Za področje

    6 korakov do montažne hiše

    Članek je koristil že 8470+ uporabnikom
    Odločitev za lastno hišo ni lahka odločitev in marsikomu se pred tem poraja obilica vprašanj, povezanih s posameznimi koraki, ki vodijo do sanjske montažne hiše. Od ideje do predaje ključa za vašo novo hišo je 6 osnovnih korakov, ki so predstavljeni v nadaljevanju in vam bodo vsekakor v pomoč.
    Strokovni članek 8470
    Do vaše sanjske montažne hiše vas loči 6 osnovnih korakov
    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    1. IZBOR PARCELE
    Pri izboru parcele je potrebno biti pozoren na to, da je vaša bodoča parcela s svojo prostorsko ureditvijo namenjena gradnji objektov. Na začetku je smiselno preveriti status in vse značilnosti izbrane parcele, saj vam bodo vsi podatki v veliko pomoč pri oblikovanju in postavitvi nove hiše. Na zemljiški parceli je potrebno urediti ustrezno komunalno opremljenost in priključke. Parcela je lahko že od začetka opremljena z vso potrebno komunalno infrastrukturo in priključki ali pa so le-ti v določenem roku zanjo predvideni.
     
    Pri izboru in nakupu parcele sta pomembni tako makro kot mikrolokacija, ki sta v veliko pomoč pri velikosti in obliki hiše ter njeni pravilni postavitvi. Pri mikrolokaciji se upoštevajo naslednje sestavine: tla, naklon, hudourniki, objekti v neposredni bližini, parcele sosedov in zgrajeni objekti. Makrolokacija pa upošteva umestitev zemljiške parcele v bližino mesta, nakupovalnega središča, delovnih mest, šole, vrtcev, zdravstvenih ustanov in drugih javnih programov.
     
    2. IZBOR MONTAŽNE HIŠE IN PODPIS POGODBE
    Kot prvo, je potreben ustrezen izbor podjetja, specializiranega za izdelavo montažnih hiš. Svetujemo, da si tukaj vzamete nekaj več časa in primerjate cene, kakovost in ostale lastnosti ter upoštevate vaše želje. Pri izboru hiše se lahko odločite za tipsko hišo ali hišo po meri. Katalog tipskih hiš vsebuje obstoječe tipske načrte montažnih hiš, montažna hiša po meri pa temelji na individualni zasnovi stranke, želja in potreb. Vzporedno z izborom želene hiše poteka pridobivanje lokacijske informacije, saj je na koncu pomembno, da končno izbrana montažna hiša sovpada z lokacijsko informacijo.
     
    Pri izboru tipske hiše se lahko odločite za katerokoli montažno hišo iz kataloga določenega podjetja, če pa želite popolnoma novo oblikovano montažno hišo po vaših željah, pa bo potrebno nekaj več dela in sestankov z arhitektom. Da ne bo pomote, arhitekta najamete tudi v primeru izbora tipske hiše, ko želite v tlorisu določene spremembe, adaptacije in prilagoditve glede na vaše želje. Skupaj z arhitektom se tako oblikuje končna zasnova montažne hiše, obenem pa vam bo arhitekt svetoval glede tehnologije in drugih tehnoloških sistemov. Pomembno je, da vam arhitekt na začetku zasnove poda tudi okvirno investicijo celotnega projekta. Ideja, ki se prenese na papir mora biti racionalna, da na koncu ne pride do presežka stroškov glede na kupčevo predvideno finančno konstrukcijo. Na končno oblikovanje cene vplivajo izbira sistema, arhitekturna zasnova, izbor materialov in izbrana gradbena faza.
     
    Ko so dogovorjeni si podatki v povezavi z izvedbo montažne hiše, se sklene pogodba. Stranka s podpisom postane cenjeni kupec montažne hiše pri določenem podjetju. V pogodbi je zajamčeno, da kasnejših dodatnih stroškov več ni, razen v primeru, ko se na željo stranke izvedejo dodatna dela, za katera se pred izvedbo pripravi dodatna ponudba, ki jo mora stranka potrditi.
     
    3. PROJEKTNA DOKUMENTACIJA
    Dokumentacija za pridobitev vseh dovoljenj velja za dolgotrajen postopek, ki večini kupcev povzroča sive lase. Vsekakor se priporoča, da za pridobitev gradbenega dovoljenja z vsemi ostalimi soglasji poiščete strokovnjake, ki bodo delo opravili v vašem imenu. Glede izdelave dokumentacije se lahko obrnete kar na podjetje specializirano za montažne hiše, pri katerem ste izbrali svojo sanjsko bodočo hišo. Celotni proces urejanja dokumentacije se začne pri pridobitvi lokacijske informacije, podjetje pa vam bo pomagalo tudi pri geodetskih storitvah, parcelaciji in podobnih zadevah.
     
    Pri pridobivanju projektne dokumentacije imate več možnosti. V primeru, da imate na voljo svojega arhitekta, se projektna dokumentacija pripravi po vaših željah (PGD po meri), za izdelavo katerega je zadolžen arhitekt. V primeru, da se odločite za tipski načrt montažne hiše, pa vam projektno dokumentacijo pripravijo pri podjetju. Potrebno je poudariti, da lokalni montažerji ne morejo pridobiti projektne dokumentacije, saj nimajo vključenih inhouse arhitektov.
     
    Na poti do gradbenega dovoljenja je potrebno pridobiti projekt za gradbeno dovoljenje (PGD), nato sledi pridobitev vseh soglasij soglasodajalcev glede na izdelan PGD. V sklop soglasij in soglasodajalcev so večinoma zajeta elektrodistribucijska podjetja, komunalna podjetja, vodovarstvena soglasja, direkcije za ceste in podobno. Pomoč strokovnjakov je pri procesu dokumentacije vsekakor dobrodošla, če na kar nujna. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja, pa se lahko sprostite in skupaj s strokovnjaki s podjetja že sestavite okviren terminski plan za vašo montažno hišo.
     
    4. FINANCIRANJE IN SUBVENCIJE
    Financiranje vaše bodoče montažne hiše izvedete na način, ki je za vas trenutno najprimernejši in najbolj ugoden. Najugodnejše pogoje vsekakor ponujajo t.i. ekološki krediti, kjer morate predložiti dokazilo o gradnji energetsko varčnega objekta. Glede financiranja vam pomagajo na podjetju, ki sodeluje z bankami in skupaj poišče najbolj ugodno obliko financiranja. Potrebno je omeniti še kredit pri Eko skladu RS, ki spodbuja razvoj na področju varstva okolja z dajanjem kreditov oz. poroštev za okoljske naložbe in z drugimi oblikami pomoči. V splošnem smislu gre za kreditiranje naložb v sončne ogrevalne sisteme, obnove eno ali večstanovanjskih objektov, nizkoenergijske ali pasivne novogradnje in nekatere ukrepe pri obnovi obstoječih stanovanjskih stavb. Za najprimernejši in najugodnejši način financiranja si je priporočljivo vzeti malo več časa, da se preučijo vse variante. Razlog se skriva v načinu plačila montažne hiše, saj se večina investicije plača vnaprej.
     
    Prednost gradnje energetsko varčnih in pasivnih objektov oz. montažnih hiš je tudi v pridobitvi določenih subvencij. Pri pridobitvi subvencij vam bodo pomagali in svetovali pri podjetju, in sicer glede prednosti in slabosti nekaterih tehnologij v primerjavi z nabavnimi cenami, izkoristki in prihranki v dobi vaše hiše ter pridobljenimi sredstvi iz naslova subvencij.
     
    Subvencijo je možno pridobiti za določene razrede energijske varčnosti objekta, toplotne črpalke, prezračevanje objekta z rekuperacijo, solarne ogrevalne sisteme, uporabo lesne biomase in še mnogo več.
     
    5. NAROČILO MONTAŽNE HIŠE IN KONČNI PREGLED NAČRTOV
    Po vseh posvetovanjih in izboru hiše, urejeni projektni dokumentaciji in dogovoru glede financiranja in subvencij, sledi končno naročilo hiše in podpis pogodbe. Definiran mora biti obseg dobave in želena faza izgradnje montažne hiše. Montažna hiša se naroči skladno s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem. V pogodbi napisani detajli, barve, tipi in ostalo se prenesejo oz. prevedejo v konstruktorski jezik. Konstruktorji v podjetju hišo izrišejo do zadnjega detajla, skladno s popisom del se naroči stavbno pohištvo in ostali potrebni materiali za končno izdelavo montažne hiše.
     
    Vse delavniške načrte stranka prejme v odobritev, jih pregleda skupaj s svojim skrbnikom in podpiše. Na podlagi pregleda delavniških načrtov in vseh detajlov se prepričamo, da bo naša montažna hiša zares takšna, kakršno smo si želeli. Podpis delavniških oz. konstruktorskih načrtov je zadnji korak pred pričetkom izvedbe montažne hiše v proizvodnji.
     
    6. IZDELAVA IN POSTAVITEV MONTAŽNE HIŠE
    Izdelava hiše se prične v proizvodnji, kjer si proces izdelave lahko tudi ogledate. Poglavitna prednost izdelave montažne hiše je neodvisnost na vremenske razmere in ugodni, konstantni pogoji v proizvodnji za nemoten proces predizdelave (prefabrikacije) elementov. Za izdelavo podjetja uporabljajo naravno in tehnično sušen certificiran les, različne vrste plošč (mavčne, iverne, cementne), pritrdilne materiale ustrezne kakovosti in izolativne ter druge materiale, ki zagotavljajo visoko kakovost hiše s stališča energetske učinkovitosti in uporabe ekoloških materialov.
     
    Po končanem procesu v proizvodnji se prefabricirani elementi hiše prepeljejo na gradbišče in postavijo na prej izdelano temeljno ploščo. Montažna hiša je postavljena v izjemno kratkem času in lahko vseljiva že v 5 mesecih.
     
    6 korakov do montažne hiše2.jpg
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja DUI STAN zaključna gradbena dela d.o.o.

    Katere prednosti montažne gradnje bi izpostavili?

    Prednost montažne hiše se kaže v tem, da je hiša na gradbišču zelo hitro postavljena. Vsi elementi montažne hiše (stene, stropovi) so predhodno izdelani v proizvodnji, na samem gradbišču se potem le še sestavijo skupaj. Gradnja je suha, hitra in enostavna, investitor mora poskrbeti le za izkop in izvedbo temeljne plošče, na katero se bo objekt postavil. Med prednosti montažne hiše poleg krajšega časa gradnje (postavitve) prištevamo tudi manjše vplive na okolje in tudi odlično potresno in požarno odpornost.

    Kakšna je cena montažne hiše v primerjavi z zidano gradnjo?

    Cene montažnih hiš v našem podjetju se gibljejo od 990 - 1100€/m2, kar je popolnoma primerljivo s klasično gradnjo hiše iz opečnih ali betonskih zidakov.
    g. Ivan, DUI STAN zaključna gradbena dela d.o.o.

    Strokovni članek 8470
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montažne hiše?

    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše
    9.1
    0

    Z-PROJEKT, GRADBENI INŽENIRING, MATEJ ZADNIK S.P.


    8.9
    51

    ADRIALIN d.o.o.


    8.9
    2

    CIPROŠ d.o.o.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane