Za področje

    Prizidek k hiši

    Članek je koristil že 44709+ uporabnikom
    Prizidek k hiši oz. prizidava je eden izmed načinov, s katerim zvišamo tržno vrednost hiše in dobimo več razpoložljivega prostora. Prizidek k hiši je lahko majhen, velik ali kompleksen, odvisno seveda od želja in potreb. Navkljub vsemu pa načrtovanje in gradnjo prizidka prištevamo med zapletenega gradbena dela. Kaj upoštevati pri načrtovanju prizidka, katere so slabosti prizidka hiše, zakaj prizidek k hiši sodi med negativen trende in ali je za prizidek potrebno gradbeno dovoljenje, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 44709
    priljubljen
    prizidek k hisi
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    1. Čemu bo služil prizidek k hiši?

    1.1 Prizidek k hiši in njegova namembnost

    Pred pričetkom gradnje prizidka se morate natančno opredeliti o njegovi namembnosti in funkciji. Za gradnjo in odločitev o prizidku ni dovolj le primanjkljaj prostora in povečanje oz. pridobitev bivalne kvadrature. Naj si bo to delovna soba, utility, dodatna kopalnica ali kurilnica, vedeti moramo, čemu točno naj prizidek k stari hiši sploh služi. Načeloma se prizidek k hiši zgradi z namenom povečanja dnevne kvadrature obstoječe hiše, kar pomeni, da je največkrat namenjen dnevnim prostorom, kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Ker imajo stare hiše običajno veliko bolj rigidne tlorise, se v njih nahajajo spalni in servisni prostori, velik, odprt in svetel dnevni prostor pa se umesti v novi prizidek k hiši.

    1.2 Prizidek k hiši funkcionalno dopolnjuje obstoječi objekt

    Zelo pomembna je torej jasna odločitev o funkciji, ki jo bo opravljal prizidek k hiši, saj se bo moral funkcionalno prilagajati in povezati z obstoječo hišo. To vpliva na mesto prizidka, njegovo velikost in tlorisno zasnovo; če bo prizidek k stari hiši namenjen kuhinji, ga je smiselno povezati s preostalim bivalnim prostorom ali vsaj jedilnico, ki se nahaja v obstoječem objektu, kar pomeni, da ni vseeno, kje ga zgradimo. Takšne povezave prizidka z obstoječim objektom pa je zaradi zahtevanih odmikov od parcelnih mej in tlorisa obstoječega objekta pogostokrat nemogoče doseči. O slabostih ter tudi prednostih gradnje prizidka k hiši bo govora v nadaljevanju.

    2. Kako načrtovati prizidek k stari hiši 

    2.1 Prizidek k stari hiši in zakonske zahteve

    Pri načrtovanju prizidka je potrebno upoštevati položaj oz. pozicijo gradnje prizidave in zunanje gabarite hiše. V primeru, da se obstoječa hiša nahaja preblizu parcelne meje, bo gradnja prizidka pravzaprav nemogoča zaradi primanjkljaja prostora. Lokacijska informacija naj nam bo izhodišče za načrtovanje. V njej dobimo vse potrebne informacije o zahtevanih odmikih od parcelnih mej, dovoljenih gabaritih (dimenzijah), naklonu strehe in splošni oblikovni podobi, ki jo mora imeti prizidek k hiši. Našteti kriteriji so v nekaterih geografskih območjih strožje definirani kot v drugih. 
    Preden se lotimo izrisovanja načrtov, se moramo prepričati, ali prizidek k hiši s svojimi gabariti res ne posega v območje parcele, kjer gradnja zaradi zahtevnih odmikov objekta od sosednje parcele ni dovoljena.  

    2.2 Arhitekturni kriteriji načrtovanja 

    Med pomembna dejavnika spadata tudi velikost in oblika prostora prizidka k stari hiši, pri katerih se upoštevajo navade in potrebe uporabnikov oz. družine. Prizidek je lahko super rešitev v primeru, če vam v stanovanju primanjkuje prostora za goste. Soba za druženje in razne gostitve bo v obliki prizidka rešila vašo prostorsko stisko. Pri načrtovanju prizidka hiše vsekakor ne smemo pozabiti na naravno osvetlitev in vgradnjo dovolj velikih oken na primerna mesta.

    2.3 Povezava prizidka z obstoječim objektom

    Pri načrtovanju prizidka je potrebno razmisliti, kako se bo povezal z obstoječim objektom. Velikokrat se zgodi, da ima obstoječi objekt visoko pritličje. Če bi želeli, da je prizidek na nivoju terena parcele in ima povezavo z vrtom, ga bo z obstoječim objektom treba povezati s stopnicami. 
     
    Prav tako je potrebno razmisliti, kako je bo prizidek k hiši z obstoječim objektom povezal vizualno; ali se bo nanj dobesedno prilepil s svojo celotno stranico, ali pa se bo od obstoječega objekta umaknil in se z njim povezal preko hodnika? 

    3. Prizidek k hiši in gradbeno dovoljenje

    Prizidek hiše se smatra kot novogradnja, zato je za njega potrebno obvezno pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje. Prizidek k hiši, ki bo služil bivanju uporabnikov, se po zakonu o graditvi objektov, kot vsak drugi objekt namenjen prebivanju, uvršča med manj zahtevne gradbene objekte, za katere lahko gradbeno dovoljenje pridobimo le s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD), katerega izdela odgovorni projektant ali arhitekt.
     
    Pravnomočno gradbeno dovoljenje torej potrebujemo v vsakem primeru, kjer gre za gradnjo novega objekta, kamor spada prizidava (dozidava) in nadzidava, in pri kateri se spremeni zunanja oblika prvotnega objekta. Pravnomočno gradbeno dovoljenje vam izda pristojna upravna enota.
     
    Prizidek k hiši
    Paziti moramo, da prizidek k hiši ne kazi podobe obstoječega objekta.

    4. Prednosti prizidka k hiši

    4.1 Rešitev prostorske stiske

    Med poglavitno prednost - poleg dodatnega bivalnega prostora oz. rešitve prostorske stiske - štejemo zvišanje tržne vrednosti nepremičnine. Na voljo boste imeli več bivalnega prostora, kar bo zvišalo bivanjsko kakovost v objektu. Morda boste v prizidek k hiši lahko naselili celo družino svojih otrok in tako rešili njihovo stanovanjsko stisko, saj zaradi hitrega naraščanja cen nepremičnin mladi pogosto težko pridejo do lastnega doma.

    4.2 Prizidek k hiši je nepremičninska investicija

    Kljub temu, pa ima gradnja prizidka nekatere pasti. Že na začetku si je potrebno zastaviti maksimalni vložen proračun za gradnjo prizidka k hiši, da nas med procesom gradnje ne zanese pri nakupih dragih materialov, dodatkov in podobno. Že na začetku je torej potrebno določiti trenutno tržno vrednost nepremičnine in tržno vrednost po dokončanju prizidka hiše. Razliko med tema dvem cenama predstavlja količina denarja, ki ga lahko porabite za izgradnjo prizidka k hiši. Le na ta način se vam bo vloženi denar, v primeru prodaje nepremičnine, povrnil.

    5. Prizidek k stari hiši - slabosti

    5.1 Prizidek k stari hiši je negativni trend

    Prizidek k stari hiši v današnjem času predstavlja negativni trend, do katerega pride predvsem zaradi predragih cen nepremičnin, zaradi katerih večina mladih ostane doma. Posledično pride do prostorske stiske, ki uporabnike tako rekoč prisili h gradnji prizidka. Prizidek k hiši je pogosto tudi posledica slabe razporeditve in funkcionalnosti prostorov obstoječega objekta.

    5.2 Neskladnost z obstoječim objektom 

    Glavna slabost prizidka k hiši je neskladnost z obstoječim objektom, kjer prizidek uničuje celotno prvotno podobo obstoječega objekta in nepovezanost s preostalim prostorom. V primeru, da ne odstopamo od naših želja in potreb ter hočemo dodati prizidek k hiši, je nujno najeti projektanta oz. arhitekta, ki mora kot prvo obvezno uporabiti enak slog in materiale, ki so uporabljeni na obstoječem objektu. Enaka barva, materiali in enak naklon strehe pa vsekakor ne zadoščajo za popolno uskladitev prizidka s hišo. Stik prizidka s hišo je vedno kompleksen gradbeni problem, pri gradnji katerega je obvezna prisotnost strokovnjaka. Če prizidek k hiši ni pravilno povezan z obstoječim objektom, lahko nastanejo toplotni mostovi.

    5.3 Prizidek k hiši kot ločena stanovanjska enota

    Celotni proces gradnje prizidka še dodatno zakompliciramo, če hočemo v prizidku narediti ločeno stanovanje. V tem primeru se objekt smatra kot dvostanovanjski objekt, pri katerem je potrebno spremeniti tudi namembnost. Sprememba namembnosti bo najverjetneje vodila tudi k doplačilu komunalnega prispevka in zagotovitvi močnejših komunalni priključkov, kar predstavlja nove dodatne stroške.

    5.4 Zmanjšanje zelene površine parcele

    Dodatna slabost je zmanjšanje kakovosti parcele, saj ji s prizidkom odvzamemo kar nekaj kvadratnih metrov. Velike zelene površine pa so danes redkost, ki ključno vpliva na kakovost bivanja in tudi na vrednost nepremičnine. Prizidek k hiši lahko prav tako blokira poglede iz prostorov obstoječega objekta ali okrni njihovo povezavo z zunanjim prostorom.

    5.4 Najemite arhitekta

    Če se gradnji prizidka k hiši nikakor ne moremo izogniti, je nujni pogovor s strokovnjakom oz. arhitektom, ki vam bo znal svetovati glede širitve in vaših možnosti. Za konec naj poudarimo, da prizidek k hiši nikoli ni 100% funkcionalno povezan s preostalim notranjim in zunanjim prostorom in ga prav tako ni mogoče popolnoma skriti in uskladiti z že obstoječim objektom.

    6. Koliko stane prizidek k hiši?

    Za gradnjo prizidka (P+M), velikosti 56 m2, kjer je v ponudbo všteta priprava terena, izkop, postavitev temeljev in temeljne plošče, pozidava in izdelava plošče v nadstropju, izvedba konstrukcijskih, strešnih in krovskih del, izdelava zidov, stropov, predelnih sten in vsa zaključna gradbena dela (estrihi, ometi), pa boste v povprečju odšteli 8500-14. 500€.

    Cena prizidka k hiši je odvisna od marsikaterih dejavnikov, med katere spadajo velikost gabaritov prizidka, etažnost prizidka, uporabljeni gradbeni materiali, obseg potrebnih gradbenih del, izvajalec del in podobno.
    Cena za prizidek k stari hiši, velikosti 20 m2, se v povprečju giblje od 7000 do 12. 000€.
    Za prizidek v velikosti 2 m2, v treh nadstropjih, kjer je zraven všteta še izvedba zunanjih stopnic, pa boste odšteli od 2250 do 3750€.
     
    Za več dodatnih informacij kontaktirajte izvajalce na naši spletni strani.
     
     
     
     
    Strokovni članek 44709
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    9.9
    2

    ENGIRIA d.o.o.


    9.3
    3

    GRADNJE CIMI d.o.o.


    8.8
    1

    Gt Podgornik d.o.o.


    8.7
    0

    Avtotren d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane