Za področje

    Gradnja hiše: Kako zgraditi prizidek k hiši?

    Članek je koristil že 11636+ uporabnikom
    Ko gradite, premislite tudi, da se bo vaša hiša lahko kdaj prizidala ali nadzidala. Morda boste del hiše odstopili svojim otrokom. Pomembno je, da se vaša hiša lahko prilagodi vsem vašim potrebam. Svojo hišo seveda gradite najprej za svoje potrebe. Vendar nikoli ne veste, če jo boste morali v prihodnosti prilagoditi. Lahko se zgodi, da bodo k vam prišli živet stari starši. Morda si bodo vaši otroci, ko odrastejo, pri vas naredili svoj dom. Del hiše boste morda kdaj želeli prodati in narediti dva ločena vhoda. O tem premislite s svojim arhitektom že sedaj, kajti po izgradnji je lahko prepozno.
    Strokovni članek 11636
    prizidek k hisi
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Kdaj je prizidek k hiši odlična rešitev

    1.1 Prizidek k hiši in povečanje družine

    Prizidek k hiši lahko predstavlja odlično rešitev, ko želimo izboljšati funkcionalnost in udobje svojega doma. To je pogosto pomembno, kadar se pojavijo spremembe v naših življenjskih okoliščinah ali pa preprosto želimo narediti izboljšave v našem bivalnem okolju. Ena od najpogostejših situacij, kjer se izkaže prizidek kot odlična rešitev, je povečanje naše družine. Novorojeni otroci, naraščajoči mladostniki ali prihod sorodnikov v naš dom včasih zahtevajo več prostora, kot ga ponuja obstoječa hiša. Prizidek k hišiomogoča, da se pridobi dodatna spalnica, dnevna soba ali kakšna druga potrebna soba, ne da bi bilo treba razmišljati o selitvi.

    1.2 Izboljšanje energetske učinkovitosti

    Prizidek k hiši odlična možnost, če želimo izboljšati energetsko učinkovitost svoje hiše. Z dodatno izolacijo, uporabo energijsko učinkovitih materialov in sodobnimi tehnikami gradnje lahko zmanjšamo stroške ogrevanja in hlajenja ter zmanjšamo obremenitev okolja.

    1.3 Prizidek k hiši za boljšo povezavo z vrtom

    Povezovanje hiše z zunanjim okoljem je še ena prednost prizidka. To lahko dosežemo z dodajanjem terase, balkona ali vrtnih sob. Te zunanje prostore lahko uporabljamo za sprostitev, druženje ali uživanje v naravi, ne da bi zapustili udobje lastnega doma.

    1.4 Prizidek k hiši kot investicija

    Nenazadnje pa ne smemo pozabiti, da vsak prizidek k hiši pomeni povečanje kvadratnih metrov bivalne površine. Ker pri prodaji hiše šteje vsaj kvadratni meter, prizidek k hiši predstavlja dodano vrednost, ki se obrestuje in večkrat povrne, če želimo hišo v prihodnosti prodati.

    2. Ali lahko prizidek dodamo k vsaki hiši?

    Zelo enostavno se prizidajo hiše, ki imajo prostore, urejene po sklopih. Kaj to pomeni? Spalnice so lahko na enem delu hiše, dnevna soba z jedilnico pa na drugem. Ko gradimo prizidek k hiši, se tisti del s spalnicami samo podaljša. Ko se recimo pojavi želja po garaži, bomo veliko lažje prizidali garažo, če smo si v hiši zamislili še en stranski vhod. Več vhodov poveča funkcionalnost hiše in omogoča, da dodamo nove prostore, ne da bi morali spreminjati notranjo ureditev.

    Dosti lažje je prizidati hišo, ki ima enostavno, pravilno obliko, saj poleg nje le dodamo še eno »škatlo« prizidka, videz pa bo ostal nespremenjen. Enako je s streho. Preprosto dvokapno streho samo podaljšamo v prizidek k hiši.

    Veliko bolje je, da pomislimo, katere potrebe se lahko pojavijo v prihodnosti. Seveda tega ne moremo natančno vedeti, vendar pa lahko predvidimo, da se bodo nekje dodale še kaka soba, delavnica ali garaža. O tem se pogovorite s svojim arhitektom.

    Prizidek k hiši
    Prizidek k hiši je lahko zasnovan sodobno, tako da se vidno razlikuje od obstoječega objekta.  

    3. Kako načrtujemo prizidek k hiši?

    Veliko hiš je grajenih tako, da jih je težko spreminjati. Če prej nismo pomislili na to, da bo hišo kdaj potrebno dozidati ali prezidati ter dodati prizidek k hiši, lahko naletimo na težave. Zakaj? Recimo, da se pojavi potreba po dodatnih dvajsetih kvadratih za sobo še enega otroka in igralnico. Nekje bo treba dodati prizidek k hiši. A na eni strani hiše imamo garažo, na drugi velik pokrit vhod, na tretji kopalnico in stranišče, zadnja stran pa je obrnjena na sever. Kam bomo postavili prizidek k hiši in kako se bo povezal z obstoječimi prostori? Ali drugi scenarij: imamo hišo z visoko in strmo streho, šesterokotne oblike, tako kot v ameriških filmih. Če bomo morali postaviti prizidek k hiši, ni možnosti, da bomo zanjo našli streho. Nobena streha se namreč ne bo ujela z obstoječo šesterokotno streho naše hiše.

    Hiša, ki ima prostore neurejeno nametane, je polna balkonov, pokritih vhodov, nadstrešnic in ima zelo komplicirano streho, se bo zelo težko prilagajala novim potrebam. Vsak poseg bo še dodatno poslabšal njeno podobo. Hiši z razgibanimi oblikami in neurejeno nametanimi prostori je težko dozidati prizidek k hiši.

    4. Prizidek k hiši: kako se izognemo toplotni mostovom?

    Izogibanje nastanku toplotnih mostov je ključnega pomena pri izvedbi prizidka k obstoječi hiši, saj toplotni mostovi povzročijo izgubo energije in zmanjšajo energetsko učinkovitost stavbe.

    4.1 Prizidek k hiši mora biti pravilno zasnovan

    Pri načrtovanju prizidka je ključnega pomena, da upoštevate energetsko učinkovite oblikovne rešitve. Poskrbite, da bo nova struktura dobro prilegala obstoječi stavbi, da ne bo nastajalo dodatnih prekinitev toplotne izolacije. Uporaba kakovostnih izolacijskih materialov: Izberite visokokakovostne izolacijske materiale za stene, tla in streho prizidka.

    Zagotovite, da so izolacijski materiali ustrezno nameščeni in skrbno zatesnjeni, da ne pride do puščanja zraka.

    4.2 Izolacija zunanjega ovoja

    Prizidek mora biti pravilno izoliran od zunanjega ovoja obstoječe hiše. Uporabite kontinuirano izolacijo, da preprečite prekinitve v izolacijskem sloju. Izolacija naj se razteza čez spoj med prizidkom in obstoječo hišo.
    Okna in vrata: Uporabite energetsko učinkovita okna in vrata ter poskrbite, da so ustrezno nameščena in tesnjena. Okrog oken in vrat lahko uporabite izolacijske trakove, ki preprečujejo toplotne mostove.

    4.3 Prizidek k hiši mora imeti kakovostne spoje in stike

    Pri vgradnji prizidka pazljivo ravnajte s stiki in spoji. Uporabite toplotno izolacijo, da preprečite izgubo toplote na teh mestih. Za zagotovitev, da se toplotni mostovi ne pojavijo, morate nasploh poskrbeti za kakovostno gradbeno izvedbo. Upoštevajte načela dobre prakse in izogibajte se pomanjkljivostim, kot so puščanja zraka in nepravilno nameščena izolacija.

    4.4 Delilini elementi za prizidek k hiši

    V najslabšem primeru lahko v izogib toplotnim mostovom uporabite Shock elemente ali druge delilne elemente, ki bodo prizidek ločili od preostalega dela konstrukcije in prekinili potencialne toplotne mostove na stiku obstoječe hiše in prizidka. Razmislite o uporabi različnih tehnik, kot so izolacijske plošče ali prekinitveni materiali, ki zmanjšujejo prenos toplote na kritičnih mestih v konstrukciji.

     

    Strokovni članek 11636
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    9.6
    1

    ARHI-BIRO, projektiranje in inženiring, d. o. o.


    8.9
    0

    Arhitekta studio Nataša Hladnik Oblak s.p.


    8.9
    1

    Sokpro, projektiranje, gradbeništvo in svetovanje d. o. o.


    10
    4

    PROJEKTIVNI BIRO ARHITEKTI LOVŠE, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane