x

  Betonske ograje

  Članek je koristil že 18447+ uporabnikom
  Betonska ograja velja za zelo trpežno konstrukcijo, ki se ponavadi uporablja kot podporni zid nasipov ter tako preprečuje zdrs zemljine. Betonsko ograjo lahko uporabimo prav tako za razmejitev zemljišča s sosedovo parcelo ali z ulico. Poleg tega, da betonska ograja omogoča različne načine uporabe, obstajajo tudi različne izvedbe betonske ograje; od klasične zidane betonske ograje z betonskimi zidaki in votlimi lomljenimi betonskimi zidaki do prefabriciranih betonskih ograj. Več o tem si preberite v nadaljevanju članka.
  Strokovni članek 18447
  priljubljen
  Betonska ograja v kombinaciji s kovinskimi elementi polepša okolico
  Imamo kar 1430 izvajalcev za področje Gradbena dela:

  1. KLASIČNA BETONSKA OGRAJA Z BETONSKIMI ZIDAKI, ZIDANA OGRAJA

  Betonske zidake krasi velika tlačna trdnost, zato so primerni za zidanje konstrukcijskih in predelnih sten oz. ograj. Betonski zidaki sodijo med vsestransko uporabljen gradbeni material, saj se poleg zidanja objektov uporabljajo tudi za urejanje dvorišč in vrta, izgradnjo podpornih zidov oz. škarp in stebrov. Betonski zidaki imajo dolgo življenjsko dobo, tudi na račun hidrofobnosti (odbijanja vlage), zaradi posebne strukture pa jih lahko zidamo na fugo. Da se na koncu izognemo dodatnim stroškom ometavanja, fuge na koncu zamašimo z malto, steno pa prepleskamo.

  1.1 Lomljeni zidaki

  Lomljeni oz. cepljeni betonski zidaki so posebna vrsta betonskih zidakov. Lomljeni betonski zidaki se večinoma uporabljajo za izdelavo okrasnih betonskih ograj, zidov in škarp in imajo naravni videz kamna. Dvostransko lomljeni betonski zidaki se uporabljajo za betonske ograje, uporaba štiristransko lomljenih betonskih zidakov pa je večinoma usmerjena v izvedbo betonskih stebrov.
   
  Lomljeni betonski zidaki so lahko tudi votli. Lomljene votle betonske zidake najprej zlepimo skupaj s primernim lepilom za zunanjo uporabo ter jih nato zalijemo z betonom in po potrebi tudi dodatno armiramo. Na koncu se betonski votli lomljeni zidaki pokrijejo s kapami za lepši izgled celotne betonske ograje.

  1.2 Opažni betonski zidaki

  Prednost opažnih betonskih zidakov je v tem, da ni potrebe po postavljanju lesenega opaža za betoniranje. Pri zidanju z opažnimi betonskimi zidaki se najprej postavi temelj, nato jih nadalje polagamo na suho, v horizontalni in vertikalni smeri pa položimo armaturne palice. V votlo jedro opažnih betonskih zidakov se na koncu vlije beton, po strditvi betona se betonska ograja iz opažnih zidakov pokrije z betonskimi  kapami.

  1.3 Izvedba betonske ograje z lomljenimi zidaki

  Pri zidanju z betonskimi lomljenimi zidaki se upoštevajo enaka pravila kot pri gradnji s klasičnimi, betonskimi zidaki.
   
  Betonsko ograjo iz lomljenih zidakov je kot prvo potrebno ustrezno temeljiti. Najprej se izkoplje gradbena jama za temelj, v katero se po izravnavi zemlje nasuje zmrzlinsko obstojni material (nasutje), katerega debelina naj bo 10-20 cm. Na nasutje se nato zabetonira temelj, ki ga po potrebi tudi dodatno armiramo. Dimenzije betonskega temelja so odvisne od višine betonske ograje. Priporoča se minimalna širina temelja 30 cm, globina betonskega temelja pa je odvisna od cone zmrzovanja. Na vsake 2,5 - 3,0 m je potrebno vgraditi armaturne palice (4x), da se izvede vertikalno armiranje betonskega zidu. Pred montažo lomljenih betonskih zidakov je potrebno izvesti še horizontalno hidroizolacijo, s katero se prepreči dvig vlage oz. vode v betonsko ograjo.
   
  Način zidanja betonskih lomljenih zidakov lahko izvedemo na dva načina. Pri betonskih ograjah do višine 70 cm, lahko betonske lomljene zidake enostavno zlepimo skupaj. Pri montaži betonskih lomljenih zidakov pazimo, da se stiki med zidaki po vertikalni liniji ne prekrivajo. Za lepljenje betonskih lomljenih zidakov se uporablja ustrezno lepilo za zunanjo uporabo. Na zadnjo vrsto betonskih zidakov lahko nalepimo še zaščitno betonsko kapo z utori, namenjenimi za odtekanje vode.
   
  Način izvedbe betonske ograje višine nad 70 cm se nekoliko razlikuje od prvega. Betonske lomljene zidake najprej zlepimo med sabo, nato pa jih zalijemo z betonom. Betonske votle lomljene zidake zlepimo med sabo v največ 4 vrste ter jih nato zalijemo z betonom. Nato nadaljujemo z polaganjem in lepljenjem votlih betonskih lomljenih zidakov do naslednje enake višine oz. vrste, katero spet sproti zaliijemo z betonom. Betonske lomljene zidake lepimo na način, kjer jih z lepilom namažemo po celotni vrhnji strani in na obeh stičnih stranskih ploskvah. Na ta način se prepreči iztekanje betona skozi manjše odprtine.
   
  Betonsko ograjo iz votlih zidakov lahko po potrebi tudi dodatno horizontalno armiramo. Horizontalno armaturo izvedemo na način, kjer v utore na zgornji strani betonskih lomljenih zidakov vstavimo dve železni palici. Betonsko ograjo na koncu prekrijemo s kapami, s čimer se prepreči vdor vode v betonsko ograjo in polepša videz betonske ograje.

  2. BETONSKA OGRAJA NAREJENA Z OPAŽEM IN MONTAŽNA BETONSKA OGRAJA

  Naslednji način izvedbe betonske ograje je s pomočjo lesenega opaža, namestitvijo armaturnih palic in končnim vlivanjem betona. Na ta način se izognemo medsebojnemu lepljenju betonskih zidakov.
   
  Posebna izvedba betonske ograje je montažna betonska ograja, kjer se ograjo oz. prefabriciran element prepelje na gradbišče in postavi. Bistvena prednost pred klasično betonirano ograjo na gradbišču je krajši čas izdelave na terenu, bistveno večja kvaliteta izdelkov in nižja cena v primerjavi s klasično betonsko ograjo oz. škarpo. Montažne betonske elemente se na gradbišče prepelje že obdelane in tako se ne zamudimo z opaževanjem in betoniranjem na gradbišču. Večja kvaliteta betonskih prefabriciranih elementov pa je na račun izdelave le-teh na posebnih jeklenih vibracijskih mizah.

  2.1 Izvedba montažne betonske ograje

  Prvi korak pri izdelavi montažne betonske ograje je priprava posebne jeklene vibracijske mize, na katero se namesti in pripravi leseni opaž. V pripravljen leseni opaž se namesti armaturna mreža, ki drži beton skupaj in prevzema natezne napetosti. Sledi vlivanje betona v leseni opaž in predvideno sušenje betona do njegove največje tlačne trdnosti, 28 dni. Ko se beton ustrezno posuši, sledi odstranitev lesenega opaža in končna obdelava betonske ograje. Montažna betonska ograja se z avtodvigalom prepelje na gradbišče in postavi.

  3. CENA BETONSKE OGRAJE

  3.1 Cena betonskega lomljenega škarpnika

  Povprečna cena za betonski lomljeni škarpnik, dimenzij 25 x 25 x 12,5 cm, porabe 20-32 kos/m2 je 1,45€.

  3.2 Cena betonske kocke za steber

  Približna cena za betonsko kocko za steber, dimenzij 20 x 20 x 11 cm, je 1,52€.
  Za betonsko kocko za steber, dimenzij 25 x 25 x 11 cm, boste odšteli okrog 1,80€.
  Povprečna cena za betonsko kocko za steber, dimenzij 23 x 23 x 22 cm, pa je 7,15€.

  3.3 Cena betonske kape za steber

  Povprečna cena za betonsko kapo za steber, dimenzij 25 x 25 cm, je 2,93€.
  Za betonsko kapo za steber, dimenzij 30 x 30 cm, pa boste odšteli približno 3,30€.

  3.4 Cena betonskega lomljenega zidaka

  Cena za dvostransko lomljen zidak za vrtne in dvoriščne ograje ter okrasne zidove, dimenzij 20 x 40 x 17 cm in porabe 14,5 kos/m2, je okrog 3,10€.
   
  Cena za štiristransko lomljen zidak, namenjen predvsem za postavitve stebrov, dimenzij 20 x 40 x 17 cm in porabe 14,5 kos/m2, je 4,45€.

  3.5 Cena betonske pokrivne kape za lomljen zidak in okrasni zid

  Cena za betonsko pokrivno kapo z utori za pokritje lomljenega zidaka in okrasnega zida, dimenzij 28 x 23,2 x 6 cm in porabe 4,3 kos/m, je okrog 1,75€.
   
   
   
   
  Ograja s klasičnimi betonskimi zidaki
  Ograja s klasičnimi betonskimi zidaki


  Opažni betonski zidaki z vertikalnimi in horizontalnimi armaturnimi palicami
  Opažni betonski zidaki z vertikalnimi in horizontalnimi armaturnimi palicami


  Grafični prikaz izvedbe betonske ograje z opažnimi zidaki
  Grafični prikaz izvedbe betonske ograje z opažnimi zidaki


  Postavitev montažne betonske ograje
  Postavitev montažne betonske ograje


  Strokovni članek 18447
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 1430 izvajalcev za področje Gradbena dela:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE GRADBENA DELA
  9.1
  0

  GRADBENA HIŠA SKUBIC d.o.o.

  Vodovodna cesta 101, 1000 Ljubljana
  9.2
  0

  LEGARTIS d.o.o.

  Trimlini 2I, 9220 Lendava
  9.2
  0

  GP KERAS d.o.o.

  Tržaška cesta 399, 1000 Ljubljana
  9
  0

  Gradnje Alojz Leskovar s.p.

  Markečica 20, 2317 Oplotnica
  8.9
  0

  ZIDARSTVO GRLJ RADO GRLJ S.P.

  TRPČANE 12, 6250 Ilirska Bistrica
  10
  3

  OBNOVA Kočevje d.o.o.

  Trg Svetega Jerneja 4, 1330 Kočevje
  Imamo kar 1430 izvajalcev za področje Gradbena dela:

  BREZPLAČNA STORITEV
  IŠČEMO LOKALNO
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE GRADBENA DELA?

  prenova mansarde
  gradnja prizidka
  podporna škarpa
  rušitev stene
  notranje stopnice
  betonska klet
  betonska plošča
  hidroizolacija balkona
  polaganje ploščic
  izdelava fasad
  cenovno dostopno zidanje
  izvajalec gradnje
 • Gradbena dela Ajdovščina
 • Gradbena dela Bled
 • Gradbena dela Bovec
 • Gradbena dela Celje
 • Gradbena dela Črna na Koroškem
 • Gradbena dela Črnomelj
 • Gradbena dela Domžale
 • Gradbena dela Gornja Radgona
 • Gradbena dela Gornji Grad
 • Gradbena dela Hrastnik
 • Gradbena dela Ilirska Bistrica
 • Gradbena dela Izola
 • Gradbena dela Jesenice
 • Gradbena dela Kamnik
 • Gradbena dela Kidričevo
 • Gradbena dela Kobarid
 • Gradbena dela Kočevje
 • Gradbena dela Koper
 • Gradbena dela Kranj
 • Gradbena dela Kranjska Gora
 • Gradbena dela Krško
 • Gradbena dela Laško
 • Gradbena dela Lendava
 • Gradbena dela Litija
 • Gradbena dela Ljubljana
 • Gradbena dela Ljutomer
 • Gradbena dela Maribor
 • Gradbena dela Metlika
 • Gradbena dela Mojstrana
 • Gradbena dela Mozirje
 • Gradbena dela Murska Sobota
 • Gradbena dela Nova Gorica
 • Gradbena dela Novo mesto
 • Gradbena dela Ormož
 • Gradbena dela Piran - Pirano
 • Gradbena dela Pivka
 • Gradbena dela Portorož
 • Gradbena dela Postojna
 • Gradbena dela Ptuj
 • Gradbena dela Radeče
 • Gradbena dela Radenci
 • Gradbena dela Radovljica
 • Gradbena dela Ravne Na Koroškem
 • Gradbena dela Ribnica
 • Gradbena dela Rogaška Slatina
 • Gradbena dela Sevnica
 • Gradbena dela Sežana
 • Gradbena dela Škofja Loka
 • Gradbena dela Slovenj Gradec
 • Gradbena dela Slovenska Bistrica
 • Gradbena dela Slovenske Konjice
 • Gradbena dela Šoštanj
 • Gradbena dela Štore
 • Gradbena dela Tolmin
 • Gradbena dela Trbovlje
 • Gradbena dela Tržič
 • Gradbena dela Trzin
 • Gradbena dela Velenje
 • Gradbena dela Vipava
 • Gradbena dela Vojnik
 • Gradbena dela Vransko
 • Gradbena dela Vrhnika
 • Gradbena dela Žalec
 • Gradbena dela Zreče
 • Gradbena dela Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2020 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane