Za področje

    Kako načrtovati moderne hiše?

    Članek je koristil že 8230+ uporabnikom
    Oblika vaše hiše mora biti lepa na pogled, a tudi uporabna. Ne morate se takoj odločiti, da želite razgibano hišo ali morda hišo v obliki kocke. Razmislite, kakšne prostore želite imeti v hiši, nato pa ugotovite, ali bi ta oblika ustrezala naselju, okolju okrog vas.
    Strokovni članek 8230
    Enostavne oblike so prijetnejše za pogled in veliko lažje za izvedbo.
    Imamo kar 699 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

     

    Velikokrat zmotno mislimo, da lahko pogledamo v katalog tipskih hiš in rečemo: »Tako obliko hiše hočem.« Tega ne moremo reči. Zakaj? Oblika hiše namreč izhaja iz uporabnosti, zato ne moremo kar posnemati neke hiše, ki nam je všeč. Najprej moramo ugotoviti, kake prostore si želimo imeti v naši novi arhitekturi. Potem si zamislimo, kako se bodo ti prostori nadaljevali na terase, v zunanjost in kam bodo gledali. Zatem pa pogledamo v okoliški prostor in se vprašamo: »Kako bi se moja hiša najbolje zlila z okoljem?«. Ne moremo zgraditi kocke, če nikjer v okolici ni kocke. Prav tako ne moremo zgraditi stolpa, ker naša hiša ni grad in ne cerkev. Za vsako odločitev o obliki hiše se namreč moramo vprašati: »Ali bo ta odločitev pripomogla k uporabnosti hiše in ali bo ustrezala prostoru«. Vedno moramo pomisliti, kake posledice bo neki dodatni prostor ali prizidek pustil na obliki hiše. Ta razmislek bo za vas opravil izbrani arhitekt, vendar mu morate pomagati in ga usmeriti.

    1. Moderna hiša - kubus

    Mnogi so mnenja, da so »kockaste« hiše stvar arhitektov, ki bi radi gradili »moderno« arhitekturo. Vendar je preprosta oblika hiše brez robov, dodatkov, kot so nadstrešnice in prizidki, zelo uporabna in izhaja že iz tradicionalne slovenske arhitekture. »Škatlasto« hišo je najlažje zgraditi, porabili bomo tudi najmanj materiala. Poleg tega pa bomo imeli manj toplotnih izgub. Zato lahko s hišo pravilne oblike prihranimo. Mnogi mislijo, da je hiša kockaste oblike dolgočasna. Pa je res? Poglejmo lepa stara naselja, kjer so hiše ena poleg druge zložene kakor škatlice in skupaj oblikujejo prostor, ki je privlačen in daleč od dolgočasnega.

    +manj toplotnih izgub
    +enostavna izvedba
    -nimamo možnosti za terase, balkone, nadstreške
    -oblika deluje »dolgočasno«, brezizrazno v prostoru

    2. Razgibana hiša

    Vsaka hiša potrebuje balkone, terase, nadstrešnice. To so prostori, ki jih bomo  pogosto uporabljali. Vendar ni nujno, da za to zgradimo nadstrešek ali veliko teraso, ki štrli iz hiše. Veliko lahko naredimo z arhitekturo. Kaj to pomeni? Našo bodočo hišo lahko na primer sestavimo iz dveh ali več »škatel«. Spodnja »škatla« pritličja je lahko večja kot zgornja »škatla« nadstropja. Tako bomo dobili možnosti za velike in lepe terase. Mogoče lahko zgornje nadstropje malo »pogleda čez spodnje« in dobili bomo veliko nadstrešnico, ne da bi za to morali zgraditi nadstrešek. Z domiselno arhitekturno obliko lahko dosežemo lepe ambiente in zelo uporaben prostor. Opozorite arhitekta, da želite, da se ukvarja tudi s tem.

    +možnosti za velike terase in nadstreške
    +oblika deluje razgibano, »zanimivo« v prostoru
    -težavnejša izvedba

    3. Hiša nepravilne oblike

    Če smo se že kdaj sami lotili razmišljanja, kakšno hišo bi želeli, smo na papir najprej narisali pravokotnik za dnevno sobo, nato zraven še en pravokotnik za jedilnico in kuhinjo. Kasneje smo dodali še druge pravokotnike za prostore, spalnice in balkone. Od znotraj je bil prostor uporaben, hiša pa je od zunaj delovala kot ameba, ki ji je nekdo dodal prostor zraven prostora. Zato moramo vedno, ko si narišemo prostore znotraj, paziti tudi na to, kako bo naša hiša videti od zunaj.

    Tudi  kadar je naša hiša preveč »dolgočasna«, se mnogi med nami odločijo, da bi jo »okrasili« z nadstrešnicami, malimi strešicami nad okni, frčadami na strehi. Marsikdo krovcu naroči, naj tu in tam doda še kak stolpič s konico na vrhu. Ali opozori fasaderja, naj naredi obrobe okrog oken.

    Kaj se zgodi potem? Taki hiši ne morete nič več dodati, ne da bi delovala kičasto. Take hiše niti ne morete prizidati. Ker je tloris hiše »amebaste«, zavite in nepravilne oblike, je prisotnih veliko toplotnih izgub. Poleg tega pa je potrebno odšteti veliko denarja za komplicirane detajle stikov vseh streh, strešic in nadstreškov, ki sčasoma začnejo tudi puščati.

    Za vsak dodatek se zato moramo vprašati, kako bo prispeval k uporabnosti hiše. Pri zamisli hiše moramo slediti eni ideji, ne pa dodajati različne elemente enkrat tu in drugič tam.

    -več stroškov
    -velike toplotne izgube
    -neskladno s prostorom

    http://www.gmt1arhitekti.com/#!Razmislek-o-hii-9-Oblika-stavbnega-volumna/cvob/AA926C0C-E410-4A1A-899B-FCCB1891B933

    Tudi dvokapnica je lahko moderna.
    Tudi dvokapnica je lahko moderna.


    Strokovni članek 8230
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 699 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 699 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    0

    ALTO DESIGN d.o.o. arhitektura, projektiranje, nadzor


    8.9
    0

    Kombinat d.o.o.


    8.7
    0

    Lazar d.o.o.


    8.9
    0

    DANS, arhitekti, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane