Za področje

    Oprema kuhinje: pult, omarice in kratke zavese za okna

    Članek je koristil že 9483+ uporabnikom
    Kuhinjo uvrščamo med prostore, katerim se v preteklosti ni posebej posvečalo veliko pozornosti. Ohranila se je le njena primarna funkcija. Spremenile pa so se dimenzije, umestitev, vloga kuhinje in še marsikaj. Kuhinja je v današnjem času postala ne le prostor priprave hrane, temveč tudi prostor druženja in preživljanja prostega časa. O funkciji kuhinje, njeni umestitvi, razporeditvi kuhinjskih elementov, materialih, barvah in cenah, si preberite v nadaljevanju članka.
    Strokovni članek 9483
    kratke zavese za okna
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    1. Umestitev kuhinje

    Z razvojem sodobne tehnologije so kuhinjo preplavili novi kuhinjski pripomočki in aparati, pohištvo kuhinje pa je postalo minimalistično in funkcionalno zasnovano. Glavni napredek kuhinje se kaže v umestitvi oz. položaju tega prostora in povezovanju z drugimi prostori, s čimer se je spremenil tudi naš odnos do tega prostora.

    1.1 Pomen in umestitev kuhinje nekoč

    Vpliv starih časov je viden še danes v starih, meščanskih tlorisih hiš oz. stanovanj, kjer je kuhinja ločena od velike jedilnice in salona. V že tako majhnih, meščanskih stanovanjih, sta ločena kuhinja z jedilnico ter dnevni prostor zavzemala bistveno več prostora.

    1.2 Pomen in umestitev kuhinje danes

    Glede na velikost je absolutno bolj prostorna. Dnevni prostor je redkeje še vedno ločen od kuhinje, praviloma pa je v sodobno zasnovanih stanovanjih kuhinja združena z jedilnico in dnevno sobo v en skupni prostor, ki mu rečemo bivalni prostor. Razlog za spremembo in navezavo kuhinje z jedilnico na dnevno sobo lahko iščemo v manjših stanovanjih, kjer ločena kuhinja in dnevna soba zavzameta večjo površino, zato se je posledično s povezavo kuhinje in dnevnega prostora ustvaril večji prostor.
    Drugi razlog za umestitev kuhinje v dnevni prostor je sodobni način življenja posameznika, ki je veliko zdoma, zato ima doma potrebo po druženju in skupnem kuhanju s prijatelji. Druženje in zabava sta tako postala glavno vodilo pri načrtovanju sodobne kuhinje.

    2. Razporeditev kuhinjskih elementov

    2.1 En niz kuhinjskih elementov ob steni

    En niz kuhinjskih elementov ob steni velja za najpreprostejšo razporeditev. Hladilnik, shrambna omara, odlagalna površina, pomivalno korito, glavna delovna površina, kuhalna plošča in še dodatni odlagalni pult sodijo med osnovne kuhinjske elemente. Kuhinjski niz je zelo praktičen in uporaben pod pogojem, da je zelo dolg.
    Kuhinja v nizu
    Kuhinja v nizu je elegantna in preprosta rešitev za vsak prostor.

    2.2 Dva niza kuhinjskih elementov ob stenah

    Postavitev v dveh nizih kuhinjskih elementov velja praviloma za dolge in ozke kuhinje, kjer razdelimo en dolgi niz v dva praktična in funkcionalna zaradi svoje bližine, ki omogočata krajše potovalne korake. Gibanje po kuhinji je na ta način veliko enostavnejše. V primeru, da sta niza kratka, je potrebno postaviti pomivalnik v en niz, kuhalno ploščo pa v drugega. Tako ne bo noben izmed teh dveh kuhinjskih elementov stal v kotu, poleg tega pa bo med njima dovolj delovne površine.

    2.3 Kotne kuhinje

    Kotna postavitev kuhinjskih elementov je pogosto rešitev v sodobnih novogradnjah, ni pa nujno, da je tudi najbolj primerna. Slabost takšne kuhinje je ravno kotni element, ki ni zelo praktičen v primerjavi z globokimi predali za posodo. V primeru odprtega prostora in navezovanja na dnevni prostor se velikokrat pojavi vprašanje pravilne postavitve jedilne mize.

    2.4 Kuhinja s polotokom

    Izkoristek kuhinje s polotokom je boljši v primerjavi s kotno postavitvijo kuhinjskih elementov. Prednost se kaže v tem, da se izognemo kotnim elementom in pridobimo dodatno delovno površino ter predalnike. Prav tako je primernejša sama postavitev jedilne mize, ki lahko deluje kot podaljšek pulta, lahko pa se odpovemo barskim stolom in jedilno mizo enostavno prislonimo k polotoku.

    2.5  Kuhinja z otokom

    Kuhinje z otokom spadajo med t. i. novosti razporeditve kuhinjskih elementov, ki veljajo predvsem za sodobne hiše. Pri tej vrsti kuhinje je otok sestavljen iz kuhalne plošče in pomivalnega korita, na drugi strani pa se nahaja niz visokih elementov z vgrajenim hladilnikom, pečico na višini in drugimi gospodinjskimi aparati.
    Razporeditev kuhinje z otokom je funkcionalna, odprta in kot nalašč primerna za druženje, saj je okrog otoka dovolj prostora za skupno kuhanje.

    3. Materiali in barve kuhinje

    Materiali in barve kuhinje so poleg postavitve kuhinjskih elementov prav tako pomembni z vidika povezovanja prostora kuhinje z ostalimi prostori. Načrtovanja glede materialov in barv se je treba lotiti dovolj zgodaj, pri tem pa obvezno oblikujemo celostno podobo bodočega prostora kuhinje, kjer uskladimo materiale in barvo s talnimi in stenskimi oblogami, okenskimi policami in nenazadnje tudi vrati. Kuhinjski prostor mora delovati sproščeno in igrivo. Da bi vam pomagali pri odločitvi, smo pripravili veliko rubriko idej za kuhinje.
     
    Kuhinja z otokom
    Kuhinja z otokom je sinonim za sodobne domove, kjer se bivalni prostori medsebojno pretakajo in povezujejo.

    3.1 Kuhinjske fronte

    Odpiralne površine kuhinjskih elementov so običajno v barvi ali lesu, lahko se uporabita tudi steklo ali kovina. Lesene fronte so lahko poljubno v imitaciji lesa, furnirane ali masivne. Možnosti je ogromno, oblikovanje je odvisno od naših želja in potreb.

    3.2 Kuhinjske delovne površine

    Za delovne površine se lahko uporabi laminat, kamen, les ali inoks obrobe. Med naravne materiale za opremo kuhinje sodita naravni kamen in lepljen les. Kuhinjski pulti so lahko tudi iz stekla, kerrocka ali kombinacije drugih različnih kompozitnih materialov.

    3.3 Kuhinjski ročaji

    Pri oblikovanju se lahko odločimo za različne kombinacije barv in raznih obdelav kuhinjskih elementov, čeprav so za sodobne kuhinje značilne ploskve v enaki barvi in materialu. Ne spregledati ne smemo niti ročajev, ki lahko segajo čez celotno dolžino fronte ali pa so kratki. V sodobnih kuhinjah ročaji niso poudarjeni, nekatere kuhinje vsebujejo utopne ročaje, namesto ročajev pa se lahko uporabi profil, ki sega po celotni dolžini kuhinjskih elementov.

    4. Kratke zavese za okna v kuhinji

    4.1 Zavese v kuhinji nudijo zasebnost

    Kuhinja je prostor, kjer veliko časa preživimo, in v njej radi ohranjamo nekaj zasebnosti. Zavese omogočajo preprečevanje neposrednega pogleda od zunaj, kar je še posebej pomembno, če vaša kuhinja gleda na ulico ali sosednjo hišo.

    4.2 Kontrola svetlobe

    Zavese v kuhinji vam omogočajo nadzor nad količino svetlobe, ki vstopa v prostor. Lahko jih delno ali popolnoma zaprete, ko je svetloba premočna, ali pa jih odprete, da ustvarite svetlejšo in prijetno atmosfero.

    4.3 Kratke zavese za okna kot dekorativni element

    Zavese v kuhinji lahko dodajo dekorativno noto. Raznoliki vzorci, barve in teksture omogočajo, da prilagodite videz kuhinje svojim osebnim preferencam in celotni notranji opremi.

    4.4 Kratke zavese za okna

    Kuhinjska okna so izpostavljena različnim vremenskim razmeram, kot so sonce, dež in veter. Zavese lahko delujejo kot dodatna plast zaščite pred temi elementi, kar podaljšuje življenjsko dobo oken, okenskih polic in notranje opreme, medtem ko imamo okna odprta "na kip".

    Kratke zavese za okna
    Kratke zavese za okna niso le funkcionalen, pač pa tudi estetski in dekorativni element. 

    5. Kako negujemo zavese v kuhinji?

    Zavese v kuhinji je mogoče enostavno sneti in oprati, kar olajša vzdrževanje higiene. Izberete lahko tudi zavese iz materiala, ki je enostaven za čiščenje in odstranjevanje madežev. Ker v kuhinji kuhamo, je treba kratke zavese za okna oprati pogosteje, idealno vsaj enkrat mesečno. Kuhinja je pogosto srce doma, kjer se družina zbira in preživlja čas skupaj. Kratke zavese za okna v kuhinji lahko dodajo topel in udoben občutek k prostoru ter ga naredijo bolj gostoljubnega.

    6. Cene kuhinj

    6.1 Cene tipskih kuhinj

    Cenovni razred kuhinje je v prvi vrsti odvisen od proizvajalca, materiala, posebnih dodatkov, prostorske razporeditve in dimenzij kuhinjskih elementov, ročajev, vodil ter podobnih stvari. V katalogih je moč zaslediti cene tipskih sestavov kuhinj, kamor so všteti le kuhinjski elementi brez električnih aparatov. Tipske kuhinje so razdeljene v posamezne cenovne razrede.
     
    Razpon cen tipskega sestava kuhinj je ogromen. Cene se začnejo pri 500 - 800 € in segajo vse do 8000 €. Cena je odvisna od proizvajalca, dimenzij, sestave, materiala, ročajev, vodil, razporeditve kuhinjskih elementov in podobno.
     
    Opomba: podane cene so približne! V ceno je vštet DDV!
     
    Strokovni članek 9483
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    9.3
    1

    ARCH IDEA d.o.o.


    9.4
    0

    PKC Damjan Pirc s.p.


    8.8
    0

    ARHIMOD, Iztok Mrzljak s.p.


    10
    0

    MODERNA, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane