Za področje

    Betonska ograja in cena betonske ograje

    Članek je koristil že 37351+ uporabnikom
    Betonska ograja velja za zelo trpežno konstrukcijo, ki se ponavadi uporablja kot podporni zid nasipov ter tako preprečuje zdrs zemljine. Betonsko ograjo lahko uporabimo prav tako za razmejitev zemljišča s sosedovo parcelo ali z ulico. Poleg tega, da betonske ograje omogočajo različne načine uporabe, obstajajo tudi različne izvedbe betonske ograje; od klasične zidane betonske ograje z betonskimi zidaki in votlimi lomljenimi betonskimi zidaki do prefabriciranih betonskih ograj. Poleg tega obstajajo tudi betonski stebri za ograje. Več o tem si preberite v nadaljevanju članka.
    Strokovni članek 37351
    priljubljen
    betnska ograja
    Imamo kar 1729 izvajalcev za področje Gradbena dela:

    1. Klasična betonska ograja

    1.1 Betonski zidaki

    Betonske zidake krasi velika tlačna trdnost, zato so primerni za zidanje konstrukcijskih in predelnih sten oz. ograj. Betonski zidaki sodijo med vsestransko uporabljen gradbeni material, saj se poleg zidanja objektov uporabljajo tudi za urejanje dvorišč in vrta, izgradnjo podpornih zidov oz. škarp in stebrov. Betonski zidaki imajo dolgo življenjsko dobo, tudi na račun hidrofobnosti (odbijanja vlage), zaradi posebne strukture pa jih lahko zidamo na fugo. Da se na koncu izognemo dodatnim stroškom ometavanja, fuge na koncu zamašimo z malto, steno pa prepleskamo.

    1.2 Betonska ograja z lomljenimi zidaki

    Lomljeni oz. cepljeni betonski zidaki so posebna vrsta betonskih zidakov. Lomljeni betonski zidaki se večinoma uporabljajo za izdelavo okrasnih betonskih ograj, zidov in škarp in imajo naravni videz kamna. Dvostransko lomljeni betonski zidaki se uporabljajo za betonske ograje, uporaba štiristransko lomljenih betonskih zidakov pa je večinoma usmerjena v izvedbo betonskih stebrov.
     
    Lomljeni betonski zidaki so lahko tudi votli. Lomljene votle betonske zidake najprej zlepimo skupaj s primernim lepilom za zunanjo uporabo ter jih nato zalijemo z betonom in po potrebi tudi dodatno armiramo. Na koncu se betonski votli lomljeni zidaki pokrijejo s kapami za lepši izgled celotne betonske ograje.

    1.3 Opažni betonski zidaki za betonske ograje

    Prednost opažnih betonskih zidakov je v tem, da ni potrebe po postavljanju lesenega opaža za betoniranje. Pri zidanju z opažnimi betonskimi zidaki se najprej postavi temelj, nato jih nadalje polagamo na suho, v horizontalni in vertikalni smeri pa položimo armaturne palice. V votlo jedro opažnih betonskih zidakov se na koncu vlije beton, po strditvi betona se betonska ograja iz opažnih zidakov pokrije z betonskimi  kapami.
     
    Betonska ograja in betonski zidaki
    Opažni betonski zidaki z vertikalnimi in horizontalnimi armaturnimi palicami.

    2. Izvedba betonske ograje z lomljenimi zidaki

    2.1 Betonske ograje z lomljenimi zidaki

    Betonske ograje se lahko zidajo z lomljenimi betonskimi zidaki. Pri zidanju z betonskimi lomljenimi zidaki se upoštevajo enaka pravila kot pri gradnji s klasičnimi, betonskimi zidaki. Betonska ograja iz lomljenih zidakov je zelo pogosta betonska ograja. 

    2.2. Betonska ograja zahteva temeljenje

    Betonska ograja iz lomljenih zidakov kot prvo zahteva ustrezno temeljenje. Najprej se izkoplje gradbena jama za temelj, v katero se po izravnavi zemlje nasuje zmrzlinsko obstojni material (nasutje), katerega debelina naj bo 10-20 cm. Na nasutje se nato zabetonira temelj, ki ga po potrebi tudi dodatno armiramo. Dimenzije betonskega temelja so odvisne od višine betonske ograje. Priporoča se minimalna širina temelja 30 cm, globina betonskega temelja pa je odvisna od cone zmrzovanja. Na vsake 2,5 - 3,0 m je potrebno vgraditi armaturne palice (4x), da se izvede vertikalno armiranje betonskega zidu. Pred montažo lomljenih betonskih zidakov je potrebno izvesti še horizontalno hidroizolacijo, s katero se prepreči dvig vlage oz. vode v betonsko ograjo.

    2.3 Zidanje betonske ograje

    Način zidanja betonskih lomljenih zidakov lahko izvedemo na dva načina. Če ima betonska ograja višino do 70 cm, lahko betonske lomljene zidake enostavno zlepimo skupaj. Pri montaži betonskih lomljenih zidakov pazimo, da se stiki med zidaki po vertikalni liniji ne prekrivajo. Za lepljenje betonskih lomljenih zidakov se uporablja ustrezno lepilo za zunanjo uporabo. Na zadnjo vrsto betonskih zidakov lahko nalepimo še zaščitno betonsko kapo z utori, namenjenimi za odtekanje vode.

    2.4 Betonska ograja

    Betonska ograja je relativno enostavna za izvesti. Način izvedbe betonske ograje višine nad 70 cm se nekoliko razlikuje od prvega. Betonske lomljene zidake najprej zlepimo med sabo, nato pa jih zalijemo z betonom. Betonske votle lomljene zidake zlepimo med sabo v največ 4 vrste ter jih nato zalijemo z betonom. Nato nadaljujemo z polaganjem in lepljenjem votlih betonskih lomljenih zidakov do naslednje enake višine oz. vrste, katero spet sproti zaliijemo z betonom. Betonske lomljene zidake lepimo na način, kjer jih z lepilom namažemo po celotni vrhnji strani in na obeh stičnih stranskih ploskvah. Na ta način se prepreči iztekanje betona skozi manjše odprtine.
     
    Betonsko ograjo iz votlih zidakov lahko po potrebi tudi dodatno horizontalno armiramo. Horizontalno armaturo izvedemo na način, kjer v utore na zgornji strani betonskih lomljenih zidakov vstavimo dve železni palici. Betonska ograja mora biti na koncu prekrita s kapami, s čimer se prepreči vdor vode v betonsko ograjo in polepša videz betonske ograje.

    3. Izvedba betonske ograje z opažem  

    Naslednji način izvedbe betonske ograje je s pomočjo lesenega opaža, namestitvijo armaturnih palic in končnim vlivanjem betona. Na ta način se izognemo medsebojnemu lepljenju betonskih zidakov.

    4. Montažna betonska ograja

    Posebna izvedba betonske ograje je montažna betonska ograja, kjer se ograjo oz. prefabriciran element prepelje na gradbišče in postavi. Bistvena prednost pred klasično betonirano ograjo na gradbišču je krajši čas izdelave na terenu, bistveno večja kvaliteta izdelkov in nižja cena v primerjavi s klasično betonsko ograjo oz. škarpo. Montažne betonske elemente se na gradbišče prepelje že obdelane in tako se ne zamudimo z opaževanjem in betoniranjem na gradbišču. Večja kvaliteta betonskih prefabriciranih elementov pa je na račun izdelave le-teh na posebnih jeklenih vibracijskih mizah.

    4.1 Izvedba montažne betonske ograje

    Prvi korak pri izdelavi montažne betonske ograje je priprava posebne jeklene vibracijske mize, na katero se namesti in pripravi leseni opaž. V pripravljen leseni opaž se namesti armaturna mreža, ki drži beton skupaj in prevzema natezne napetosti. Sledi vlivanje betona v leseni opaž in predvideno sušenje betona do njegove največje tlačne trdnosti, 28 dni. Ko se beton ustrezno posuši, sledi odstranitev lesenega opaža in končna obdelava betonske ograje. Montažna betonska ograja se z avtodvigalom prepelje na gradbišče in postavi.
     
    Montažne betonske ograje
    Montažna betonska ograja je montirana zelo hitro. 

    5. Betonski stebri za ograjo

    Betonski stebri za ograjo so povezovalni in konstrukcijski stebri, med katere običajno umestimo drugačno ograjo. Ta je lahko kovana, lesena ali žičnata - možnosti je resnično veliko. Ker so betonski stebri za ograje enostavni za kombinacije z različnimi materiali, so ena najbolj priljubljenih izbir. 

    6. Betonski stebri za ograjo - izvedba

    6.1 Betonski stebri za ograjo - vliti ali zidani?

    Načeloma obstajata dve vrsti izvedbe. Betonski stebri za ograjo so lahko vliti ali zidani. Prva izvedba je zahtevnejša, saj zahteva opaževanje in armirane z jeklenimi palicami, kar je lahko za začetnike precejšen zalogaj. Prav tako je tudi veliko bolj zamudno in dolgotrajno, saj se mora beton posušiti. Betonski stebri za ograjo iz zidanih betonskih zidakov so zato boljša izbira. Enega na drugega jih polagamo z vmesnim slojem malte. 

    6.2 Betonski stebri in betonska ograja?

    Ta izvedba je pravzaprav nesmiselna. Betonski stebri za ograjo so najlepši v kombinaciji z drugimi materiali in betonska ograja z betonskimi stebri lahko deluje zelo čudno. Prav tako je izvedba dolgotrajna in zapletena, estetskega učinka pa praktično ni. Takšna ograja je na koncu bolj kot ne podobna betonskemu zidu. 

    Betonski stebri
    Betonski stebri so odlični v kombinaciji z drugimi materiali.

    7. Cena betonske ograje

    7.1 Cena betonskega lomljenega škarpnika

    Povprečna cena za betonski lomljeni škarpnik, dimenzij 25 x 25 x 12,5 cm, porabe 20-32 kos/m2 je 1,45€.

    7.2 Cena betonske kocke za steber

    Približna cena za betonsko kocko za steber, dimenzij 20 x 20 x 11 cm, je 1,52€.
    Za betonsko kocko za steber, dimenzij 25 x 25 x 11 cm, boste odšteli okrog 1,80€.
    Povprečna cena za betonsko kocko za steber, dimenzij 23 x 23 x 22 cm, pa je 7,15€.

    7.3 Cena betonske kape za steber

    Povprečna cena za betonsko kapo za steber, dimenzij 25 x 25 cm, je 2,93€.
    Za betonsko kapo za steber, dimenzij 30 x 30 cm, pa boste odšteli približno 3,30€.

    7.4 Cena betonskega lomljenega zidaka

    Betonska ograja je kot rečeno lahko sestavljena tudi iz lomljenih zidkov. Cena za dvostransko lomljen zidak za vrtne in dvoriščne ograje ter okrasne zidove, dimenzij 20 x 40 x 17 cm in porabe 14,5 kos/m2, je okrog 3,10€.
     
    Cena za štiristransko lomljen zidak, namenjen predvsem za postavitve stebrov, dimenzij 20 x 40 x 17 cm in porabe 14,5 kos/m2, je 4,45€.

    7.5 Cena betonske pokrivne kape za lomljen zidak in okrasni zid

    Cena za betonsko pokrivno kapo z utori za pokritje lomljenega zidaka in okrasnega zida, dimenzij 28 x 23,2 x 6 cm in porabe 4,3 kos/m, je okrog 1,75€.

    8. Betonski stebri za ograje - cena 

    Betonski stebri za ograje stanejo isto kot betonski zidaki oziroma kubik betona - odivsno, za katero izvedbo se odločimo.. 

     
     
     
     
    Strokovni članek 37351
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbena dela?

    Imamo kar 1729 izvajalcev za področje Gradbena dela:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1729 izvajalcev za področje Gradbena dela
    9.4
    0

    ODER d.o.o.


    9.5
    2

    Teo Mohorčič s.p.


    8.9
    0

    Gradbeništvo V.I.P. d.o.o.


    10
    2

    Marko Peterlin s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane