Za področje

    Statika in gradbene konstrukcije

    Članek je koristil že 6734+ uporabnikom
    Vsak objekt oz. stavbo lahko s statičnega vidika razumemo kot konstrukcijski sklop različnih elementov, ki imajo vsak po svoje točno določeno funkcijo. Za zagotovitev ustrezne nosilnosti in stabilnosti objekta je potrebna primerna izbira gradbenih materialov, od katerih ima vsak različne fizikalne, mehanske in kemijske lastnosti. Stabilnost in nosilnost stavbe sta prvotnega pomena za zagotovitev varne uporabe objekta. V nadaljevanju sledi obravnava različnih konstrukcijskih sklopov in posameznih elementov zgradbe ter delujočih sil na objekt.
    Strokovni članek 6734
    Konstrukcijski sklop je sestav posameznih elementov stavbe, ki omogočajo nosilnost in stabilnost objekta
    Imamo kar 99 izvajalcev za področje Statika gradbene konstrukcije:

    1. KONSTRUKCIJSKI SKLOPI IN NJIHOVA KLASIFIKACIJA

    Konstrukcijski sklop je sestav posameznih elementov stavbe, ki v prvi vrsti omogočajo nosilnost in stabilnost objekta. Konstrukcijski sklopi se delijo na masivne, skeletne, celične in prostorske konstrukcije. Obstajajo še razni mešani konstrukcijski sistemi, kot sta recimo masivno-skeletni in skeletno-celični konstrukcijski sistem.

    1.1 Masivni konstrukcijski sistem

    Z vidika sestave elementov gre pri masivnem konstrukcijskem sistemu za polne stene oz. plošče. Masivni konstrukcijski sistem glede na način gradnje in izvedbe delimo na zidani in monolitni. Pri zidanem konstrukcijskem sistemu so značilni gradbeni material zidaki z vmesnimi fugami, pri monolitnem konstrukcijskem sistemu pa gre za oblikovanje zidov s kalupom oz. opažem. Najznačilnejši materiali masivnih konstrukcijskih sistemov so opečni, betonski in stekleni zidaki, zidaki na bazi cementa, kamen, beton, armirani beton, ilovica in razni umetni materiali.

    1.2 Skeletni konstrukcijski sistem

    Značilni konstrukcijski elementi skeletnega sistema so stebri, lege/gredi/nosilci in diagonale. Vsaka skeletna konstrukcija je sestavljena iz primarne konstrukcije oz. primarnih nosilcev in iz sekundarne konstrukcije oz. sekundarnih nosilcev. Poleg klasičnega sistema stebrov, nosilcev in diagonal, poznamo še sistem lokov in okvirjev, kjer loki in okvirji prevzamejo funkcijo gred ter so primerni za večje razpone, tudi do 10 m. Med materiale skeletnih oz. lahkih konstrukcij sodita les in jeklo.

    1.3 Celični konstrukcijski sistem

    Značilnost celičnih konstrukcijskih sistemov so posamezni moduli, največkrat narejeni v proizvodnji, kateri se potem transportirajo na gradbišče. Pri celičnem konstrukcijskem sistemu gre za nalaganje posameznih prostorskih modulov eden na drugega oz. eden poleg drugega. Z razporeditvijo posameznih modulov je končni rezultat zaključena prostorska enota oz. stavba.

    1.4 Prostorski konstrukcijski sistem

    Za prostorske oz. 3D konstrukcijske sisteme je značilna velika nosilnost glede na njihovo lastno težo. 3D konstrukcijski sistem deluje kot zaključena konstruktivna enota, katere najbolj pogosto uporabljeni materiali so les, jeklo in armiran beton. Med prostorske konstrukcijske sisteme delimo naslednje oblike: prostorska paličja, ploskovne ravne konstrukcije (nagubane plošče, poliedrične plošče), ploskovne ukrivljene konstrukcije (lupine, kupole), vrvi in membrane.

    2. ELEMENTI STAVBE

    Vsak element stavbe ima točno določeno funkcijo oz. nalogo, s katero zagotavlja stabilnost in nosilnost stavbe. Elementi stavbe se običajno obravnavajo s štirih različnih vidikov: z vidika njihove funkcije, ustreznosti materialov, načina izvedbe in njihovega medsebojnega odnosa v konstrukciji. V članku so elementi obravnavani z vidika njihove funkcije, ki je najbolj povezana s statiko konstrukcije objekta.

    2.1 Funkcija

    Z vidika primarne funkcije se elementi stavbe delijo na elemente nosilne konstrukcije, elemente pregrajevanja in elemente zaščite in finalne obdelave.

    Elementi nosilnih konstrukcij

    Primarna funkcija elementov nosilnih konstrukcij oz. konstruktivnih elementov je prevzemanje obremenitev in prenos obremenitev na temeljna tla. Mednje prištevamo temelje, stene, stebre, plošče, stropove, grede/lege/nosilce/stropnike, streho, ostrešja (špirovci, lege, sohe, druge elemente ostrešja) in nenazadnje tudi stopnice.
    Streha prenaša obtežbo dežja, snega in vetra (spremenljiva obtežba) in lastno težo (teža konstrukcijskih elementov strehe). Vertikalne podpore, med katere prištevamo stene in stebre, prenašajo obtežbo celotne strehe in medetažnih konstrukcij, medetažne plošče prenašajo obtežbo vertikalnih podpor (lastna teža konstrukcije) in obtežbo ljudi ter pohištva (koristna obtežba), temelji pa so zadolženi za prenos celotne obtežbe objekta v tla.

    Elementi pregrajevanja

    Že ime samo pove, da so to elementi stavbe, ki so zadolženi za pregrajevanje notranjih prostorov ter notranjih in zunanjih prostorov. Med notranje elemente pregrajevanja prištevamo pregradne stene, vrata in pregradno pohištvo, med zunanje elemente pregrajevanja pa sodijo nenosilne stene, okna in druge zasteklitve objekta.

    Elementi zaščite in finalne obdelave

    Elementi zaščite in finalne obdelave prekrivajo stene (stenske obloge, ometi, tapete, barva, toplotna in zvočna zaščita, zaščita pred vlago, požarna zaščita, zrakotesni trakovi, membrane), stropove (talne obloge, sloji stropa, toplotna in zvočna zaščita, požarna zaščita, razne stropne obloge), streho (kritina, zaščita pred vlago, toplotna zaščita, zrakotesni trakovi, membrane) in tla na terenu (finalna obdelava, sloji talne plošče, zaščita pred vlago, toplotna zaščita).

    3. SILE IN OBREMENITVE NA OBJEKT

    Med sile, ki delujejo na objekt, prištevamo vertikalne sile, horizontalne sile, dinamične sile (potres, vibracije zaradi prometa in strojev), pritisk podtalne vode in tal, sile zaradi deformacije materialov in tal ter sile udarnih valov (eksplozija).

    3.1 Vertikalne sile

    Med vertikalne sile, ki delujejo na objekta, prištevamo lastno težo konstrukcije, koristno obtežbo, ki jo predstavlja pohištvo in ljudje ter obtežbo snega in dežja. Za lastno težo konstrukcije, ki sodi med stalno obtežbo, se pri izračunu upoštevamo korekcijski faktor 1,35, za obtežbo snega, ki sodi v kategorijo spremenljivih obtežb, se pa upošteva korekcijski faktor 1,50.

    3.2 Horizontalne sile

    Horizontalna sila, ki deluje na objekt, je veter. Veter sodi med spremenljivo obtežbo, kjer se pri njegovem izračunu obtežbe na objekt upošteva korekcijski faktor 1,50.
    Sile zaradi deformacije materialov
    Sile, ki delujejo na objekta za radi deformacije materialov, so posledica temperaturnega raztezanja poleti in temperaturnega krčenja pozimi.

    3.3 Sile zaradi deformacije tal

    Do neenakomernega posedanja objekta pride zaradi sil na mestu temeljev. Temelji se skupaj z objektom posedajo zaradi pritiskov zemljine, prisotnosti talne vode in pritiskov ter drugih geoloških procesov v tleh.

    4. CENA NAČRTA GRADBENIH KONSTRUKCIJ ZA HIŠO

    Cena načrta gradbenih konstrukcij PGD in PZI za enodružinsko hišo, kjer so zajeti statični izračun in dimenzioniranje, izdelava opažev in armaturnih načrtov ter tehnično poročilo s popisom količin, se giblje med 1000 in 2500€.
    Prikaz delujočih sil na objekt
    Prikaz delujočih sil na objekt


    Gradbeni načrt konstrukcije objekta
    Gradbeni načrt konstrukcije objekta


    Strokovni članek 6734
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Statika gradbene konstrukcije?

    Imamo kar 99 izvajalcev za področje Statika gradbene konstrukcije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 99 izvajalcev za področje Statika gradbene konstrukcije
    8.9
    0

    DIA projektiranje in inženiring, d.o.o.


    8.9
    1

    ARI d.o.o.,statika


    10
    3

    Mekoni d.o.o.


    8.9
    0

    GRANT d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane