Za področje

    Izbira in postavitev sedežne garniture

    Članek je koristil že 6583+ uporabnikom
    Veliko ljudi se za nakup nove sedežne garniture odloča na hitro in ne razmisli dovolj o obliki, materialih in barvi sedežne garniture. Največ hitrih nakupov sedežne garniture se zgodi takoj po opravljenih meritvah dnevnega prostora, kar je tudi pogostokrat edina dejavnost, ki jo posameznik pred nakupom opravi oz. preveri. Na splošno smo bistveno premalo poučeni o tem, kakšna sedežna garnitura dejansko sodi v naš dnevni prostor. Zavedati se je potrebno, da je sedežna garnitura največji kos notranje opreme v dnevni sobi in zato posledično najbolj opazen.
    Strokovni članek 6583
    sedezne garniture naslovna
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    1. Velikost in oblika sedežne garniture

    1.1 Dolžina sedežne garniture

    Pred nakupom je pomembno, da izmerimo dimenzije dnevne sobe na mestu, kjer je predvidena postavitev sedežne garniture. Upoštevati moramo minimalne in maksimalne mere in preveriti, ali imamo na voljo dovolj praznega prostora, ki omogoča sestavo sedežno garnituro po tipskih kosih. Ti so dimenzijsko odvisni od serije in modela sedežne garniture, zato moramo pred nakupom natančno prebrati tehnične specifikacije. Pred nakupom sedežne garniture se toplo priporoča izris tlorisa dnevne sobe v merilu, s katerim preverimo ustreznost njenih dimenzij in umeščenost v prostor. Pri tem moramo biti pozorni na primerne odmike od sten in zagotovitev prostih prehodov ustrezne širine. Lahko se znajdemo tudi po drugi poti in iz kartona naredimo model oz. maketo dnevne sobe s sedežno garnituro, ki nam bo v veliko pomoč pri boljši prostorski predstavi.

    Pred nakupom sedežne garniture je pomembno, da preizkusimo različne variante postavitve in velikosti sedežne garniture, pri čemer upoštevamo osvetlitev, poglede na preostali prostor in zunanjost

    1.2 Višina sedežne garniture

    Enako pomembna kot dolžina je tudi višina naslona sedežne garniture. Minimalna svetla višina stropa po standardu za stanovanjske stavbe je 250 cm. Za prostore z nižjim stropom je boljše izbrati sedežne garniture z nižjim zaslonom, ki sobe optično ne zmanjšajo. Pri takšnih sedežnih garniturah lahko udobno sedenje dosežemo z nekoliko višjimi blazinami. Posebno pozornost je treba nameniti sedežnim garnituram sredi prostora, pri katerih mora biti lepo oblikovana tudi zadnja, vidna stranica, ki je pri drugih sicer obrnjena proti steni.

    2. Sedežna garnitura naj bo prilagojena prostoru

    Kljub temu da sedežna garnitura velja za največji in najbolj izstopajoč kos notranje opreme dnevnega prostora, z velikostjo ne smemo pretiravati. Z nakupom prevelike sedežne garniture lahko po nepotrebnem obtežimo prostor in oviramo gibanje po prostoru. Sedežna garnitura naj bo vedno nekoliko odmaknjena od sten, idealno toliko, da jo je mogoče v celoti obhajati. Prostor okoli sedežne garniture lahko izkoristimo za postavitev lonca z rastlino ali stoječo svetilko, prosto obhajanje okoli sedežne pa poleg tega tudi precej olajša sesanje in čiščenje.
    Udobna sedežna garnitura
    Udobje sedežne garniture ključno vpliva na vaše zadovoljstvo.

    3. Kotna sedežna garnitura, zofa ali počivalnik?

    3.1 Kotna sedežna garnitura

    Ko se odločate za kotne sedežne garniture, svetujemo nekaj previdnosti pri odločitvi. Kotna sedežna garnitura je lahko v nekaterih prostorih odlična izbira, medtem ko v številnih drugih deluje premasivno. Kotne sedežne garniture so primerne za velike, odprte prostore, kjer dnevna soba pogosto predstavlja le del večjega dnevnega prostora s kuhinjo in jedilnico. V takšnem prostoru bo kotna sedežna garnitura prišla lepo do izraza, saj bo imela okrog sebe dovolj prostora, da "zadiha", hkrati pa bo vizualno nekoliko pregradila prostor. Če je vse našteto v velikih sobah več kot dobrodošlo, ne moremo isto trditi za majhne dnevne sobe, ki jih velike kotne sedežne garniture le še dodatno napolnijo.

    Še eno zlato pravilo, ki se ga mnogi ne držijo, je, da kotne sedežne garniture ne postavljamo pred kotna panoramska okna, saj bomo tako popolnoma blokirali pogled in dovod svetlobe v prostor.

    3.2 Linijska sedežna garnitura

    Najbolj klasična sedežna garnitura je linijska. Ta je lahko modularna, kar pomeni, da se celota sestavi iz več manjših delov in jo je zato kasneje mogoče poljubno daljšati ali krajšati, ali fiksna. Z izbiro klasične, linijske sedežne garniture boste težko zgrešili, saj se poda v vsako dnevno sobo - le barvo in velikost morate premišljeno izbrati.

    3.3 Zofa

    Zofe so manjše, dvignjene sedežne garniture, ki so še posebej primerne za manjše dnevne sobe, ki jih ne želimo optično pregraditi z masivno sedežno garnituro. Na trgu imate številne variacije zof, zadnja leta pa so izrazito popularne žametne zofe.

    3.4 Počivalnik

    Počivalnik predstavlja dober dodatek k večji sedežni garnituri. Počivalniki omogočajo zelo udobno branje, zaradi svoje majhne velikosti pa lahko v manjših dnevnih sobah nadomestijo večje sedežne garniture. Obstaja več različnih vrst počivalnikov, od takšnih, ki so namenjeni predvsem branju in poležavanju v pol-ležečem položaju, do takšnih, ki so po načinu sedenja bližje sedežnim garnituram.

    Kotne sedežne garniture
    Kotne sedežne garniture niso primerne za manjše prostore.

    4. Sestavni elementi sedežne garniture

    4.1 Trosed sedežna garnitura s podaljškom

    Sestava sedežne garniture naj bo prilagojena prostorskim značilnostim, vašim estetskim željam ter zahtevam po udobju. Z modernejšim načinom življenja se vse bolj ukinja klasična sestava sedežne garniture v razmerju trosed, dvosed in zofa, saj je sedežna garnitura postala prostor počitka in ne več prostor sprejemanja gostov. Ravno zaradi tega so na voljo razni modeli s poglobljenim sediščem in nižjim naslonom za udobno ležanje.
    Med najbolj priljubljene modele sedežne garniture sodi sestava troseda s podaljškom, ki je prvotno namenjen udobnemu ležanju.

    4.2 Sedežne garniture "chaise longue"

    Posebna vrsta počivalnika je t. i. chaise longue, ki uspešno nadomešča fotelj. Posebnost chaise longua je v tem, da ni del kompleta in kot tak predstavlja samostojen kos notranje opreme. Če v dnevni sobi nimamo dovolj prostora za podaljšek, izberemo model chaise longue, kjer se podaljšani del izvleče na obeh ali na eni strani.

    4.3 Tabure

    Tabure sodi med praktično dodatno opremo sedežne garniture, na katerega lahko položimo utrujene noge. Tabure je običajno enakih dimenzij kot element zofe, le da ne vsebuje naslona, ali pa je manjši. Tabure lahko uporabljamo tudi kot samostojni dodatni sedež za goste.
    Zofa
    V manjših dnevnih sobah si lahko omislite zofo s počivalnikom.

    5. Materiali in barva sedežne garniture

    Ko smo določili velikost, obliko in sestavne elemente sedežne garniture, sledi izbira materialov in barve.

    5.1 PU pena

    Zofe iz poliuretanske pene so po navadi na spisku tujih proizvajalcev sedežne garniture. Ker je sedežno garnituro iz poliuretanske pene lažje oblikovati, je poliuretanska pena najpogostejši material za izdelavo sedežnih garnitur zahtevnih, organskih oblik. Pri nakupu tega materiala moramo biti pozorni, da je dovolj kakovosten in nam bo služil za vrsto let. Cena je prvi pokazatelj kvalitete, zato raje izberimo malo dražjo sedežno garnituro z dalj časa obstojnim materialom. Za najkakovostnejše PU pene veljajo tiste, ki se enostavno prilagajajo obliki telesa ter se po uporabi hitro povrnejo v prvotno stanje.

    5.2 Barvne tekstilne prevleke

    Pri izbiri barvnih prevlek za sedežno garnituro je izrednega pomena, da jih uskladimo s preostalo notranjo opremo. Za majhne prostore se priporoča izbira svetlejše sedežne prevleke, ki prostora ne bodo optično pomanjšale. Temnejša sedežna prevleka pa se priporoča za nekoliko večje in sončne dnevne prostore. Pri izboru materiala za prevleko je pomembno upoštevati njegovo zahtevnost vzdrževanja.

    5.3 Usnje

    Usnjena sedežna garnitura ima svoje prednosti in slabosti. Usnje doda dnevnemu prostoru poseben pridih in ga obogati. Po drugi strani pa zahteva redno vzdrževanje, razen če se odločimo za nekoliko bolj rustikalen videz sedežne garniture, ki je enostavnejši za vzdrževanje in notranjemu prostoru doda posebno vrednost. Med slabosti usnjene sedežne garniture prištevamo tudi mehanske lastnosti usnja, ki poleti greje, pozimi pa je hladno, zato se priporoča namestitev dodatne odeje.

    5.4 Tekstil

    Vodilo pri izboru tekstilne prevleke naj bo njena snemljivost, s čimer si zelo olajšamo čiščenje prevleke. Bombažne sedežne prevleke lahko operemo kar v pralnem stroju, ostali tekstil pa odnesemo v čistilnico. Snemljiva tekstilna prevleka je obvezna pri svetlih odtenkih barve, saj se te vrste prevlek rade hitro umažejo. Na splošno pa raje izberimo manj občutljiv tekstil in temnejši odtenki.

    6. Cena sedežne garniture

    Cene sedežnih garnitur so odvisne od marsikaterih dejavnikov, med katere sodijo oblika, dimenzije, materiali, barve, proizvajalci, serija sedežne garniture, model sedežne garniture in podobno. Saloni pohištva največkrat ponujajo tipske modele sedežnih garnitur v kompletnem sestavu, ki je v primerjavi z nakupom posameznih delov sedežne garniture sedežne garniture (trosed, dvosed, zofa) cenovno ugodnejši.
     
    Razpon cen sedežnih garnitur je ogromen. Za klasične, osnovne različice sedežne garniture, ki spadajo v najnižji cenovni razred, boste odšteli približno 400 - 1000 €. Srednji razred ponuja sedežne garniture v vrednosti 1000 - 3000 €, najdražje različice pa od 3000 € naprej. Cene se na trgu zelo razlikujejo, odvisne pa so predvsem od proizvajalca, materialov in oblikovalca; sedežne garniture znanih notranjih oblikovalcev in arhitektov ter znanih proizvajalcev lahko dosežejo tudi 10.000 € in več.
     
     
     
    Strokovni članek 6583
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    10
    0

    OFIS ARHITEKTI d.o.o.


    10
    1

    UDC d.o.o., gradbene storitve in svetovanje


    10
    1

    BORUT BAHOR S.P.


    9.2
    0

    Formalle d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane