demontaža stavbnega pohištva se običajno naredi ročno, rušenje konstrukcije hiše pa je opravljeno s pomočjo strojev oz. ustrezne mehanizacije.

    4. ODVOZ GRADBENEGA MATERIALA
    Po koncu rušitvenih del sledi zadnji korak v procesu rušitve hiše. Gradbeni material se mora odvesti na predvideno javno deponijo. Za uspešen in predvsem hiter odvoz gradbenega materiala na javno deponijo je potrebna ustrezna ločena začasna deponija na gradbišču, kamor se gradbeni material sproti odlaga med procesom rušenja hiše. Gradbeni material mora obvezno biti ločen po vrsti glede na klasifikacijo iz seznama gradbenih odpadkov.

    Investitor je med rušenjem hiše dolžan zagotoviti, da gradbeni izvajalci gradbene odpadke hranijo ali začasno skladiščijo na gradbišču na način, ki ne ogroža in onesnažuje okolja. Zbiralcu oz. prevozniku gradbenih odpadkov mora biti omogočen neoviran dostop za njihov prevzem in odvoz. V primeru, da pa začasna deponija na gradbišču ni možna, mora investitor zagotoviti zabojnike, v katere izvajalci neposredno odlagajo gradbene odpadke. Zabojniki morajo biti prilagojeni za odvoz brez prekladanja.


    Zavarovano gradbišče je eden izmed pogojev za pričetek rušitvenih del
    Zavarovano gradbišče je eden izmed pogojev za pričetek rušitvenih del


    Strokovni članek 7088
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Večje rušitve?

    Imamo kar 520 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 520 izvajalcev za področje Večje rušitve
    10
    8

    Dejan Tavčer s.p.


    8.9
    3

    Gradbeništvo Nermin Nuhanović, s.p.


    8.9
    1

    GRAVEL, gradbeno podjetje, d.o.o.


    10
    9

    GSA GRADBENE STORITVE IN AVTOPREVOZNIŠTVO ANDREJ KOŽUH S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane