Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Načrt za elektroinštalacije v hiši

    Članek je koristil že 13862+ uporabnikom
    Načrt električnih instalacij je po vrsti četrti sestav projekta za izvedbo (PZI). Od obsežnosti posameznega sistema in zahtevanih pogojev je odvisna razdelitev na posamezne dele načrtov. V osnovi se električne instalacije delijo na sistem transformatorske postaje in sistem električnih instalacij.
    Strokovni članek 13862
    Načrt električnih instalacij in električne opreme je obvezni sestav projekta za izvedbo (PZI)
    Imamo kar 167 izvajalcev za področje Projektiranje električnih inštalacij:

    1. TRANSFORMATORSKA POSTAJA

    Načrt transformatorske postaje se izdela po potrebi, in sicer v primeru gradnje transformatorske postaje v sklopu projekta stavbe. Priporoča se izdelava načrta transformatorske postaje v posebni mapi, zaradi potrditve elektro distribucijskega podjetja. V primeru, da transformatorska postaja pri stavbi ne obstaja, se lahko izdela ločeni načrt priključka na distribucijsko omrežje.

    1.1 Tehnično poročilo

    Tehnično poročilo načrta transformatorske postaje se deli na tehnični opis, izračune in popis materiala in del.

    1.2 Tehnični opis

    V tehničnem opisu so zajete splošne ugotovitve iz PGD-ja, povzetek projektne naloge, upoštevanje predpisov in standardov, lokacija transformatorske postaje, razpored električne opreme, dovodi in vključitev v distribucijsko omrežje, odvodi za namen napajanja porabnikov, SN in NN celice, meritve električne energije, zaščita pred nevarnostjo električnega toka in zaščita pred udarom strele.

    1.3 Izračuni

    Izračuni se lahko ponovno navedejo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD), vendar se vseeno priporoča ponovitev vseh izračunov v celoti. Tehnični izračuni so lahko zajeti v posameznem poglavju, v katerem je obravnavan posamezni podsistem električnih instalacij. Naredijo se izračuni moči in števila transformatorjev, izračun kratkih stikov, izračuni kompenzacije energije in opis, dimenzioniranje naprav in opreme na upoštevanje preobremenitve, izračun hlajenja transformatorjev, izračun ozemljitve ter izračuni, ki se nanašajo na zaščito pred udarom strele.

    1.4 Popis materiala in del

    Popis materialov in del je razdeljen na posamezna poglavja, kjer so ocenjeni oz. zajeti posamezni deli transformatorske postaje (SN celice, NN celice, kompenzacija jalove energije, kabli, meritve električne energije, ozemljitev, zaščitna oprema).

    1.5 Risbe

    V risbah je zajeta blok shema ali enopolna shema elektroenergetskega napajanja porabnikov v primeru poslovnega objekta, SN in NN celice, meritve električne energije (vezalne sheme, izgled električne omare), kompenzacija jalove energije (enopolne sheme, vezalne sheme, zaščita, meritve, signalizacija, regulacija jalove energije), enopolna shema priključitve DG kompleta in UPS sistema, vezalne sheme mrežastih povezav, tlorisi in prerezi transformatorske postaje, ozemljitev transformatorske postaje in zaščita pred udarom strele v primeru, ko je transformatorska postaja kot samostojni objekt in ko je to navedeno v predpisih.

    2. SISTEM ELEKTRIČNIH INSTALACIJ

    Naslovi posameznih načrtov električnih instalacij so odvisni od vsebine. Sistemi električnih instalacij so lahko navedeni kot posamezna , ločena poglavja, ki zajemo en skupni načrt sistema električnih instalacij ali več različnih načrtov. V načrtu električnih instalacij se naredi revizijo oz. obdelavo vseh zajetih sistemov v PGD. Poljubno, se lahko določen sistem električnih instalacij tudi doda. V primeru črtanja posameznega sistema električnih instalacij iz projektne dokumentacije, mora odgovorni projektant argumentirati svojo odločitev. Vsi sistemi električnih instalacij morajo biti izdelani v skladu s PGD ter z zahtevami požarne študije.

    2.1 Tehnično poročilo

    Tehnično poročilo načrta električnih instalacij se deli na tehnični opis, izračune in popis materiala in del.

    2.2 Tehnični opis

    Tehnični opis je sestavljen iz splošnega dela, ki vsebuje povzetek projektne naloge, predpisov in standardov, izvedbe instalacij in napajanja, zaščite pred električnim udarom, sistema napajanja in izenačitve potenciala, načina označevanja posameznih elementov, ozemljitve objekta, sistema zaščite pred udarom strele, zunanjih vplivov na instalacijo (vlaga, voda, prah, vročina), ukrepov požarnega varstva in ukrepov varstva in zdravja pri uporabi.

    2.3 Izračuni

    Izračune se lahko neposredno citira iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD), vseeno pa se priporoča ponovni izračun v celoti. Tehnični izračuni se lahko nahajajo tudi v posameznem poglavju. Izračuni obsegajo dimenzioniranje električnih instalacij in električne opreme, izračun instaliranih in končnih moči objekta, zaščito pred električnim udarom, izračun padcev napetosti, izračune osvetljenosti za splošno razsvetljavo in varnostno razsvetljavo, izračun ozemljitve, izračun zaščitnega nivoja LPS sistema in ocene tveganja ter izračun ponikalne upornosti ozemljila. V načrt električnih instalacij se tako obvezno vložijo vse metode izračunov in vsi rezultati.

    2.4 Popis materiala in del

    Popis materialov in del je razdeljen na posamezna poglavja, kjer so ovrednoteni posamezni deli načrta, ki so del objekta (svetila, instalacijski material, elektro omare, sistem grelnih kablov, instalacija za strelovod, zunanja ureditev, sistem ozvočenja, električne ure, javljanje požara, video nadzor, detektor plina, sistem za javljanje vloma, govorne naprave, garažni parkirni sistem in podobno.

    2.5 Risbe

    Glede na vrste instalacij, je v risbah električnih instalacij prikazana legenda simbolov, izenačitve potencialov, vezava instalacij, NN priključek objekta (komunalni vodi, blok shema napajanja, križanje komunalnih vodov, kabelski jaški, potek trase kabelske kanalizacije), blok shema ali pregledna enopolna shema razvoda napajanja v objektu, priključno merilna omara s pripadajočimi števci električne energije za posamezne porabnike, glavna električna omara objekta z možnostjo izklopa v primeru požara, posamezne etažne ali področne električne omare objekta, električne omare za grelne sisteme kablov in električne omare strojnih naprav.
    Za celotno pripravo instalacij v objektu je zadolžen odgovorni vodja projekta. Pri izdelavi instalacij v objektu sodelujejo tudi odgovorni projektanti posameznih načrtov in del. Za industrijske stavbe so potrebni še dodatni prikazi kot so blok shema krmiljena in vodenja, priključne sheme tehnoloških naprav ter risbe vodenja kablov.

    3. CENA ZA NAČRT ELEKTRIČNIH INSTALACIJ IN ELEKTRIČNE OPREME

    Cena PZI načrta električnih instalacij in električne opreme, kjer je zajet popis elektromateriala, tloris razsvetljave in moči, tloris telekomunikacij, ozemljitve ter vezalne sheme elektroinstalacij, je približno 500€.
     
    Načrt električnih instalacij vsebuje posamezne barvne simbole, pozicijo in legendo instalacij oz. priključkov
    Načrt električnih instalacij vsebuje posamezne barvne simbole, pozicijo in legendo instalacij oz. priključkov


    Strokovni članek 13862
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje električnih inštalacij?

    Imamo kar 167 izvajalcev za področje Projektiranje električnih inštalacij:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 167 izvajalcev za področje Projektiranje električnih inštalacij
    10
    2

    ELEKTRO DARKO d.o.o.


    10
    2

    ELPRIMA GROUP d.o.o.


    8.9
    3

    Elektroinštalacije, Peter Lenarčič s.p.


    10
    2

    MEGA-VIZIJA, Slavko MOHARIČ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane