Za področje

    Projektiranje nizkih gradenj

    Članek je koristil že 2199+ uporabnikom
    Gradbeni objekti se v splošnem delijo v dve skupini. Prva skupina so objekti visoke gradnje oz. stavbe, druga skupina pa objekti nizkih gradenj oz. gradbeni inženirski objekti, katerih namen ni prebivanje v objektu, temveč služijo javnemu interesu. Pri projektiranju nizkih gradenj lahko rečemo, da gre predvsem za zemeljska dela, kjer se naredijo določeni posegi v zemlji ali na zemeljski površini. Objekti nizkih gradenj so vsi gradbeni objekti, ki se ne uvrščajo med stavbe. Mednje zato prištevamo objekte kot so železnice, mostovi, ceste, jezovi, letališke steze in podobno.
    Strokovni članek 2199
    Med objekte nizkih gradenj prištevamo prometno infrastrukturo, cevovode in komunikacijske vode
    Imamo kar 240 izvajalcev za področje Projektiranje nizkih gradenj:

    1. VRSTE OBJEKTOV NIZKIH GRADENJ

    Med objekte nizkih gradenj oz. gradbene inženirske objekte prištevamo objekte prometne infrastrukture, cevovode, komunikacijske in električne vode, kompleksne industrijske objekte in druge objekte nizkih gradenj.

    1.1 Objekti prometne infrastrukture

    Med objekte prometne infrastrukture spadajo avtoceste, ceste, ulice, železnice (medkrajevne železnice, mestne železnice), letališke steze, mostove, dvignjene avtoceste, predore, podhode, pristanišča, vodne poti (plovni kanali), jezove, hidrotehnične objekte, akvedukte in druge objekte za namakanje ter melioracijo.

    1.2 Cevovodi, komunikacijski vodi in električni vodi

    Pri cevovodih v osnovi ločimo daljinske, komunikacijske in električne vode ter lokalne cevovode in kable. K daljinskim, komunikacijskim in električnim vodom sodijo daljinski cevovodi za nafto, plin in vodo, telekomunikacijski vodi in daljinski elektrovodi.
     
    Med lokalne cevovode in kable pa po drugi strani prištevamo lokalne plinovode, vodovode, cevovode za odpadno vodo in lokalne električne in telekomunikacijske vode.

    1.3 Kompleksni industrijski objekti

    V kategorijo kompleksnih industrijskih objektov se prištevajo objekti za kopanje rude ali ekstrakcijo drugih surovin, energetski objekti, objekti kemičnih tovarn in obrati težke industrije, kateri niso razvrščeni v ostale kategorije.

    1.4 Drugi objekti nizke gradnje

    Med druge objekte nizke gradnje sodijo objekti za šport in rekreacijo, kamor prištevamo vglavnem športna igrišča in podobne druge objekte za šport in rekreacijo ter prav tako ostale objekte nizkih gradenj, kot so vodnogospodarski objekti, med katere se štejejo vodnogospodarska infrastruktura v javnem interesu in vodnogospodarski objekti v posebni rabi (HE, ribogojnice).

    2. PROJEKTIRANJE OBJEKTOV NIZKIH GRADENJ

    Pri procesu projektiranja oz. načrtovanja nizkih gradenj bomo omenili le najpogostejše in osnovne objekte nizkih gradenj: ceste, mostove in cevovode (kanalizacijo).

    2.1 Ceste

    Načrtovanje novih cest se prične s fotogrametrijo in avtomatsko obdelavo podatkov. Pri obdelavi je pomembno, da bo cesta ustrezala dinamiki vožnje, pri čemer se pri projektiranju upoštevajo krivinski polmeri. Pri projektiranju cest se prav tako naredijo natančni izračuni zemeljskih mas, ki jih je potrebno premakniti oz. izkopati. Poleg odkopa se mora zagotoviti tudi gospodarni prevoz zemeljskih mas ter njihova vgradnja oz. odlaganje na gradbišču.
     
    Proces gradnje ceste se prične s čiščenjem zemljišča, kjer se upošteva ustrezna širina ceste glede na tip. Odstrani se vso skalovje in odkoplje zemljo v odsekih izkopa, katera se nasuje na nižja zemljišča. Šele po izravnavi spodnjega ustroja se na cestno traso nanese nosilna plast. Nosilno plast sestavljata prod in gramoz v več plasteh. Zgornja plast ceste (povozna površina oz. cestna ureditev) je praviloma iz asfaltnega betona, kateri zagotavlja močno in gladko vozišče.

    2.2 Mostovi

    Tokrat bo govora o betonskih mostovih, ki so zelo razširjena različica mostov na območju cest in avtocest za premostitev velikih razponov.
     
    Poznamo tri načine izvedbe betonskih mostov: lite konstrukcije (fiksni oder, pomični oder, narivanje, prostokonzolna gradnja), kombinirane konstrukcije (montažni nosilci in lita plošča, montažna škatla in lita konzola, druge kombinacije) in montažne konstrukcije (cela polja, nosilci, segmenti).
     
    Pri projektiranju in izvedbi mostov se uporabljajo različni vrsti temeljev, kot so nosilni piloti in nosilni stebri različnih oblik. S končanjem montaže nosilnih elementov, se začne povezovanje elementov (betoniranje vmesnih prostorov), montaža robnikov, ograje, hidroizolacije in na koncu še obdelava cestnih površin.

    2.3 Cevovodi – kanalizacija

    Kanalizacija sodi med osnovni cevovod vsakega stanovanjskega objekta, zato je še toliko pomembneje, da omenimo pravilno položitev cevi in izvedbo priključka na javni infrastrukturni kanal.

    Priključek na javni komunalni vod

    Najpomembnejše pravilo pri priključitvi je, da mora biti odpadna voda iz vseh prostorov, ki ležijo pod nivojem terena, speljana iz objekta ločeno od odpadne vode iz prostorov, ki so pozicionirani nad nivojem terena. Priključek hišne kanalizacije na javni kanal se običajno izvede s cevmi premera 200mm (najmanjši dovoljeni premer znaša 150mm) pod minimalnim naklonskim kotom 2%. Priključimo ga pod kotom 45° v smeri toka odpadne vode v kanalu. Vsi iztoki iz objekta se izvedejo preko revizijskih jaškov, ki omogočajo ustrezno vzdrževanje. Revizijski jaški so pokriti z litoželeznimi pokrovi.

    Položitev kanalizacijskih cevi

    Kanalizacijske cevi polagamo na dobro pripravljeno podlago, da preprečimo pogrezanje in ostale nevšečnosti. Globina položenih cevi mora biti pod mejo zmrzovanja, kar znaša približno 80 cm. Cevni jarki se morajo izkopati v predvidenem minimalnem padcu (2%), dno se pa mora izravnati. V primeru nezadostne čvrstosti terena je potrebno dodatno nasuti pesek ali gramoz. Kanalsko omrežje naj bo sestavljeno iz kakovostnih cevi, stike med njimi je potrebno dobro zatesniti.

    Cena priklopa na kanalizacijsko omrežje

    Cena priključitve na javno kanalizacijsko omrežje, z vsemi deli na terenu, se razlikuje od občine do občine, lokacije objekta, zahtevnosti terena, oddaljenosti objekta od glavnega javnega voda. Cena se giblje od 500€ pa vse tja do 4000€. Iz podatka vidimo, da gre za velik investicijski vložek, je pa priklop na javni kanal omrežja pogojen z zakonom, ki pravi, da je priključitev obvezna na mestu, kjer je v bližini že zgrajeno javno kanalizacijsko omrežje. Za ceno priklopa na vaši parceli se obrnite na občino in komunalno podjetje, ki vam bo podalo točno ceno priklopa.
    Kanalizacija sodi med osnovni cevovod vsakega stanovanjskega objekta
    Kanalizacija sodi med osnovni cevovod vsakega stanovanjskega objekta


    Strokovni članek 2199
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje nizkih gradenj?

    Imamo kar 240 izvajalcev za področje Projektiranje nizkih gradenj:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 240 izvajalcev za področje Projektiranje nizkih gradenj
    8.9
    3

    GEOSTRATA, geotehnika in inženiring, d.o.o.


    8.9
    0

    BIRO ŽVEPLAN, inženiring, projektiva, nadzor, trgovina in storitve, d.o.o.


    8.7
    0

    GISprom, Beno Arh, s.p.


    8.9
    5

    Mitja Veteršek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane