Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Okvirno - panelni sistem gradnje

    Članek je koristil že 9101+ uporabnikom
    Montažne hiše, za razliko od klasičnih, zidanih hiš, krasi poseben konstrukcijski sistem in tehnološki način lesene gradnje. Montažne hiše zaradi konstrukcijskega sistema uvrščamo v posebno skupino lesenih gradenj, in sicer med okvirne gradnje, kar pa še zdaleč ni edina skupina. Namen sledečega članka je navesti osnovne konstrukcije, ki se uporabljajo pri leseni gradnji ter opredelitev montažnega okvirnega sistema gradnje.
    Strokovni članek 9101
    Montažni okvirni sistem tvorijo posamezni stenski paneli, ki so sestavljeni iz pokončnikov in gred
    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    1. VRSTE LESENE GRADNJE GLEDE NA KONSTRUKCIJO
    Glede na osnovno konstrukcijo lesene gradnje ločimo masivno, skeletno in okvirno leseno gradnjo.
     
    K masivni leseni gradnji se uvršča skladovna gradnja in montažno panelna  masivna gradnja. Pri skeletni gradnji ločimo predalčno leseno konstrukcijo in sodobni skeletni sistem. Poglavje oz. skupina lesenega konstrukcijskega sistema, ki jo povezujemo z montažnimi hišami je okvirna lesena gradnja, v sklopu katere ločimo stebrno in panelno (montažno) leseno gradnjo.
     
    Montažna (panelna) okvirna lesena gradnja
    Enostavno povedano gre pri montažnem (panelnem) okvirnen sistemu gradnje za posamezne stenske panele, katerih posamezna montaža oz. sestava se prične najprej v proizvodnji in nadaljuje kasneje na gradbišču. Izraz okvirni sistem pa nakazuje oz. poudarja dejstvo, da je posamezni montažni panel sestavljen iz pokončnikov in gred, ki skupaj tvorijo okvir. Od tod tukaj ime tovrstnega sistema lesene gradnje, katerega proizvodni proces je podrobneje razložen v nadaljevanju.
     
    Potrebno je omeniti še dva tipa montažnega (panelnega) okvirnega sistema gradnje; in sicer malopanelni in velikopanelni okvirni sistem. Malopanelni montažni sistem je bil prvi od uporabljenih sistemov za izvedbo montažnih hiš, katerega dolžina je bila omejena na 1,25 m. Kasneje ga je izpodrinil velikopanelni montažni sistem, ki omogoča bistveno večje razpone montažnih sten.
     
    2. TEHNOLOŠKI NAČINI LESENE GRADNJE
    Glede na tehnološke načine lesene gradnje ločimo tri osnovne vrste: klasični način lesene gradnje (na gradbišču), montažni (platformni) način lesene gradnje (proizvodnja) in montažni (volumetrični) način lesene gradnje (proizvodnja). V nadaljevanju bo govora o montažnem oz. platformnem načinu lesene gradnje, ki velja za montažne hiše.

    Montažni (platformni) tehnološki način lesene gradnje
    Montažni (platformni) način lesene gradnje, s pomočjo katerega se začne proces izvedbe montažne hiše, na začetku poteka izključno v proizvodnji oz. obratu, namenjenem za proces izdelave konstrukcijskih elementov montažne hiše.
     
    Razrez in sestava posameznih elementov konstrukcije
    Za montažni (platformni) tehnološki način se uporabljajo različni izrazi, največkrat kar prefabrikacija stenskih elementov montažne hiše. V proizvodnji najprej sledi razrez posameznih sestavnih elementov konstrukcije, nadaljuje se sestava posameznih linearnih elementov nosilne konstrukcije - pokončnikov in gred, ki skupaj tvorijo leseni okvir ter sestava oz. pritrjevanje posameznih delov nosilne konstrukcije, kamor prištevamo obložne plošče, ki se montirajo na eno stran lesenega okvirja.
     
    Vstavljanje toplotne izolacije v leseni okvir in namestitev zrakotesne folije
    Nato sledi vstavljanje toplotne izolacije med elemente lesenega okvirja (pokončnike) in pritrditev oz. nameščanje zaključnih obložnih plošč na drugi strani lesenega okvirja. Po namestitvi obložnih plošč na leseni okvir je čas za namestitev zrakotesne folije, ki pripomore k večji zrakotesnosti ovoja bodoče montažne hiše.
     
    Izdelava odprtin, vgradnja stavbnega pohištva in finalizacija prefabriciranih elementov
    Sledi proces izdelave in priprave odprtin ter vgradnja stavbnega pohištva (okna, vrata), kar pa ne velja za vse proizvodne obrate oz. ponudnike montažnih hiš. Prav tako je ob vgradnji okna v proizvodnji potrebno zagotoviti tesnjenje vseh stikov. Za zaključni proces prefabrikacije elementov montažne hiše v proizvodnem obratu velja finalizacija in izvedba notranje instalacijske ravnine in zunanje fasade.
     
    Po končani izdelavi, se elementi montažne hiše postavijo v vertikalni položaj in so kot taki pripravljeni za transport na gradbišče, kjer se kasneje sestavijo oz. zmontirajo.

    Vstavljena toplotna izolacija med elemente stropne konstrukcije
    Vstavljena toplotna izolacija med elemente stropne konstrukcije


    Strokovni članek 9101
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montažne hiše?

    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše
    9.4
    0

    MONTAŽNE HIŠE RIHTER, d.o.o.


    9.4
    0

    ENLES d.o.o.


    10
    1

    GRADBENI NADZORI, gradbeni nadzor in druge storitve, d.o.o.


    9.1
    0

    ALFA NATURA d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane