Za področje

    Oblikovanje prostorov z rastlinami

    Članek je koristil že 5442+ uporabnikom
    S pomočjo sobnih rastlin lahko prostor spremenimo v privlačno zeleno oazo, vendar je kljub vsemu dobro upoštevati pravilo manj je več. Pri oblikovanju prostorov z rastlinami se kaj hitro zgodi, da jih prenatrpamo in je prostora za uporabnike bore malo. Zato so potrebni majhni, postopni koraki urejanja prostora z rastlinami, da sploh vidimo, kako se bomo na njih odzivali. V primeru, da sami nismo kaj prida dobri gospodarji pri negi rastlin je nujno, da si omislimo nekaj nezahtevnega in modernega.
    Strokovni članek 5442
    Sobne rastline delujejo kot modni dodatek notranji opremi in razblinijo monotonost prostora
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    1. PREDNOSTI OBLIKOVANJA PROSTOROV Z RASTLINAMI
    Sobne rastline so lahko pomemben element, središčna točka določenega prostora, zanimiv poudarek ali pa služijo kot lepo ozadje. Rastline v prostoru so koristne z vidika vlaženja in čiščenja zraka, proizvajanja kisika in predelovanja morebitnih škodljivih snovi v prostoru. Poleg tega zelena barva deluje na človeka pomirjujoče, znižuje krvni pritisk, koristna je pri zmanjševanju stresa in tesnobe. Vsaj tako so ugotovili znanstveniki. Poleg pravilne izbire rastlin, je pomembna tudi njihova umeščenost v prostoru. S pravilno razporeditvijo lahko rastline dopolnijo notranjo opremo, z organsko obliko stebla in listov pa nekoliko omilijo ostre robove pohištva.

    2. IZBIRA SOBNIH RASTLIN
    Po večini se zelene listnate rastline ujemajo z vsemi kosi notranje opreme, ne glede na njeno razporeditev. Pri izbiri sobnih rastlin pazimo na primerno velikost, razrast rastline, obliko in velikost listov. Sobne rastline z večjimi listi so primerne za večje, klasično oblikovane bivalne prostore, saj se precej razrastejo. Mednje prištevamo vrste kot so fikusi, aralija, monstera in podobno. Razlog primernosti za večje prostore se skriva tudi v njihovem težkem učinku in navideznega zmanjšanja prostora. Za nekoliko manjša, sodobno opremljena stanovanja so primerne palme, bambusi in ostale vrste sobnih rastlin, ki delujejo bolj lahkotno, naredijo prostore v stanovanju bolj svetle in zračne.

    Sobne rastline kot modni dodatek notranji opremi
    Rastline so lahko še kako velik modni dodatek notranji opremi prostora. Pri tem igra največjo vlogo barva cvetov, ki naj se vsekakor ujema s preostalimi barvami v širšem prostoru. Ne zanemarimo pa niti razrast rastline in njeno obliko.

    Med sobne rastline, ki se priporočajo oz. bolj ujemajo stilnemu pohištvu ali prostoru na podeželju, spadajo afelandra, begonija, vrtne krizanteme, sobne vijolice, hoje, gloksinije, gerbere in hortenzije. Za sodobno in moderno opremljeno stanovanje pa se priporočajo vrste sobnih rastlin kot so bromelijevke, kaktusi, metličniki,  razne vrste orhidej, kuščarjev kačnik in kengurujske tace.

    V primeru, da se odločimo za mešano razporeditev različnih vrst sobnih rastlin, upoštevamo njihovo velikost, obliko, barvo listov in cvetov, ter jih na ta način razdelimo v manjše skupine. Posebno pozornost je potrebno nameniti sobnim rastlinam, ki cvetijo le kratek čas. Zato pazimo, da bo zasaditev sobnih rastlin zanimiva celotno leto. Moderno zeleno kombinacijo, lahko naredimo tudi iz le ene vrste rastline v različnih velikostih ali enakih velikostih s ponavljajočim se vzorcem v prostoru. Za ta namen se priporoča uporaba pokončnih rastlin, med katere spadata taščin jezik in sobna zamija.

    3. VRTIČEK Z ZELIŠČI
    Če si poleg sobnih rastlin želimo še dodatno funkcionalnost, je zeliščni vrtiček prava izbira. Vrtiček z zelišči je uporaben predvsem v kuhinji, kjer imamo v dekorativnih lončkih na voljo pestro izbiro zelišč in začimbnic, ki bodo vsekakor popestrili kuhinjo in jedi. Vrtiček z zelišči je praktična rešitev predvsem za večstanovanjske stavbe, kjer nimamo toliko možnosti za zasaditve in urejanje vrta, zato je edina možnost, da si majhen vrtiček ustvarimo na balkonu ali v kuhinji.

    Vrtiček z zelišči je praktična rešitev za kuhinje, predvsem v večstanovanjskih stavbah
    Vrtiček z zelišči je praktična rešitev za kuhinje, predvsem v večstanovanjskih stavbah


    Strokovni članek 5442
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    8.8
    0

    Biro 33, Doris Arnuš s.p.


    8.9
    0

    Artwood d.o.o.


    8.9
    1

    PROJEKTANT - PROJEKTIRANJE IN GRADBENI INŽENIRING EDDY MATIJA FATUR S.P.


    8.3
    9

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane