Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Požarna varnost: požarni red, požarni načrt, cena

    Članek je koristil že 5679+ uporabnikom
    Načrt požarne varnosti spada v kategorijo dokumentov, ki se prištevajo med organizacijske preventivne ukrepe varstva pred požarom. Mednje prištevamo tudi požarni red in načrt evakuacije. Načrt požarne varnosti izdela lastnik ali uporabnik stanovanjskega, poslovnega ali industrijskega objekta. Vsebino, obliko in pogoje za izdelavo načrta požarne varnosti določa Pravilnik o požarnem redu, ki je v veljavi od 1. novembra 2007.
    Strokovni članek 5679
    Načrt požarne varnosti spada med organizacijske preventivne ukrepe varstva pred požarom
    Imamo kar 65 izvajalcev za področje Požarna varnost, požarni red:

    1. NAČRT POŽARNE VARNOSTI

    Načrt požarne varnosti je grafični prikaz objekta in njegovih delov, na katerem so označene vse nevarnosti in sistemi, naprave ter sredstva za preventivno in aktivno požarno zaščito, s pomočjo katerega se zmanjšuje nevarnost nastanka požara in se obenem zagotavlja učinkovito gašenje. Načrt požarne varnosti je izključno namenjen uporabnikom določenega objekta, gasilcem in ostalim reševalcem.

    1.1 Vsebina načrta požarne varnosti

    V načrtu požarne varnosti je prikazan objekt v prostoru in njegova požarna zaščita. Prikaz objekta v prostoru zajema podatke o legi in namembnosti objekta na zemljišču, stopnjo požarne obremenitve, intervencijske poti, postavitvene površine za gasilce in druge reševalce, visokonapetostne in nizkonapetostne elektrovode in naprave, plinovode in vodi požarno nevarnih snovi, hidrantna omrežja in druge vodne vire za gašenje, nevarne snovi, eksplozijsko ogrožene prostore in gasilska orodišča.
     
    V prikazu požarne varnosti objekta so v tlorisih posameznih etaž zajeti podatki o mejah požarnih sektorjev, odprtinah v stenah in stropovih z zaporami, dostopnih poteh, evakuacijskih poteh in stopniščih, požarno nevarnih prostorih, prostorih, kjer je gašenje prepovedano, prostorih s sevanjem, električnih transformatorjih, napravah za oskrbo z energijo, tlačni opremi, legi plinske požarne pipe, vgrajenih sistemih aktivne požarne varnosti, opremi, napravah in drugih sredstvih za preprečevanje in varstvo pred požarom. Odvisno od velikosti in zgradbo posameznega objekta, se lahko izdela tudi načrt požarne varnosti za posamezne dele etaž z vrisanimi nevarnostmi.

    2. OBJEKTI ZA KATERE SE IZDELA NAČRT POŽARNE VARNOSTI

    Objekti, za katere je potrebna izdelava načrta požarne varnosti so zajeti v Pravilniku o požarnem redu. V njem je prav tako zajeta vsebina in pogoji za izdelavo načrta požarne varnosti. Načrt požarne varnosti se izdela za vse objekte, ki se skladno z Uredbo o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov in o določitvi objektov državnega pomena uvrščajo v kategorijo 1 Stavbe. Poleg načrta požarne varnosti se za prej omenjene objekte izdela tudi požarni red in načrt evakuacije. Načrt požarne varnosti, požarni red in načrt evakuacije pa se po drugi strani za področje 2 Gradbeni inženirski objekti ne izdelujejo.
     
    Načrt požarne varnosti je potrebno izdelati za vse objekte, razen za: enostanovanjske in dvostanovanjske stavbe iz podrazreda 11100 in 11210, stavbe žičnih naprav, javne telefonske govorilnice, svetilnike, druge signalizacijske objekte iz podrazreda 12410, kolesarnice iz podrazreda 12420, glasbene paviljone iz podrazreda 12610, nestanovanjske kmetijske stavbe iz razreda 1271, ki niso namenjene za izvajanje registriranih dejavnosti kmetijstva oz. nestanovanjske kmetijske stavbe iz razreda 1271 na kmetijskem gospodarstvu, kapele iz podrazreda 12721, kulturne spomenike iz podrazreda 12730 in nadstrešnice na avtobusnih in drugih postajališčih.

    3. IZDELAVA NAČRTA POŽARNE VARNOSTI IN NAČRT EVAKUACIJE

    Za izdelavo načrta požarne varnosti je zadolžen lastnik ali uporabnik objekta ali oseba, ki je pooblaščena za izvajanje ukrepov varstva pred požarom. V primeru, da načrt požarne varnosti izdela oseba, pooblaščena za izvajanje ukrepov varstva pred požarom, mora biti izpolnjeni vsi pogoji, določeni s predpisi o usposabljanju zaposlenih za varstvo pred požarom in o usposabljanju odgovornih oseb za izvajanje ukrepov varstva pred požarom.

    4. CENA NAČRTA POŽARNE VARNOSTI ZA HIŠO

    Cena načrta požarne varnosti, kjer je vključena situacija z intervencijsko potjo, načrt evakuacije, tlorisi s pozicijo gasilnih teles in požarno nevarnimi prostori, se v povprečju giblje od 100-200€.
     
    Osnovni primer načrta požarne varnosti z vrisanimi elementi za varnost pred požarom
    Osnovni primer načrta požarne varnosti z vrisanimi elementi za varnost pred požarom


    Evakuacijski načrt objekta
    Evakuacijski načrt objekta


    Strokovni članek 5679
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Požarna varnost, požarni red?

    Imamo kar 65 izvajalcev za področje Požarna varnost, požarni red:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 65 izvajalcev za področje Požarna varnost, požarni red
    8.9
    2

    Vepoz d.o.o.


    8.9
    0

    PKC Damjan Pirc s.p.


    9.4
    0

    ENERSON, energetske storitve, projektiranje in upravljanje, d.o.o.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane