Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Urbanizem

    Članek je koristil že 6081+ uporabnikom
    Urbanizem je arhitekturna dejavnost trajnostnega načrtovanja novih mest in naselij in vzdrževanjem že obstoječih mest in naselij. Poglavitni cilj sodobnega urbanističnega načrtovanja je zagotavljanje maksimalne kakovosti življenja v mestnih in na podeželju, ustvarjanje močne gospodarske vloge mest in zagotavljanje zdravega bivalnega okolja. Urbanizem in z njim povezano urbanistično načrtovanje je stroka, ki spada pod širše poglavje prostorskega načrtovanja prostora.
    Strokovni članek 6081
    Urbanizem je dejavnost trajnostnega načrtovanja in vzdrževanja mest in naselij
    Imamo kar 86 izvajalcev za področje Urbanizem:

    1. Urbanizem/urbanistično načrtovanje

    1.1 Kaj je urbanizem

    Urbanizem je stroka, ki načrtuje in ureja, torej snuje mesta in naselja, pri čemer je poudarek urbanizma predvsem na fizični obliki mesta, organizaciji dejavnosti, ki se v mestu odvijajo... Urbanizem prav tako načrtuje oz. predvidi rabo zemljišč in način, ki vodi k gospodarskemu in družbenemu napredku, hkrati pa varuje okolje. Urbanizem je stroka, ki zaobsega več drugih dejavnosti, npr. urbanistično in prometno načrtovanje, krajinsko arhitekturo in urbanistično oblikovanje.

    1.2 Urbanistično načrtovanje 

    Ena izmed podskupin, ki jih zaobjema urbanizem, je tudi urbanistično načrtovanje. Urbanistično načrtovanje se primarno ukvarja z iskanjem načina, kako prebivalcem v mestu in na podeželju zagotoviti ustrezno bivalno kakovost, ki jo dosežemo s primernim načrtovanjem. Pri načrtovanju mest in podeželja je potrebno omeniti sodobni trajnostni prostorski razvoj, h kateremu bi moralo težiti vsako urbanistično načrtovanje. Trajnostni razvoj mora zagotoviti prenovo in zagotavljati vitalnost starih mestnih jeder in omogočati rast ter razvoj različnih dejavnosti. Pri trajnostnem prostorskem razvoju ne gre za širitev vplivnih con mesta navzven, temveč za njegov razvoj v notranjost. V urbanističnem načrtovanju se to strokovno imenuje zgoščevanje poselitve in hibridizacija dejavnosti mesta. Reurbanizacija oz. prenova mestnih središč je v sodobnem času postal zelo aktualen proces.

    2. Prostorski načrt

    2.1 Katere načrte vsebuje prostorski načrt?

    Prostorski načrt vsebuje mnogo drugih načrtov. Pod rezultate urbanističnega načrtovanja prištevamo načrte, rešitve in izhodišča glede odločanja o razvoju, ob upoštevanju prostorskih razsežnosti razvoja in vplivih na grajeno, naravno in družbeno okolje ter o raznih možnostih glede izvedbe posameznih prostorskih in razvojnih načrtov. Strateški prostorski načrt vsebuje prostorske akte, posamezne sestavine strateških prostorskih aktov, izvedbene načrte, strokovne podloge in razne predloge idejnih rešitev. 

    2.2 Kdo sodeluje pri pripravi prostorskih načrtov?

    Prostorski načrt izdeluje mnogo različnih strok in sodelavcev. Pri nalogah na področju prostorskega načrtovanja, kamor spada urbanizem, sodelujejo arhitekti in krajinski arhitekti v sodelovanju s sodelavci na področju prometnega inženirstva, komunalne infrastrukture, geodezije in informacijskih sistemov. V proces, da se prostorski načrt pripravi res podrobno, so vpleteni še t.i. zunanji sodelavci s področja geografije, demografije, sociologije, ekonomije, biologije, komunikologije in varstva okolja.
     
    Prostorski načrt
    Sodobni urbanizem teži k trajnostnemu razvoju in zgoščevanju mest.

    3. Urbanistični projekti

    Med dejavnosti s področja urbanizma prištevamo izdelavo naslednjih načrtov, podlag in študij: občinski prostorski načrti (OPN); občinski podrobni prostorski načrt (OPPN); državni prostorski načrt (DPN); urbanistični načrt (UN); strokovne podlage in študije s področja prostorskega načrtovanja, družbenih dejavnosti, gospodarske javne infrastrukture in okolja; zazidalne preizkuse in idejne zasnove objektov; konservatorske načrte; vodenje projektov in svetovanje.

    4. Sodobni urbanizem in izzivi 

    Sodobni urbanizem je postavjen pred kar nekaj izzivov, verjetno največji izziv pa predstavlja uravnotežen trajnostni razvoj oziroma napredek. Urbanizem mora namreč po eni strani spodbujati prenovo in vitalizirati zgodovinska mestna jedra, po drugi strani pa omogočati razvoj mnogih novih dejavnosti. Urbanizem mora prav tako odgovoriti na izzive sodobnega sveta, kot so staranje prebivalstva, spremenjeni delovni in socialni režimi, okoljska kriza in zmanjševanje onesnaževanje okolja, v zadnjih letih pa tudi izrazito pomanjkanje stanovanj in migracije iz tretjega sveta v razvitejše države. Ker so se vsaj zahodne države že modernizirale, je problem sodobnih mest, s katerim se mora ukvarjati urbanizem, postal revitalizacija in reogranizacija bivših industrijskih območij, ki so postala zapuščena in propadajo. Zadnja desetletja prav tako opažamo trend, ki smo ga opisali že zgoraj, to je trend zgoščevanja mestnih con in naselij oziroma širitve mest navznoter namesto navzven. 

     
     
    Strokovni članek 6081
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urbanizem?

    Imamo kar 86 izvajalcev za področje Urbanizem:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 86 izvajalcev za področje Urbanizem
    9.1
    0

    Arhitektonika d.o.o.


    10
    0

    MODERNA, d.o.o.


    8.9
    0

    DEMIDA ARHITEKTURA d.o.o.


    9.4
    0

    PKC Damjan Pirc s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane