Za področje

    Tipska montažna hiša

    Članek je koristil že 5680+ uporabnikom
    Pri odločitvi za naročilo montažne hiše pri določenem podjetju, ki je specializirano za proizvodnjo in gradnjo montažnih hiš, imamo v osnovi na razpolago dve možnosti izbire montažne hiše: tipsko montažno hišo ali montažno hišo po meri. Vsak od obeh tipov ima svoje prednosti in slabosti, tokrat bo govora o tipski montažni hiši in z njo povezanim tipskim načrtom arhitekture za montažno hišo.
    Strokovni članek 5680
    JUMHome tipska hisa
    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    1. Tipska montažna hiša

    Primeri tipskih montažnih hiš so po navadi zajeti v katalogih priznanih ponudnikov oz. podjetij specializiranih za proizvodnjo in gradnjo montažnih hiš. Eden izmed glavnih razlogov za odločitev za tipsko montažno hišo je še vedno prihranek pri izdelavi arhitekturnega načrta in cenejša proizvodnja, kar pa je pogosto popolnoma napačna usmeritev pri odločanju za hišo, ki nam bo služila več kot 40 let. Poglavitni problem tipske montažne hiše je v tem, da jo težko prilagodimo glede na specifike lokacije in svoje potrebe ter želje.

    2. Tipski načrt

    Po natančni preučitvi tipskih načrtov in predstavi njihove funkcionalnosti v realnem življenju lahko ugotovimo, da tipski načrt montažne hiše pravzaprav ne obstaja. Praktično nobena tipska montažna hiša ni v celoti prilagojena za določenega uporabnika. Prav vsak tipski načrt je treba prilagoditi našim željam, potrebam in navsezadnje tudi okolju (lokaciji), kamor bomo postavili svojo bodočo montažno hišo.

    2.2 Ko je tipski načrt prepovedan

    Na nekaterih območjih gradnjo tipske montažne hiše onemogočajo prostorski načrti (OPN-ji), ki natančno določajo končni videz objekta in kako se mora ta prilagajati terenu. To pomeni, da so natančno navedeni gabariti objekta ali vsaj razmerja med stranicami, naklon strehe, tip fasade in oken in podobno. Na tako stroge zahteve naletimo predvsem v strožje varovanih območjih, naj gre za območja varovane naravne krajine ali območja varovanja grajene dediščine (stara mesta in vasi). Omenjene zahteve so za posamezno območje zapisana na lokacijski informaciji, ki jo izda občina, v kateri se nahaja vaša parcela oziroma objekt.

    3. Tipska montažna hiša: slabosti in prednosti

    3.1 Slabost tipske montažne hiše

    V 99 % primerih se zgodi, da stranka v sodelovanju z arhitektom začne spreminjati tipski načrt montažne hiše. Mnogim ni všeč anonimen, generičen videz njihovega bodočega doma, značilen za tipske montažne hiše. Pomembno je, da bo bodoča montažna hiša prilagojena našemu stilu življenja, našim potrebam in željam, da se bomo v njej dobro počutili. Zavedati se je treba, da gre za življenjsko investicijo z dolgo dobo, tudi do 50 let. Prilagajanje tipskega načrta montažne hiše na željo stranke lahko na koncu privede do popolne nefunkcionalnosti prostorov in prostorskih zagat ter tudi neizvedljivosti s statičnega vidika.
    Nemalokrat se zgodi, da se stranka po posvetovanju na koncu odloči za montažno hišo po meri, kjer se proces načrtovanja hiše prične z idejno zasnovo in popolnim upoštevanjem želja in potreb stranke. Treba je še poudariti, da si s spremembami in prilagajanjem tipskega načrta montažne hiše ustvarjamo dodatne velike stroške.

    3.2 Prednost tipske montažne hiše

    Glavna prednost tipskih montažnih hiš je zagotovo njihova nizka cena. Poleg tega med prednosti prištevamo še hiter in enostaven proces od prvega sestanka, gradnje, do vselitve, saj so vsi načrti pripravljeni vnaprej in se lahko hitro zaprosi za gradbeno dovoljenje. Med gradnjo ne praktično ne prihaja do nepredvidenih težav, saj je bila takšna hiša že večkrat nekje zgrajena in so imeli arhitekti priložnost morebitne začetne napake sproti odpraviti.

    Tipska montažna hiša
    Tipska montažna hiša omogoča zgolj minimalno, zanemraljivo prilagajanje arhitekturne zasnove potrebam uporabnika, kar mnoge odvrne od nakupa. (vir: jubhome.eu)

    4. Stroški tipske montažne hiše so cenejši

    Med prednost tipske montažne hiše in načrta sodi dejstvo, da so tipski načrti montažnih hiš cenejši. Ker so načrti pripravljeni in izrisani vnaprej, uporabljeni pa so standardni detajli in standardne zasnove prostorov, gre za cenejšo izvedbo, pri kateri je bistveno manj usklajevanja in kompliciranja. To nazadnje vodi do prihranka v višini vsaj 15.000 €.

    4.1 Cena dokumentacije za tipske montažne hiše

    Nekaj denarja boste prihranili že pri izdelavi idejnega projekta arhitekture in pri načrtu za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD). Cene celotne gradbene dokumentacije, potrebne za izgradnjo tipske montažne hiše (torej od idejnega projekta do projekta za izvedbo), se gibajo med 5.000 in 7.000 €. Cene za montažne hiše po meri zelo variirajo in so odvisne od količine sprememb, ki jih želimo narediti na hiši. Če želimo hišo spreminjati le delno, bo treba doplačati 1.000 - 2.000 €, če pa gre za popolnoma unikatno montažno gradnjo, kjer je treba tako kot pri zidani hiši vse zrisati na novo, se cene šele začnejo pri 15.000 €.

    4.2 Cena gradnje tipske montažne hiše je lahko bistveno cenejša

    Velik del zmanjšanja stroškov cene tipske montažne hiše se navezuje na bistveno manj usklajevanja in kompliciranja glede arhitekturne zasnove, ki je izven ponujenih okvirjev praktično ni mogoče prilagajati in spreminjati. Arhitekturne zasnove tipskih montažnih hiš so načeloma enostavne in logične, kar zahteva manj zahtevne statične rešitve (razpone, konstrukcije), manj sprememb objekta tekom načrtovanja, manj usklajevanja in prilagajanja med gradnjo.
    Za gradnjo tipske montažne hiše so načeloma uporabljeni standardni ter cenovno dostopni materiali in detajli, kar dodatno poceni gradnjo na kvadratni meter.

    5. Kaj torej izbrati?

    Navkljub dražji investiciji in dodatnim stroškom se vseeno svetuje, da se odločite za montažno hišo oz. arhitekturni načrt po meri, kjer bo montažna hiša prilagojena vašim željam in potrebam. V primeru tipske montažne hiše in načrta je notranji prostor in arhitekturna zasnova hiše slabša in se ne prilagaja vašemu stilu življenja. Še enkrat je omembe vredno poudariti, da gradnja hiše velja za življenjsko investicijo in da naj bo arhitektura hiše prilagojena uporabniku. Le kdo bi hotel bivati do konca svojega življenja v nefunkcionalnem objektu, ki mu ni pisan na kožo.

    7. Cena tipske montažne hiše v primerjavi z montažno/zidano hišo po meri

    Cene tipskih montažnih hiš so odvisne od proizvajalca oz. ponudnika montažnih hiš, stanovanjske površine, stila hiše, tipa strehe, faze gradnje in konstrukcijske zasnove. Cena tipske montažne hiše je lahko v primerjavi z montažno hišo po meri cenejša za več kot 20 %
     
    Strokovni članek 5680
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montažne hiše?

    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše
    9.5
    0

    OBEN-AUF, d.o.o.


    8.9
    1

    Česen d.o.o.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    8.9
    0

    MONTAŽNE HIŠE RIHTER, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane