Za področje

    Osvetlitev bivalnih prostorov

    Članek je koristil že 9587+ uporabnikom
    Med osrednje bivalne prostore hiše sodijo dnevni prostor in kuhinja z jedilnico, ki so v sodobnem tlorisu zasnovani kot skupen, odprt prostor. O razporeditvi in zasnovi notranje opreme kuhinje in dnevnega prostora smo že govorili, tokrat pa bo govora o osvetlitvi bivalnih prostorov. Pravilen izbor osvetlitve in njene razporeditve je v bivalnem prostoru, kjer čez dan preživimo največ časa, še kako pomemben. Oblikovna usklajenost svetil je še posebej pomembna v primeru, ko so bivalni prostori združeni v enega. Katere vrste svetil uporabiti, kam jih postaviti in še več, si preberite v nadaljevanju članka.
    Strokovni članek 9587
    Namizne in talne svetilke ob sedežni garnituri so praktična rešitev, namenjene predvsem branju
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    1. DNEVNI PROSTOR
    Svetloba iz horizontalne smeri
    Dnevni prostor je glavni del bivalnih prostorov, namenjen druženju, zabavi in sprostitvi po napornem dnevu. Pravilo, katerega se je dobro držati pri razporeditvi svetil v dnevnem prostoru je dotok svetlobe, ki naj prihaja iz horizontalne smeri. Namestitev stropnih luči se v dnevnem prostoru odsvetuje, raje se odločimo za stenske in stoječe različice svetil. Svetloba naj prihaja iz različnih virov, ki omogočajo ustvarjanje različnih zanimivih ambientov. Stenske luči veljajo za svetila, ki ustvarijo prijetno vzdušje v dnevnem prostoru, z njihovimi svetlobnimi snopi pa lahko osvetlimo razne dekorativne elemente, kot so slike.

    Namizna ali talna luč
    Nepogrešljiv del notranje opreme ob zofi je namizna ali talna luč, namenjena predvsem branju. Na voljo je ogromno različnih modelov talnih in namiznih luči, priporoča pa se namestitev večfunkcionalne talne svetilke, ki s svojim snopom osvetljuje tudi strop. V tem primeru se ustvari poseben večerni ambient. Razne vrste talnih luči imajo običajno funkcijo regulacije svetlobe, ki jo lahko prilagajamo trenutnim aktivnostim v dnevnem prostoru. V primeru dovolj močne talne svetilke, so ostala stenska svetila praktično nepotrebna, zato je pred nakupom in instalacijo stenskih luči vredno premisliti, ali jih bomo sploh potrebovali, da si ne ustvarjamo dodatnih stroškov. Ob gledanju televizije se priporoča osvetlitev za televizijskim ekranom in ob straneh. Mnogo novejših različic televizijskih ekranov ima že tako ali tako integrirano LED osvetlitev ob straneh.

    2. KUHINJA Z JEDILNICO
    Večje število svetlobnih virov
    Kuhinja velja za prostor raznih dejavnosti, poleg kuhanja je to postal tudi prostor druženja in preživljanja prostega časa. Svetloba v kuhinji naj prihaja v vertikalni smeri. Za osvetlitev kuhinje se priporoča primarna osvetljava in dodatna osvetljava delovnih površin ob kuhinjskem pultu. Za praktično in elegantno rešitev veljajo vgradne luči v stropu z varčnimi sijalkami, ki omogočajo daljšo osvetlitev prostora. S primerno izbiro stropnih luči bomo osvetlili tudi kuhinjski otok ali pult. Nad kuhalno ploščo se priporočajo vgrajene luči v napi, že prej omenjeno delovno površino pa lahko osvetlimo z raznimi pasovnimi lučmi pod kuhinjskimi omaricami. Za najbolj estetsko dovršene veljajo integrirane sijalke v dno omaric.

    Priporoča se izbira fluorescenčnih sijalk, ki se ne segrevajo tako močno v primerjavi s halogenskimi sijalkami. V primeru, da v kuhinji nimamo visečih omaric, osvetlimo delovno površino s stenskimi lučmi, ki pa jih namestimo nekoliko nižje.

    Neposredna osvetlitev jedilne mize
    Kar se tiče jedilnice je pomembno, da stropna luč direktno osvetljuje jedilno mizo. Pri izbiri svetila pazimo na ustrezno regulacijo, da ne bo prišlo do bleščanja. S posebnim modelom luči se lahko indirektno osvetli tudi strop in ostali prostor. Eno možnost osvetlitve jedilnice predstavljajo svetlobni kanali v spuščenem stropu z ambientalno svetlobo ter razni snopi svetlobe stenskih luči.

    Stropna luč naj direktno osvetljuje jedilno mizo
    Stropna luč naj direktno osvetljuje jedilno mizo


    Vgradne luči pod kuhinjskimi omaricami so idealna rešitev za osvetlitev pulta
    Vgradne luči pod kuhinjskimi omaricami so idealna rešitev za osvetlitev pulta


    Strokovni članek 9587
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    8.9
    0

    PKC Damjan Pirc s.p.


    10
    3

    Industrijsko oblikovanje Gregor Stražar s.p.


    10
    2

    Tomori arhitekti d.o.o.


    8.9
    0

    OS ARHITEKTURA, Katarina Šauperl s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane