Za področje

    Oporni zid ali škarpa

    Članek je koristil že 23963+ uporabnikom
    V prejšnjem članku je bilo govora o podpornem zidu, tokrat pa se bomo posvetili opornemu zidu, ki se od podpornega zidu razlikuje po načinu izvedbe temelja. Oporni zid spada med oporne konstrukcije in varuje vkopano brežino ter preprečuje zdrs zemlje. Kaj točno je oporni zid, kaj je poglavitna razlika s podpornim zidom, kakšen je način izvedbe in cena, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 23963
    Oporni zid sodi med oporne konstrukcije, katerih primarna naloga je varovanje vkopanih brežin
    Imamo kar 978 izvajalcev za področje Podporni zidovi:

    1. KAJ JE OPORNI ZID IN RAZLIKA S PODPORNIM ZIDOM?
    Oporni zid sodi med t.i. oporne konstrukcije, katerih glavna naloga je varovanje vkopanih brežin, da ne pride do zdrsa in posedanja terena. Poleg primarne naloge ima oporni zid še estetsko pomen.

    V čem je torej glavna razlika med opornim in podpornim zidom?
    Razlika med opornim in podpornim zidom je v načinu izvedbe temelja. Podporni zid je namenjen varovanju oz. podpiranju nasipa, zato je temelj izveden v zaledje zidu. Oporni zid pa je prvotno namenjen varovanju vkopanih brežin, kjer je temeljenje izvedeno s sprednje strani zidu. Za boljšo predstavo napisanega, si poglejte grafični prikaz spodaj.

    2. IZVEDBA OPORNEGA ZIDU
    Izvedba opornega zidu se pravzaprav ne razlikuje od izvedbe podpornega zidu. Pri izvedbi opornega zidu je potrebno upoštevati pritisk zemlje na oporni zid, velikost temeljev, ustrezno armaturo in kakovost betonske mešanice oz. primerno marko betona v primeru armirano-betonskega opornega zidu. Oporni zid je lahko iz armiranega betona, betonskih zidakov ali kamna.

    Najprej je potrebno izkopati gradbeno jamo s temelji. Na dno jame se nasuje gramoz, ki ga ustrezno utrdimo. Ko je podlaga dobro pripravljena in utrjena, jo betoniramo ter postavimo lesene opaže in vgradimo ustrezno armaturo. Armaturo predstavlja rebrasto železo, povezano s stremeni v t.i. armaturni koš. Sledi vlivanje betona v prej pripravljen opaž. Z gradnjo opornega zidu lahko nadaljujemo, ko se beton ustrezno utrdi. Nekateri izvajalci gradbenih del se ne mudijo s pripravo lesenega opaža in v vnaprej pripravljeno gradbeno jamo enostavno vlijejo beton, kar pa velja za slabo izvedbo.

    Ko končano z gradnjo opornega zidu, sledi postavitev drenažne cevi s filtrom, po kateri odtekata padavinska in talna voda v ponikalnico ali meteorno kanalizacijo. Pri izvedbi opornega zidu ne smemo pozabiti na vgradnjo hidroizolacije, ki preprečuje vdor oz. pronicanje vode in posledično nastajanje raznih poškodb, korozije, rjavenja, pokanja in podobnih stvari.

    3. CENA OPORNEGA ZIDU
    Cena za oporni zid je v osnovi odvisna od izvajalca, uporabljenih materialov opornega zidu in dimenzij opornega zidu ter se ne razlikuje v primerjavi s ceno podpornega zidu.

    Za oporni zid boste v povprečju odšteli 135€/m2, saj se cene gibljejo od 120-150€/m2. Za več informacij pošljite povpraševanje preko naše spletne strani, kjer vam bomo pomagali z izbiro najugodnejšega izvajalca za oporni zid.

    Poglavitna razlika med podpornim in opornim zidom je v načinu izvedbe oz. smeri temelja
    Poglavitna razlika med podpornim in opornim zidom je v načinu izvedbe oz. smeri temelja


    Strokovni članek 23963
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Podporni zidovi?

    Imamo kar 978 izvajalcev za področje Podporni zidovi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 978 izvajalcev za področje Podporni zidovi
    8.9
    1

    GRAVEL, gradbeno podjetje, d.o.o.


    10
    8

    Grafam d.o.o.


    8.9
    1

    AHAC okna in zaključna dela d.o.o.


    9.9
    32

    ADROVIĆ & CO, d.n.o., Kamnik


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane