Za področje

    Energetska izkaznica: cena in izdelava energetske izkaznice

    Članek je koristil že 8904+ uporabnikom
    Energijski zakon že nekaj časa buri duhove, saj poleg ostalih določil uvaja tudi, da se ob nakupu ali prodaje nepremičnine obvezno izvede izdelava energetske izkaznice. Je energetska izkaznica le še ena stvar, ki nam bo segla v denarnice? Kdo je sploh potrebuje in čemu je namenjena? Pri Moj Mojster smo za vas napisali vse kar morate vedeti o energetskih izkaznicah.
    Strokovni članek 8904
    Energetska izkaznica: določite si razred vaše energetske učnikovitosti
    Imamo kar 91 izvajalcev za področje Energetska izkaznica:

    1. Kaj je energetska izkaznica stavbe?

    Energetska izkaznica »je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti.« Kaj to pomeni? Energetska izkaznica je dokument, ki nam pove, kako energetsko učinkovita je naša hiša, stanovanje ali gospodarski objekt. Čeprav je to za marsikoga odvečen strošek, nam energetska izkaznica pove, koliko energije zgubimo zaradi slabe izolacije, oken, toplotnih mostov in drugih konstrukcijskih napak. Obstajata dve vrste energetske izkaznica, merjena in računska energetska izkaznica. Za stanovanjske stavbe je potrebna računska energetska izkaznica, za gospodarske pa merjena.

    2. Energetski razredi

    Energetska učinkovitost se meri z energetskimi razredi:
     
    - razred A1 od 0 do vključno 10 kWh/m2a
    - razred A2 nad 10 do vključno 15 kWh/m2a
    - razred B1 nad 15 do vključno 25 kWh/m2a
    - razred B2 nad 25 do vključno 35 kWh/m2a
    - razred C nad 35 do vključno 60 kWh/m2a
    - razred D od 60 do vključno 105 kWh/m2a
    - razred E od 105 do vključno 150 kWh/m2a
    - razred F od 150 do vključno 210 kWh/m2a
    - razred G od 210 do 300 in več kWh/m2a

    energetska-izkaznica_04.jpg
    Energetski razred objekta pove koliko energije potrebujete za njegovo ogrevanje in hlajenje.

    3. Energetski zakon - kdaj potrebujem energetsko izkaznico stavbe?

    3.1 Ste lastnik hiše ali njenega dela?

    Če ste lastnik stavbe ali stanovanja in jo želite oddati v najem za več kot eno leto ali prodati, je potrebno izdelati energetsko izkaznico. Priložili jo namreč boste kupcu ali bodočemu najemniku. Energetski razred učinkovitosti stavbe boste morali navesti tudi ob oglaševanju.

    3.2 Ste lastnik stanovanja?

    Večstanovanjski objekt z vsaj štirimi etažami, ki je bil zgrajen do leta 1980, mora pridobiti energetsko izkaznico najkasneje do leta 2015, mlajši pa najkasneje do leta 2030. Če želite prodati vaše stanovanje, se vam najbolj splača, da energetsko izkaznico izdelate za celoten blok, saj vas bo stala veliko manj. Lastniki stanovanj v večstanovanjski stavbi, bodite previdni! Ne naročajte energetskih izkaznic za posamezna stanovanja, naročite jih za celotno stavbo. Ko prvi lastnik naroči izdelavo izkaznice, postane ta obvezna za celoten blok. Strošek za izdelavo izkaznice se smatra kot strošek upravljanja, ki bremeni vse etažne lastnike po solastniških deležih.

    3.3 Želite graditi novo hišo?

    Pri novogradnji je energetska izkaznica obvezna priloga projekta izvedenih del (PID-a), torej načrtov, ki se izdelajo ob zaključku vaše gradnje.

    4. Energetska izkaznica - izračun porabe energije za ogrevanje

    Računska energetska izkaznica se določi na podlagi izračunanih energijskih kazalnikov rabe energije stavbe. V računski energetski izkaznici se stavbo uvrsti v razred energetske učinkovitosti glede na letno potrebno toploto za ogrevanje stavbe na enoto uporabne površine stavbe. Računska energetska izkaznica je potrebna za vse novo grajene stavbe in obstoječe stanovanjske stavbe. Računska metodologija je enaka kot pri računanju rabe energije stavbe, ki jo potrebujemo za projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja.

    5. Merjena energetska izkaznica

    Merjena energetska izkaznica se določi na podlagi meritev rabe energije. Če ste lastnik nestanovanjske stavbe, jo boste potrebovali. Meritev se izvede z IR infrardečo kamero, ki v spektru posname izgube za posamezne površine hiše. Iz posnetkov lahko razberemo tudi, kje so tiste kritične točke in toplotni mostovi na konstrukciji našega objekta.
    55555_03.jpg
    Termografska kamera jasno pokaže skozi katere površine uhaja največ toplote.

    6. Izdelava energetske izkaznice

    Postopek je precej enostaven. Lastnik stavbe pridobi izkaznico tako, da poda izpolnjeno vlogo enemu izmed neodvisnih strokovnjakov z licenco oz. pooblaščenemu izdajatelju. Izdelal jo bo neodvisni strokovnjak, ki ima veljavno licenco za izdelavo energetske izkaznice. Na Moj Mojster se lahko obrnete, če vas zanima, kateri so ponudniki energetske izkaznice.
     
    Naročnik energetske izkaznice mora neodvisnemu strokovnjaku, ki bo izdelal energetsko izkaznico, dati na voljo vse potrebne podatke, projektno in tehnično dokumentacijo ter mu omogočiti vstop in ogled v stavbo. Dobro je, da lastnik sam poišče to dokumentacijo, saj si s tem precej zniža stroške izdelave energetske izkaznice. Pomembna je predvsem vrsta in debelina materiala v stavbnem ovoju, dimenzije stavbe, okna, prezračevanje, vrsta in način ogrevanja, hlajenja, priprave tople vode ter razsvetljava. Vsi ti podatki so ključni za čim natančnejši izračun.
    energetska-izkaznica-e_03.jpg
    Energetska izkaznica stavbe.

    7. Cena energetske izkaznice

    Koliko stane energetska izkaznica? Cena energetske izkaznice za enodružinsko hišo povprečne velikosti se vrti med 300 in 400 EUR. Veljavnost energetske izkaznice je 10 let, razen v primeru, če na objektu naredite bistvene spremembe, ki vplivajo na porabo energije, kot so vgradnja večjih oken, prizidava,…

    8. Slovarček

    - letna potrebna toplota za ogrevanje stavbe Qnh (kWh/m2a) pomeni toplotno potrebo stavbe zaradi transmisijskih (sevanje) in ventilacijskih toplotnih izgub (prezračevanje), zmanjšana za izkoristljive pritoke sončnega sevanja in notranjih toplotnih virov;
    - letna dovedena energija za delovanje stavbe Q(f) (kWh/m2a) pomeni celotno končno energijo, ki jo stavba potrebuje za pokrivanje potreb za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, klimatizacijo in razsvetljavo;
    - letna primarna energija za delovanje stavbe Qp (kWh/m2a) pomeni energijo primarnih nosilcev energije, ki je pridobljena z izkoriščanjem naravnih energetskih virov, ki niso izpostavljeni tehnični pretvorbi in so porabljeni za delovanje stavbe;
    - letne emisije CO2 pomenijo emisije zaradi delovanja stavbe na enoto kondicionirane (skupne) površine stavbe (kg/m2a) ter se določijo v skladu s predpisi, ki urejajo učinkovito rabo energije v stavbah.
    - letna dovedena energija, namenjena pretvorbi v toploto stavb Qf,h (kWh/m2a), pomeni celotno končno energijo, ki se dovaja sistemu v stavbo z namenom pretvorbe v toploto in se določi na podlagi standarda SIST EN 15603;
    - letna poraba električne energije zaradi delovanja stavbe na enoto kondicionirane površine stavbe (kWh/m2a).
    - letna primarna energija za delovanje stavbe Qp (kWh/m2a) pomeni energijo primarnih nosilcev energije, ki je pridobljena z izkoriščanjem naravnih energetskih virov, ki niso izpostavljeni tehnični petvorbi in so porabljeni za delovanje stavbe;
    - letne emisije CO2 pomenijo emisije zaradi delovanja stavbe na enoto kondicionirane površine stavbe (kg/m2a) ter se določijo v skladu s predpisi, ki urejajo učinkovito rabo energije v stavbah.

    Viri:

    - 1 Pravilnik o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic stavb, Ur.l. RS, št. 77/2009
    - 2 Energetski zakon (Zakon o spremembah in dopolnitvah energetskega zakona (EZ-B) (Ur.l. RS št. 118/2006, z dne 17.11.2006) in (EZ-E) (Ur.l. RS št. 10/2012, z dne 10.02.2012)
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Izdelava energetskih izkaznic Aleš Kelhar s.p.

    Kaj je energetska izkaznica?

    V osnovi gre za listino, ki podaja potrebno porabo energije za ogrevanje objekta oz. nepremičnine in priporočila za njeno večjo energetsko učinkovitost. Poznamo dve vrsti energetskih izkaznic, ki se ločita med sabo glede na vrsto stavbe; to sta računska in merjena. Računska energetska izkaznica je narejena na osnovi izračuna toplotnega ovoja posameznega objekta in se uporablja za stanovanjske objekte. Merjena energetska izkaznica pa temelji na izračunu glede na dejansko porabljenskih energentov in se uporablja za poslovne objekte. V določenih primerih se za poslovne stavbe namesto merjene energetske izkaznice lahko izda računska.

    Zakaj potrebujem energetsko izkaznico oz. kakšen je njen namen?

    Gre za zakonsko potrebno listino, ki jo mora pridobiti vsak, ki prodaja ali oddaja objekt v najem za obdobje daljše od enega leta. Iz energetske izkaznice bo stranka pridobila informacijo koliko je dejanska količina porabljene energije in kakšen je strošek ogrevanja objekta. Stranka se bo preko energetske izkaznice seznanila s priporočili kako lahko izboljša energetsko učinkovitost stavbe npr. oceni se lahko investicija za zamenjavo kotla oz. drugih ogrevalnih naprav v objektu. Posledično bo stranka imela možnost znižati stroške ogrevanja objekta.

    Od česa je odvisna cena energetske izkaznice?

    Cena energetske izkaznice je primarno odvisna od velikosti oz. kvadrature objekta. Na ceno vplivajo tudi tip objekta (ali gre za stanovanjsko hišo ali poslovni objekt), zahtevnost in lokacija objekta, predana projektna dokumentacija itd.
    g. Aleš, Izdelava energetskih izkaznic, Aleš Kelhar s.p.

    Strokovni članek 8904
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Energetska izkaznica?

    Imamo kar 91 izvajalcev za področje Energetska izkaznica:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 91 izvajalcev za področje Energetska izkaznica
    9.4
    0

    ENERSON, energetske storitve, projektiranje in upravljanje, d.o.o.


    10
    5

    Center energetskih izkaznic, Robert Kaplan s.p.


    10
    5

    Mitja Veteršek s.p.


    8.9
    0

    Uren d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane