Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Vrste in cene energentov

    Članek je koristil že 11718+ uporabnikom
    Vprašanja v zvezi z nabavo, ceno in stroški ogrevanja posameznih energentov se pojavijo vsako leto, pogostokrat tudi prepozno, tik pred kurilno zimsko sezono. Kaj pravzaprav so energenti, kakšne so cene energentov in vrste energentov, kdaj je pravi čas za nabavo, letošnje posebnosti na trgu energentov, njihova cena in še več sledijo v nadaljevanju.
    Strokovni članek 11718
    cene energentov
    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    1. Vrste energentov

    1.1 Cene energentov so odvisne od vrste energentov

    Na voljo je veliko energentov za ogrevanje objektov, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti. Objekt lahko ogrevamo s pomočjo zemeljskega plina, utekočinjenega naftnega plina, elektrike, kurilnega olja, peletov, sekancev, polen in toplotne črpalke. Cene energentov se znatno razlikujejo glede na vrste energentov.

    1.2 Ogrevanje z zemeljskim plinom

    Ogrevanje z zemeljskim plinom je idealno za urbana naselja z razvejanimi plinovodi. Zemeljski plin velja za ugoden energetski vir, ki navkljub svoji višji ceni, nudi ugodno udobje. Pri ogrevanju z zemeljskim plinom je nujna uporaba plinskega stenskega kotla, ki predstavlja idealno rešitev za stanovanja brez kotlovnice.
    Plinski kotel je primeren za objekte, ki imajo radiatorsko in talno ogrevanje, ne glede na to, ali gre za novodobne - energijsko varčne ali bolj starejše objekte.
    Kot omenjeno že prej, je kotel dobra rešitev za objekte brez kurilnice, saj se ta lepo poda vsakemu prostoru. Med prednosti kondenzacijskega plinskega kotla prištevamo tudi možnost kombinacije kotla za ogrevanje in grelnika sanitarne vode ter visok izkoristek tudi nad 100%. Zemeljski plin je zato eden izmed sprejemljivih virov energije.

    1.3 Ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom (UNP)

    Za ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom se odločimo v skrajnih primerih, ko zaradi različnih razlogov nimamo možnosti izbrati enega izmed alternativnih virov energije, saj gre za trenutno najdražji sistem ogrevanja. Višji strošek predstavlja energent sam, višja pa je tudi začetna investicija. V skrajnem primeru ogrevanja z UNP, je smiselno izbrati plinski kondenzacijski kotel. Priporoča se segrevanje sanitarne vode s pomočjo solarnega sistema ali katerega drugega, cenejšega vira ogrevanja.

    1.4 Ogrevanje z elektriko

    Ogrevanje z elektriko se svetuje manjšim porabnikom moči - do 15 kW. Ob odločitvi za ogrevanje z elektriko je pomembno, da izberemo tak električni kotel, ki omogoča priključitev oz. povezavo s sistemom centralnega ogrevanja. Taka izbira omogoča, da boste v primeru prenove ogrevanja, električni kotel enostavno zamenjali, odločili pa se boste lahko tudi za drugi energent.
     
    Kaj sodi med prednosti električnega stenskega kotla? Kot prva prednost je delovanje same naprave, ki je avtomatsko in skoraj neslišno. Električni stenski kotel ne zavzame veliko prostora, omogoča enostavno vzdrževanje, poleg tega pa ni potrebe po dimniku. S pomočjo električnega kotla je navsezadnje omogočeno uravnavanje sobne temperature s pomočjo termostata ali vremensko vodenega regulatorja ogrevanja.
     
    Cene energentov zemeljski plin
    Cene energentov so odvisne od vrste energentov. Zemeljski plin je na območjih plinovoda še vedno ena najboljših izbir, ne nudi pa samozadostnosti. 

    1.5 Ogrevanje s kurilnim oljem

    Kurilno olje velja za energent, ki je v današnjem času, ko se cene energentov večajo, postal dražji, rast cen kurilnega olja pa se bo po napovedih strokovnjakov še stopnjevala iz leta v leto. V primerjavi z visoko ceno energenta in visokimi letnimi stroški ogrevanja pa ima kurilno olje tudi svoje prednosti.
     
    Ogrevanje s kurilnim oljem potrebuje zelo malo vzdrževanja, zato je primerno za tiste uporabnike, ki nočejo zapravljati svojega časa in se ubadati z oljnim kotlom. Regulator ogrevanja skrbi za temperaturo v prostoru, tako da je v bivalnih prostorih vedno toplo in udobno. Oljni kotel je primeren za objekte s talnim in radiatorskim ogrevanjem. Prednost oljnega kotla je tudi v tem, da ga je možno uporabiti kot dopolnilni ogrevalni vir, tako pri toplotnih črpalkah kot pri kotlih na trdo kurivo.

    1.6 Ogrevanje s peleti

    Ogrevanje s peleti predstavlja alternativni način kurilnemu olju in zemeljskemu plinu in postaja dandanes vse bolj razširjeno kot gorivo v avtomatskih kotlih. Prednost ogrevanja s peleti je ugodnejša cena v primerjavi s kurilnim oljem in zemeljskim plinom, tovrstni način ogrevanja nam nudi enako udobje, kot ostali viri, energent pa je okolju prijazen.
     
    Delovanje kotla je avtomatsko, slabost predstavlja polnjenje in praznjenje posode za pepel 1-2x tedensko, obenem moramo imeti v hiši zagotovljen suhi prostor za shranjevanje materiala. V primerjavi s kurilnim oljem in plinom, nam peleti povzročijo kar nekaj dela in sprotnega vzdrževanja. Možnost vodenja peletnega kotla je z regulacijo ogrevanja, ki skrbi za temperaturo v prostoru.
    Ogrevanje s peleti

    1.7 Ogrevanje s poleni, ogrevanje na drva

    Ker cene energentov vse bolj naraščajo, se marsikdo odloči za ogrevanje s poleni ali na drva, sploh če lahko te vrste energentov pridobiva na samozadostni način. Razvoj tehnologije kotlov na trdo gorivo je v zadnjem času zelo napredoval, zato sodobni, uplijevalni lesni kotli dosegajo izkoristke tudi nad 90%. K lesnemu uplijevalnemu kotlu spada še zalogovnik in sodobna regulacija ogrevanja. Pomeni, da ogrevanje s poleni velja za cenovno ugodno in udobno ogrevanje.
    Primarna funkcija zalogovnika toplote je akumulacija vse toplote, ki jo proizvede kotel. Regulator ogrevanja po drugi strani skrbi za odvzem in uravnava temperaturo v prostoru.
    Med prednosti lesnih uplijevalnih kotlov prištevamo avtomatsko delovanje kotla in velik izkoristek. V kotel je možno naložiti polena večjih debelin, čas gorenja je pa seveda odvisen od količine naloženih polen. Slabost predstavlja sprotno vzdrževanje in nalaganje polen, v hiši pa je potrebno imeti zagotovljen dodaten, suhi prostor za shranjevanje energenta.

    1.8 Ogrevanje s sekanci

    Sekanci predstavljajo primerno rešitev za velike objekte. Ogrevanje velja za ekonomičnega, vendar ima nekatere slabosti. Gre za zelo drago investicijo, obenem pa moramo imeti zagotovljen velik prostor. Za ogrevanje s sekanci potrebujemo kotel in velik zalogovnik, zato ni presenetljivo, da je ta način ogrevanja primeren za manjše lesne obrate, ki za ogrevanje uporabljajo lastni odpadni les.
    Eno od možnosti ogrevanja s sekanci predstavlja tudi skupna kotlovnica, s pomočjo katere se ogreva več porabnikov hkrati.

    1.9 Ogrevanje s toplotno črpalko

    Ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke velja za ekološko najprijaznejši in energetsko najcenejši vir ogrevanja. Funkcija toplotne črpalke je odvzem toplote obnovljivemu viru energije iz okolice (zrak, voda, zemlja), s katero se potem segreva voda. Za segrevanje je potrebno še okrog 25% električne energije, preostali del energije pa se dejansko črpa iz okoliškega vira. To razmerje med vloženo električno energijo in toplotno energijo pridobljeno iz naravnega vira, imenujemo grelno število. Pri ogrevanju s toplotno črpalko se uporablja nizkotemperaturni sistem ogrevanja – stensko, talno ali konvektorsko ogrevanje.
    Če vas motijo vsakoleto naraščajoče cene energentov, se jim lahko na dolgi rok uspešno izognete z izbor posebne vrste energentov oziroma ogrevanja - z ogrevanjem na toplotno črpalko. 
    Poglavitna prednost je seveda velik dobitek brezplačne energije iz okolice in minimalni prostor za postavitev toplotne črpalke. Med slabosti spada visoka začetna investicija, ki pa se hitro povrne z nizkimi stroški ogrevanja, poleg tega pa je nakup delno subvencioniran s strani države. Posebnost je tudi ta, da lahko s pomočjo toplotne črpalke hišo pozimi ogrevamo, poleti pa hladimo.

    2. Cene energentov se spreminjajo

    Cene energentov se spreminjajo iz leta v leto, načeloma pa dolgoročno gledano rastejo. Rast cene energentov je najbolj odvisna od vrste energentov, saj se lahko strošek posameznega energenta znatno razlikuje. Sicer so cene energentov odvisne od dogodkov in rasti globalnega trga; plin, ki ga Slovenija večinoma uvaža, je lahko v odvisnosti od rasti cen svetovnega trga eno leto tudi do 100 % dražji od prejšnjega leta. Podobne probleme imajo cene energentov, kot je npr. elektrika, čeprav je situacija tukaj nekoliko drugačna - Slovenija proizvede dovolj električne enegije, da bi lahko bila samozadostna, vendar pa je veliko izvozi. 

    2.1 Spreminjajoče cene energentov - samozadostnost

    Najbolj učinkovit odgovor na naraščajoče in spreminjajoče se cene energentov je seveda samozadostnost. To pomeni, smo znatno manj vezani na dogodke in rast svetovnega trga, zato spreminjajoče se cene energnetov na nas vplivajo občutno manj, kot če nismo samozadostni. Vendar pa samozadostnost omogočajo le določene vrste energentov. Med najbolj učinkovite in na dolgi rok tudi cenovno najugodnejše spada zagotovo toplotna črpalka.

    3. Kdaj so cene energentov nizke?

    3.1 Cene energentov skozi sezono

    Ugoden čas za nakup energentov je takoj po koncu kurilne sezone, ko je ponudba večja in povpraševanje manjše. Ta čas je na voljo večja izbira, zato boste lahko primerjali večje število energentov in goriv, tako po ceni kot tudi po drugih karakteristikah. Splošno velja, da so cene po koncu kurilne sezone nekoliko nižje, ne velja pa to v vseh primerih. Recimo pri kurilnem olju lahko na ceno vplivajo nepredvideni ekonomski, politični ali drugi tečajni dogodki kot pa ponudba in povpraševanje na mednarodni borzi. Enako kot za kurilno olje velja tudi za utekočinjen naftni plin (UNP).

    3.2 Cene energentov glede v odvisnosti od vrste energentov

    Drugače je pri lesni biomasi, saj se cene sekancev, peletov in drv (polen) oblikujejo na domačem trgu glede na povpraševanje in ponudbo ter niso odvisne od ekonomskih in drugih političnih dogajanj. Lesno biomaso je najbolje kupiti v obdobju tik pred poletjem (maj, junij) in najpozneje do avgusta. Popusti se spomladi in poleti pojavljajo predvsem pri sekancih in peletih.
    Pri nakupu je potrebno paziti, da so sekanci in peleti čim bolj suhi, za drva (polena) pa je najbolj priporočljivo, da se sušijo na zraku vsaj 1 leto, če ob nakupu niso dovolj suha.

    4. Vrste energentov pri nas

    Točen oz. kakršenkoli podatek o najbolj pogosto uporabljenem energentu je seveda nezanesljiv. Kurilno olje in lesna biomasa še naprej prednjačijo, vendar se njihova uporaba, predvsem kurilnega olja, zaradi visokih letnih stroškov in naraščajočih cen, vse bolj opušča. Ker so omenjene cene energentov visoke, postajajo druge vrste energentov vse bolj popularne. Med te spada tudi zemeljski plin, ki ima nižje stroške ogrevanja. Skladno z novimi gradnjami pa v ospredje vse bolj prihaja tudi tehnologija sodobnih toplotnih črpalk, ki navkljub višjemu začetnemu investicijskemu vložku predstavljajo najugodnejši in najučinkovitejši način ogrevanja.

    5. Cene energentov - kaj izbrati?

    Vprašanje o ustrezni izbiri energenta je v prvi vrsti odvisno od vrste objekta. Ni namreč vseeno, ali gre za stari objekt z minimalno izolacijo ali novo, sodobno gradnjo z dobro izolacijo ali celo nizkoenergijsko hišo. Zagotovo je eno – če so vaši letni stroški ogrevanja previsoki, se priporoča takojšnja zamenjava ustreznega energenta.
    Kot je razbrati iz zgornjih dveh tabel, se letni stroški ogrevanja objekta nižajo sorazmerno z višjim energetskim razredom. Pomeni, več izolacije ima objekt, nižji bodo stroški za ogrevanje.
     
    Opis slik
    Spodaj je podana tabela energentov s približnimi vrednostmi začetnih investicij in stroškov ogrevanja na letni ravni in trenutna nabavna cena posameznega energenta ter tabela glede primerjave stroškov ogrevanja na letni ravni za tri primere objektov: starejši objekti, zgrajeni po letu 1980 z minimalno izolacijo, objekti novogradenj z dobro izolacijo in nizkoenergijske hiše.
    tabela1.png
    Tabela 1, opomba: podane vrednosti cen so približne in zajete s pomočjo energetskega kalkulatorja.
    tabela2.pngTabela 2, opomba: vrednosti so zajete z energetskega kalkulatorja, podane so trenutne povprečne cene energentov in stroškov. Upoštevana je ogrevalna površina 150 m2.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja GORAZD ŠTERN S.P.

    Na kakšen način lahko ogrevamo prostore in sanitarno vodo?

    V sklopu gradnje ali obnove objekta je zelo pomembna izbira primernega ogrevanja za prostore in sanitarno vodo. Ogrevamo lahko na različne načine, med najbolj popularne načine ogrevanja prištevamo talno ogrevanje in radiatorsko ogrevanje, nekateri se poslužujejo tudi ogrevanja s pomočjo solarnih sistemov. Prav tako so na voljo različni energenti: kurilno olje, zemeljski plin, toplotna črpalka, elektrika in ogrevanje s pomočjo kotlov na biomaso.

    Za kateri energent se velikokrat odločijo investitorji?

    V zadnjem času se je vsekakor povečalo število povpraševanj za toplotne črpalke, ki veljajo za ekološko najprijaznejši in energetsko najcenejši vir ogrevanja. Začetna investicija v toplotno črpalko je sicer nekoliko večja v primerjavi s plinom ali kurilnim oljem, vendar se strošek na račun manjše mesečne porabe z leti povrne.
    g. Gorazd, GORAZD ŠTERN S.P.

    Strokovni članek 11718
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje
    8.9
    13

    SPN gradbene storitve, ERVIN NUHANOVIĆ S.P.


    9.6
    11

    FERALL, inštaliranje električnih naprav in napeljav, Alen Ferš s.p.


    9.3
    9

    KLIMASTER, Zvjezdana Perkovac s.p.


    9.5
    1

    Kasper Oblak Miran s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane